Zapodaj coś ciekawego

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
Niestety, ale nie mogę się z Tobą zgodzić. Już pisałem, że moim fetyszem są wszystkie rajstopy tego świata, ale w szczególności czarne, prześwitujące, z lekka pozaciągane, nigdy przed założeniem, zawsze lekko schodzone, nasiąkłe feromonami.

Natomiast język jak język - ok, byle był zdrowy, nie obłożony, ale powyższe wkleiłem w ramach dobrego humoru - specjalnie dla Ciebie - licząc przy tym na drobną opłatę wynoszącą 1 lajk. Dostałem więcej, za co wypada mi podziękować :)
Ilość lajków wynika z przesiąkania fetyszu :p Jeszcze nie dawno moje językowe wklejki były wyśmiewane, a teraz już można za nie dostać parę lajków ;)

Reflektujesz? ;)
200.gif
Co to za próby uderzenia w nasz młody fetyszystyczny ruch?:D

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Ale zwróć uwagę, jakie to obsceniczne. Bohaterka: 12 lat, opętana przez Pazuzu, z długim językiem (musiałeś coś poczuć w podbrzuszu), wsadza sobie krzyż z Chrystusem, bluzga jakby chowała się na libnecie, a po wszystkim grzecznie całuje kapłana w policzek i odjeżdża z szoferem w nowe życie. Życie pełne niespodzianek.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
To co, przypadek, że akurat kolejne cyfry mają tyle kątów ile liczba, którą przedstawiają? 9 tylko podejrzana. Są jakieś inne teorie czemu cyferki arabskie wyglądają tak jak wyglądają?

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
ciekawe co w ogóle kierowało desajnerów by cyfry arabskie w europie wygladają inaczej niz te same cyfry w krajach arabskich na przykład...
w sumie podstawą jest ten sam system liczbowy, a jak różni sie wyglądem...

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
ciekawe co w ogóle kierowało desajnerów by cyfry arabskie w europie wygladają inaczej niz te same cyfry w krajach arabskich na przykład...
w sumie podstawą jest ten sam system liczbowy, a jak różni sie wyglądem...
Alfabet Łaciński... cyfry arabskie też są kopią indyjskich, a wyglądają inaczej. Wynika to z dostosowań do generalnego stylu zapisu w danej cywilizacji. Alfabet łaciński ma bardzo proste litery, w przeciwieństwie do arabskich "szlaczków" i latynizacja cyfr doprowadziła do takiego dostosowania by upodobnić je do pisanych liter.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
mi sie nie wydają podobne...
tak samo cyfry w arabskim nie są wcale podobne do pisma...
tak samo mongolskie cyfry nie wygladają jak ich pismo...

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
A można gdzieś zobaczyć te fazy pośrednie procesu upodabniania?
W internecie

HistoryOfNumerals.gif

Literki by było widać do jakich krojów dążono...ABCDEFGHIJKOLMNOPRSTUWXYZ... oczywiście cały czas będzie widać po "ciężkości" znaku, że jest to "znak obcy", ale latynizacja jest oczywista... Zresztą łacińske "uproszczenie" postępowało wraz z upowszechnianiem się druku promującego proste wyraźne znaki.

Ostatnia edycja:

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
mi sie nie wydają podobne...
tak samo cyfry w arabskim nie są wcale podobne do pisma...
tak samo mongolskie cyfry nie wygladają jak ich pismo...
Jak nie są podobne? Jedym większym wyróżnikiem jest brak łączenia i czytanie od lewej. Pamiętaj, że w arabskim ta sama litera pisana jako pojedyńczy znak i w wyrazie wygląda zupełnie inaczej. Dorzucę parę niepodobnych do siebie cyferek i literek... oj jakie one niepodobne...

ا - ١
ع - ٤
ه - ٥
و - ٩

A czy mongołowie przejeli od kogoś cyfry? Jeśli tak to można doszukiwać się takiego procesu, jeśli nie to co to za przykład...

Ostatnia edycja:

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
Jedym większym wyróżnikiem jest brak łączenia i czytanie od lewej.
no włąśnie wystarczająco by być kompletnie niepodobnymi dla mnie...
Pamiętaj, że w arabskim ta sama litera pisana jako pojedyńczy znak i w wyrazie wygląda zupełnie inaczej.
i tak nie widze podobieństwa, jedynie fakt że pisze ją osoba tym samym instrumentem czyni pewne podobieństwo ale poza tym sie różnią dla mnie...
A czy mongołowie przejeli od kogoś cyfry?
mongołowie jak i reszta euroazji bazuje w sumie na tym samym systemie liczbowym i ma swoją odmiane...
tak wyglądają cyfry mongolskie
᠐ ᠑ ᠒ ᠓ ᠔ ᠕ ᠖ ᠗ ᠘ ᠙

zupełnie niepodobne do pisma klasycznego jak i dzisiejszego

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
no włąśnie wystarczająco by być kompletnie niepodobnymi dla mnie...

i tak nie widze podobieństwa, jedynie fakt że pisze ją osoba tym samym instrumentem czyni pewne podobieństwo ale poza tym sie różnią dla mnie...
Różnić się mogą jako, zapożyczenia. Mi chodziło o przejmowanie kroju pisma, formę upodabniania, a taka co najmniej w przypadku cyfr arabskich w Europie zaszła.

mongołowie jak i reszta euroazji bazuje w sumie na tym samym systemie liczbowym i ma swoją odmiane...
tak wyglądają cyfry mongolskie
᠐ ᠑ ᠒ ᠓ ᠔ ᠕ ᠖ ᠗ ᠘ ᠙

zupełnie niepodobne do pisma klasycznego jak i dzisiejszego
Właśnie nie mogłem nic znaleźć o cyfrach mongolskich... a czcionek nie mam więc nic nie widzę ;P Jeśli jakoś artykuł masz to zarzuć, a takto EOT, bo o czym tu dyskutować :p

Do góry Bottom