Wyznania liberała. Dlaczego jestem "komuszym odpadem gatunku homo sapiens sapiens"?

Status
Zamknięty.
OP
OP
M

Mateusz

Guest
Anarchia to stan przejściowy, nie ład, chaos, nieporządek, powodujący śmierć, zniszczenie, masowe grabieże mienia, utratę wolności, rozwój gangów i grup, które siłowo próbują zaprowadzić porządek.

PS. Podajcie jeden przykład anarchii (stanu bezpaństwowego), który działał?

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
Tu możesz takie brednie wypisywać, ale przy ludziach tak nie mów, bo się ośmieszysz albo dostaniesz wzęby od kogoś jak nazwiesz go "komuszkiem".
Zero argumentów, tylko od "komuszków" wyzywanie. Ja nadal nie wiem kogo ta III RP zabija?

Zabija lub grozi zabiciem. Jeśli psiarnia odkryje, że np. handlujesz sobie prochami to będzie ci grozić bronią, jeśli się zaczniesz bronić to cię spróbują zabić, jak ci się uda obronić przyślą kolejnych asassynów, jak ci się nie uda będziesz martwy. Nie trzeba być geniuszem, żeby to zrozumieć.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Tu możesz takie brednie wypisywać, ale przy ludziach tak nie mów, bo się ośmieszysz albo dostaniesz wzęby od kogoś jak nazwiesz go "komuszkiem".
Zero argumentów, tylko od "komuszków" wyzywanie. Ja nadal nie wiem kogo ta III RP zabija?
Dlaczego jesteś taki zdenerwowany? Ochłoń.
Bycie komuchem to nie koniec świata.
Uzasadniłem to i kwestia doczytania przez ciebie moich wcześniejszych postów.

Roberwak

Active Member
71
248
To, że obecnie państwa dosyć marnie się wywiązują z tego to inna sprawa. Można to poprawić. Także reasumując państwo musi wykonywać dobrze swoje funkcje związane z zabezpieczeniem własności prywatnej i wolności osobistych co wiąże się z sądownictwem, obroną wewnętrzną i zewnętrzną. Do tego musi zbierać przymusowo podatki dla wykonania swoich podstawowych celów. Liberałowie powinni tak działać, żeby Lewiatan się nie rozrastał.
I tak w kółko od setek lat. Później pojawiają się lekkie odstępstwa od pierwotnej idei, przychodzą oportuniści, sieć redystrybucji się rozrasta. Dziwnym trafem część ludzi woli wykorzystać potrzeby i możliwości państwa do własnych celów, wspólną pracą, razem z nim zmieniając prawo, tworząc monopole(najlepszy przykład - ewolucja bankowości lub historia USA). Ale państwo nie powinno tak robić - to jest dopiero utopia.
Gdyby panował stan natury to mielibyśmy wojnę każdego z każdym
Ludzie, dbając o swój interes, zdali sobie sprawę, że część swoich potrzeb zaspokoją jedynie wtedy, gdy ktoś inny zaspokoi swoje. A inni naśladowali najlepsze rozwiązania. I taką drogą powstał podział pracy, pieniądz czy prawo. Nie było wojny każdego z każdym, tak jak nie było czegoś takiego umowa społeczna. I co z tego, że plemiona dla zapewnienia obrony organizowały się w sposób hierarchiczny? Istnienie państwa, czyli zinstytucjonalizowany rabunek zaczął się, gdy zbrojne bandy miały już co łupić i na czym pasożytować. Inaczej być nie mogło, bo niby jak ktoś mógłby się umówić z kimś, na to, że jego własność będzie mu przymusowo odbierana w nieokreślonej ilości i czasie?
Ja nadal nie wiem kogo ta III RP zabija?
Ostateczną konsekwencją niepodporządkowania się woli państwa jest śmierć, nic tego nie zmieni. Większość ludzi woli żyć, będąc rabowanym niż nie żyć. Dlatego, że ludzie działają racjonalnie, ale nie z punktu widzenia jakiegoś obserwatora, tylko swojego własnego, wybierając cele, które cenią bardziej niż te mniej cenione.
nie ład, chaos, nieporządek, powodujący śmierć, zniszczenie, masowe grabieże mienia, utratę wolności, rozwój gangów i grup, które siłowo próbują zaprowadzić porządek.
Brzmi jak typowy opis państwa ;)

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Anarchia może zaistnieć. Np. na placu zabaw w piaskownicy jak nie ma rodziców w pobliżu i nie ma się zabawek :(
No tak, ten przykład mnie nie dziwi. Paternalistyczne podejście a'la "Władca much", w którym ludzie są dziećmi, a gdzieś tam w wieży z kości słoniowej czuwają nad wszystkim "dorośli" i "opiekunowie", jest niezbędne, żeby wiara w państwo nie zapadła się pod wewnętrznymi sprzecznościami.

Ostatnia edycja:
OP
OP
M

Mateusz

Guest
Zabija lub grozi zabiciem. Jeśli psiarnia odkryje, że np. handlujesz sobie prochami to będzie ci grozić bronią, jeśli się zaczniesz bronić to cię spróbują zabić, jak ci się uda obronić przyślą kolejnych asassynów, jak ci się nie uda będziesz martwy. Nie trzeba być geniuszem, żeby to zrozumieć.

To jest taka umowa. Dobrze wiesz, że są rzeczy zakazane za które możesz polecieć. Większość się na to godzi, nikt nie protestuje. Możesz przekonać część społeczeństwa i zmienić to. Dlaczego tego nie zrobisz?
Narkotyki to wyjątkowo niebezpieczna substancja i nawet nie chodzi o zdrowie takiego ćpuna, ale ktoś taki może wsypywać narkotyki do jedzenia/napojów i zatruwać inne osoby.

D

Deleted member 4151

Guest
To jest taka umowa. Dobrze wiesz, że są rzeczy zakazane za które możesz polecieć.
Ja z nikim żadnej umowy nie podpisywałem.
Większość się na to godzi
Bo ma przyłożony pistolet do głowy.
nikt nie protestuje
Gówno prawda.
Narkotyki to wyjątkowo niebezpieczna substancja i nawet nie chodzi o zdrowie takiego ćpuna, ale ktoś taki może wsypywać narkotyki do jedzenia/napojów i zatruwać inne osoby.
Proponuje zakaz noży kuchennych nie dość, że samemu można się nimi pociąć to jeszcze można pociąć kogoś. Tak btw. to zdanie pokazuje, że żaden z ciebie liberał.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Bez państwa, które zadba o nasze bezpieczeństwo nie da się żyć :( Podajcie mi jeden przykład anarchii, która była/jest i funkcjonuje na zasadach ankapu?
Ja nie popieram jakiegoś konkretnego akapu, bo wg mnie akap jest zawsze dopóki są przynajmniej 2 niepodległe organizacje czy osoby. Ja popieram decentralizację. Obecne państwa między sobą funkcjonują na zasadzie akapu. Wcześniej były to wodzostwa, plemiona, gromady koczownicze i poniżej poziomu rodziny to pewnie nigdy nie zeszło. Zarówno tendencje centralistyczne jak i decentralistyczne to historyczne fakty. Chociaż ogólnie jest tendencja centralizacji, to nie można wykluczyć, że w pewnym momencie się to zmieni, bo nie istnieje nic z czym można byłoby historię naszego świata porównać. Imperia powstawały, ale i się rozpadały. Ja chcę, by się teraz rozpadały. To nie jest jakieś nierealne marzenie, które wywraca do góry nogami ewolucję człowieka.

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
To jest taka umowa. Dobrze wiesz, że są rzeczy zakazane za które możesz polecieć. Większość się na to godzi, nikt nie protestuje. Możesz przekonać część społeczeństwa i zmienić to. Dlaczego tego nie zrobisz?

Jaka kurwa umowa? Ja nic kurwa nie podpisywałem. Umowa wymuszona siłą nikogo nie obowiązuje. Co mnie kurwa obchodzi większość. Dwóch dresów spuszczających wpierdol jakiemuś przechodniowi to też większość i nic tego nie usprawiedliwia. Kurwa chętnie bym to zmienił, ale nie "przekonując część społeczeństwa". Skoro są takie niebezpieczne to ich kurwa nie bierz. Przyznaj po prostu, że chciałbyś być jednym z tych skurwysynów, którzy rządzą i masz skłonności do przemocy zamiast heglować. Pracujesz w policji, urzędzie lub masz jakieś korzyści z istnienia państwa? To, że silniejszy rządzi słabszym to nie znaczy, że to jest w porządku.

OP
OP
M

Mateusz

Guest
Ja nie popieram jakiegoś konkretnego akapu, bo wg mnie akap jest zawsze dopóki są przynajmniej 2 niepodległe organizacje czy osoby. Ja popieram decentralizację. Obecne państwa między sobą funkcjonują na zasadzie akapu. Wcześniej były to wodzostwa, plemiona, gromady koczownicze i poniżej poziomu rodziny to pewnie nigdy nie zeszło. Zarówno tendencje centralistyczne jak i decentralistyczne to historyczne fakty. Chociaż ogólnie jest tendencja centralizacji, to nie można wykluczyć, że w pewnym momencie się to zmieni, bo nie istnieje nic z czym można byłoby historię naszego świata porównać. Imperia powstawały, ale i się rozpadały. Ja chcę, by się teraz rozpadały. To nie jest jakieś nierealne marzenie, które wywraca do góry nogami ewolucję człowieka.
Imperium Rzymskie - ostoja cywilizacji - rozpadło się i nastały Ciemne Wieki. Teraz tak nie będzie, bo przyroda nie lubi próżni i pojawi się kolejne imperium.

OP
OP
M

Mateusz

Guest
Ja z nikim żadnej umowy nie podpisywałem.

hehe przypomniałem sobie jak dwa ponad rok temu to samo mówiłem sierakowskiemu. słaby argument. nie musiałeś nic podpisywać wystarczy ze jesteś obywatelem tego państwa. zawsze możesz zostać bezpaństwowcem a potem opuścić nasz kraj do innego... państwa.

D

Deleted member 4151

Guest
nie musiałeś nic podpisywać wystarczy ze jesteś obywatelem tego państwa.
Niby jakim prawem zostałem czyimś niewolnikiem obywatelem?
zawsze możesz zostać bezpaństwowcem a potem opuścić nasz kraj do innego... państwa.
To jest dopiero słaby argument... dlaczego to ja mam się wynosić z MOJEJ ziemi dlatego, że ktoś chce mi coś narzucać. To ja jestem tu stroną poszkodowaną bo to oni naruszają moją własność a nie ja ich. Niech oni się ode mnie odpierdolą.

OP
OP
M

Mateusz

Guest
Dlaczego jesteś taki zdenerwowany? Ochłoń.
Bycie komuchem to nie koniec świata.
Uzasadniłem to i kwestia doczytania przez ciebie moich wcześniejszych postów.

Skończyłem z Tobą gadkę. Heglującym deterministą i komuszkiem to jesteś ty.

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 932
Imperium Rzymskie - ostoja cywilizacji - rozpadło się i nastały Ciemne Wieki.
Co to za nowomowa "rozpadło się" ?
Państwo zniszczyło wolność i własność obywateli i skończyło się katastrofą. Zawsze tak się kończy.

Ekonomiczna analiza prawa wskazuję, że działanie policji na dużym obszarze jest bardziej ekonomiczne.
Tzw. "Ekonomiczna analiza" wskazuje, że jeden bank, telekomunikacja, poczta, fundusz zdrowia jst bardziej ekonomiczny. Ale tysiąc przykładów realnych pokazuje, że każdy monopol kończy się wzrostem kosztów i brakiem postępu. (Nirvana fallacy)

Państwa się degenerują. Poprawisz w jednym miejscu, a w tym czasie popsuje się w 10 innych miejscach.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Imperium Rzymskie - ostoja cywilizacji - rozpadło się i nastały Ciemne Wieki. Teraz tak nie będzie, bo przyroda nie lubi próżni i pojawi się kolejne imperium.
Nie, teraz rozpadnie się Unia Europejska i być może kilka państw w samej uni. I będzie to tak samo ożywcze dla cywilizacji europejskiej jak upadek Imperium Rzymskiego. Polecam naukę historii w zakresie szerszym, niż to co jest w szkołach.
Dlatego mniej ludny Zachód Europy przegonił w rozwoju Wschód, bo się rozpadł. A Wschód trwał, potem szybko zastąpiony przez Imperium Ottomańskie. Takie są koszty skali i taka jest natura człowieka.

OP
OP
M

Mateusz

Guest
Niby jakim prawem zostałem czyimś niewolnikiem obywatelem?

To jest dopiero słaby argument... dlaczego to ja mam się wynosić z MOJEJ ziemi dlatego, że ktoś chce mi coś narzucać. To ja jestem tu stroną poszkodowaną bo to oni naruszają moją własność a nie ja ich. Niech oni się ode mnie odpierdolą.

Radzę wrócić to rzeczywistości.

OP
OP
M

Mateusz

Guest
Nie, teraz rozpadnie się Unia Europejska i być może kilka państw w samej uni. I będzie to tak samo ożywcze dla cywilizacji europejskiej jak upadek Imperium Rzymskiego. Polecam naukę historii w zakresie szerszym, niż to co jest w szkołach.
skąd to wiesz ze się rozpadnie? wróżka ci powiedziała, deterministo?

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom