Zapodaj coś ciekawego

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 521
Parawaning, czyli propertarianizm w praktyce nad morzem! Możem? Możem!

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomo...ningiem-stoi-doslownie-to-fenomen-naszej.html

Kurwa, żyję nad morzem już ponad 30 lat i różne już "mody" plażowe widziałem. Ta jest jedna z nowszych. Zawsze był ktoś z parawanem, ale to z reguły były rodziny z małymi dziećmi i odgradzali się po to, by malec gdzieś nie uciekł albo na kogoś nie wlazł. Ale to co w tym roku było w Jastarni i Helu to jakieś kurwa przegięcie. Ćwoki wstawały o 5 rano żeby zahomesteadować kawałek piachu a potem szli dospać do tej dziesiątej. Oczywiście nie muszę mówić, że Hel i Jastarnia to Mekka i Medyna całej zasranej warszawki. Pierdolę, jaki kraj tacy propertarianie. Dobrze, że Trójmiasto mało oblężone warszawką, już wolę chyba starych niemców i "nowych ruskich" z Kaliningradu. Podejrzewam że ci ludzie się opamiętają i ta moda przeminie, tak jak przeminęła np. moda przychodzenie na plażę po solarium czy u lasek przychodzenie obwieszoną biżuterią jak choinka na plażę. Naprawdę czuję się wśród tych ludzi jak Gucwiński...

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
11873422_10204510331789954_3532380295660688462_n.jpg

D

Deleted member 4683

Guest
Ciekawostka ( dla mnie przynajmniej ) na temat yerba mate. Nie jestem fanem tego napoju bo jego działanie jest na granicy placebo, ale mam kilku znajomych którzy traktują to prawie jak eliksir nieśmiertelności. Stąd trochę mnie zaskoczyło to co przeczytałem na stronie yerbamarketu:

Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne Yerba Mate (WWA, z ang. PAH – Polycyclic Aromatic Hydrocarbons)

Owe WWAsą powszechne w wielu rodzajach żywności i napoi, takich jak: kawa, herbata, woda, mięsa oraz inne produkty żywnościowe. Są one niemożliwe do uniknięcia, lecz jednak są znane z tego, iż w wyższych stężeniach są rakotwórcze. Mocno wędzone yerba mate (np. La Merced Barbacualub Pajarito Elaborada) posiadają większy poziom owych węglowodorów niż te, które nie są aż tak mocno wędzone (np. Kraus Silvestrelub Taragui con Palo). Z tego to właśnie powodu, jest wskazane, aby unikać jakichkolwiek wędzonych yerba mate. Wykazano, iż niewędzone yerba mate posiadają o 80% mnie WWA niż te, które były poddawane metodzie mocnego wędzenia. Jesteśmy dumni mogąc zaoferować szeroki wybór niewędzonych marek dla tych, którzy chcą zmniejszyć ilość WWA w ich diecie. Sprawdź nasze produkty o niskiej zawartości WWA: La Mejor, Fede Rico BIOoraz La Potente z catuabą.

albo cos takiego: "W Południowej Ameryce odnotowywano niestety coraz więcej incydentów raka przełyku. Na początku utożsamiano to z wysoką temperaturą, w jakiej yerba jest tam spożywana. Miała ona wywoływać stres tkankowy prowadząc do rozwoju zmian nowotworowych. W krajach tych jest również wysoki odsetek osób palących co może również potęgować wysokie średnie zapadalności na raka. Nie mniej jednak bardziej wnikliwe badania dowiodły, że yerba zawiera policykliczne węglowodory aromatyczne. Powstają one w trakcie obróbki liści yerby, są one rozpuszczalne w wodzie przez co ich zawartość można odnaleźć w powszechnie spożywanym napoju. Zazwyczaj ich zawartość jest dość niska lecz pijąc kilka porcji dziennie znacznie wzrasta. Policykliczne węglowodory są uznane jako substancje kancerogenne czyli bezpośrednio wpływające na powstawanie zmian nowotworowych."

vast

Well-Known Member
2 745
5 808
Relationship anarchy (abbreviated RA) is the practice of forming relationships which are not bound by rules aside from what the people involved mutually agree on.

LOL

nuri

Well-Known Member
301
2 171
W 1500 roku Pêro Vaz de Caminha napisał list do króla Portugali Manuela I, który uznawany jest za pierwszy solidny raport o świerzo odkrytej krainie. W sporym fragmencie tego listu (4 strony). Pedro z zapałem prawdziwego badacza rozwodzi się na kształtem, zapachem, jędrnością i ogólną midonością cycków, tyłków i cipek mieszkanek nowej krainy.

346px-Carta-caminha.png

KzznFfL.jpg

Jj7YnnP.jpg

ZndpphY.jpg

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom