Wolnościowe filmiki, wykłady, propaganda video!

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Libertarianim powinien wygrać każdą dyskusję o służbie zdrowia posługując się argumentem nie do odparcia, mianowicie wypnięciem się na IP. Lekarstwa w akapie będą jak narkotyki - sprzedawane na kilogramy za grosze.
Ale wtedy pojawia się kontrargument, że jeśli nie będzie IP, to korporacjom farmaceutycznym nie będzie się opłacało wydawać miliardów na badania nad nowymi lekarstwami.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
Ale wtedy pojawia się kontrargument, że jeśli nie będzie IP, to korporacjom farmaceutycznym nie będzie się opłacało wydawać miliardów na badania nad nowymi lekarstwami.
To nie jest argument, bo mówimy o lokalnym rynku, a korpo działają globalnie. Trochę tak jak Chiny, które za Denga wbiły lachę w IP i sobie korzystały z zachodnich "zdobyczy cywilizacyjnych".

Sputnik

Szalony naukowiec
482
2 171
Zastanawiam się czy by swojej siostrze nie wysłać tego filmiku Wilk vs gujski. Siostra jest o zgrozo lewaczką ale po podaniu kilku argumentów za wolnym rynkiem, coś tam zaczyna się przejaśniać, ale gdy rozmowa schodzi na służbę zdrowia to jak grochem o ścianę, wszyscy biedni ludzie na raka umierajo! trza im państwo by pomogło!!11oneone
Wilk tak jak ja użył argumentu, że tylko relatywnie mała grupa ludzi musi bulić kilkadziesiąt/kilkaset tyś na leczenie, ale nie dali mu dokończyć myśli bo łysol zmienił temat :(

Gość niedzielny

Well-Known Member
968
2 124
Ale nawet z pozycji tzw. solidaryzmu społecznego nie istnieje żaden argument za państwową służbą zdrowia. Można ją całkowicie sprywatyzować i utrzymać system pomocy zwyczajnie dając niektórym kasę na ubezpieczenie się. Przecież lewica nie chce budować państwowych piekarni, tylko postuluje wprowadzenie zasiłków, żeby ci najbiedniejsi mogli sobie kupić chleb u prywaciarza. Więc dlaczego kurwa nie są konsekwentni w swych poglądach, kiedy dyskusja schodzi na służbę zdrowia?

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Na jednym z moich ulubionych kanałów - LearnLiberty pojawiły się świetne filmiki oparte na tezach Bryana Caplana z książki "Mit racjonalnego wyborcy". Na przykład taki:

K

Kurier

Guest
Nie wiem czy dobry dział, ale thunderf00ta kojarzycie? Pięknie feministki miażdży. Poniżej o kampanii, o której chyba nie było tu nawet wspomniane, czyli o dosłownym zbanowaniu wyrażenia "bossy";

Niemniej typek ma sporo filmików o feministkach, w których ora celująco. A nie wiem czy dobry dział, bo nie jestem pewny co do poglądów politycznych, reszta jego filmików to Dawkinsowe walczenie z kreacjonizmem, co mnie jako zaczytanego w (gnostyku) Dicku agnostyku raczej nudzi.

Anyways, dla zachęty starszy materiał, bliższy naszemu gruntowi. Przy okazji parę dziewczęcych jap, które nas drażnią;

PS. Wiem, że trochę się powtarza w materiałach, ale łotewa, this voice.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

military

FNG
1 766
4 727
Fajne, ale w sumie dla kogo to zostało zrobione? Ci, co już wiedzą - już wiedzą. Ci, co znają problem, ale są komuchami optującymi za równością - mają to gdzieś. A zwykłe Mietki, co to tym nie myślą, raczej nie zrozumieją, bo prowadzący operuje jednak pojęciami zbyt abstrakcyjnymi dla szarego Kowalskiego, a na dodatek przeplata je ze sobą często i w szybkim tempie.

• Like
Reactions: Alu

Rebel

komunizm warstwowy
679
822
Fajne, ale w sumie dla kogo to zostało zrobione? Ci, co już wiedzą - już wiedzą. Ci, co znają problem, ale są komuchami optującymi za równością - mają to gdzieś. A zwykłe Mietki, co to tym nie myślą, raczej nie zrozumieją, bo prowadzący operuje jednak pojęciami zbyt abstrakcyjnymi dla szarego Kowalskiego, a na dodatek przeplata je ze sobą często i w szybkim tempie.

Może komuś spodoba się Grzebyta i zainteresuje się zagadnieniem dzięki niemu, bo wcześniej nie interesował się tematem. Im więcej takich filmików robionych przez różnych ludzi tym większa szansa na trafienie do większej ilości osób. Ich poziom merytoryczny powinien być zróżnicowany, więc niech każdy robi na takim poziomie na jaim mu najlepiej wychodzi.

pikol

Od humanitarystów nie biorę.
1 004
1 635

Tych różnych legislatorów, co uchwalają i nic nie robią z takimi prawami należałoby żywcem nabić na pal. Niszczą ludzi swoimi gównianymi ustawami, śmiecie bez honoru. W USA takich przypadków jest pełno, pisałem już kiedyś o kolesiu z Georgii który trafił do więzienia za seks oralny ze swoją żoną. Po tej sprawie w tym stanie nie zrobiono NIC, żeby usunąć prawo przewidujące do 20 lat za seks oralny i analny. Dla tych chujoz bardziej liczy się lobby pojebanych pastorów, którzy chcą twardej walki z nieobyczajnymi zachowaniami.

Do góry Bottom