[WiplerGate] Sprawa bójki Przemysława Wiplera z KNP z Policją

Att

Manarchista
286
495
Dlaczego te taśmy wyciekły teraz? 10 dni przed wyborami, 5 dni przed 11.11? Kto za tym stoi i jaki ma cel?
Czy to ma na celu w jakiś sposób wzmocnić/osłabić KNP? Czy może zwiększyć nienawiść do policji?

inho

Well-Known Member
1 635
4 518
Żakowski może i jest dyspozycyjny, ale jednocześnie czasami potrafi wypowiedzieć się pod prąd tego czego byśmy po nim oczekiwali.
Łojejujeju… ;) Żakowski płacze, że dopiero rok później będzie można rypnąć w podatkach dużą kasę. Toć ta ustawa w ogóle nigdy nie powinna wejść w życie. To tak jakby chwalić michnika za opozycyjność wobec komuny, choć był opozycjonistą w tym sensie, że uważał, że komunistyczna władza jest niewystarczająco komunistyczna, za co był przez nią internowany. ;)

Volvek

Well-Known Member
797
1 920
Myślicie, że w tych TVNach i TVPkach siedzą sami agenci, czy tylko na górze jest agentura i nakazują tym biednym dziennikarzom tak manipulować i negatywnie nastrajać?

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 008
Żakowski może i jest dyspozycyjny, ale jednocześnie czasami potrafi wypowiedzieć się pod prąd tego czego byśmy po nim oczekiwali.
Warto, przy okazji takich wypowiedzi, brać pod uwagę, że ewentualna "jazda pod prąd", może być klinicznym objawem wojny służb specjalnych, jaka ogarnęła ten popierdolony kraj.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 008
Na Żakowskiego nie mam słów. Dziennikarz dyspozycyjny wobec władzy to jest coś na wskroś obrzydliwego.
Czyżbym się przesłyszał, czy Żakowski insynuuje dość wyraźnie alkoholizm i potrzebę terapii i pierdla dla Wiplera? Wyobrażam sobie co by było, gdyby jakiś lewacki działacz dostał podobny wpierdol od psów i nadgorliwej suki.

Grzechotnik

Well-Known Member
988
2 224
Cóż, bardzo zawiodłem się na Wiplerze po obejrzeniu tych nagrań. Miałem nadzieje, że faktycznie były one kompromitujące dla policji, że najebany jak szpadel Wipler faktycznie rozpierdolił kilka batalionów milicji, nie przekładajac browara w lewą rękę...

Rozczarowanie i pewien niesmak już na zawsze pozostanie, nie ma rady. Inna sprawa, że ma facet farta i wie jak robić politykę. Wprawdzie ja przekazałbym te materiały komu trzeba trochę później, powiedzmy że na 6 dni przed wyborami, ale trzeba przyznać, że sam ruch, choć oczywisty, to i wyborny.

A

Antoni Wiech

Guest
Czytam Wasze komenty i trochę mnie to wszystko dziwi. Przeglądałem ten film z 8 razy i uwagi mam takie:

Jedyne do czego na bank mogę się przyczepić to to, że kolega Wiplera na wejściu dostał gazem. Później trudno powiedzieć co się dzieje, Wipler wchodzi między policję i tego kolegę i się zaczyna przepychanka. Dalej po odepchnięciu Wiplera przez policjanta na chodnik (w międzyczasie dostał on chyba gazem) policjant najprawdopodobniej próbuje złapać Wiplera za rękę i znów jest przepychanka i Wipler pada na ziemię (Super Express napisał, że policjant uderza go pięscią w twarz. Wg mnie tam tego nie sposób zobaczyć) podbiega policjantka. Wiplera policjant najprawdopodobniej próbuje skuć i pomaga mu policjantka. Wipler wierzga i się wyrywa wtedy ona zaczyna okładać go pałką, głównie po nogach.

Wygląda to tak, Wipler wdał się w awanturę z policją (kto zaczął nie wynika z filmu), a później stawiał czynny opór i nie dał się skuć, to go potraktowali pałą. Możemy dyskutować po chuj w ogóle JEST policja natomiast z tego filmu jasno nie wynika jakby oni jakoś drastycznie nadużyli swoich uprawnień (jeśli w ogóle).

edit:

Według tego: http://petlink.pl/przymus wg mnie Wipler nie ma szans w sądzie. Napisane tam jest:

"Pałka służbowa może być wykorzystana w celu odpierania czynnej napaści, pokonywania czynnego oporu oraz przeciwdziałaniu niszczenia mienia. W przypadku osób stawiających bierny opór można użyć pałki służbowej jedynie w przypadku, gdy uprzednio stosowane środki w postaci siły fizycznej okazały się nieskuteczne."

A na filmie widać, że stosuje czynny opór. Musiałby udowodnić, że tam przy samochodzie go pierwsi zaatakowali, a tam nic prawie nie widać.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
A na filmie widać, że stosuje czynny opór. Musiałby udowodnić, że tam przy samochodzie go pierwsi zaatakowali, a tam nic prawie nie widać.

Tylko, że wcześniej władza i gadzinówki podawały wersję, jakoby Wipler furiacko atakował policję - i tego na filmie nie ma. To po pierwsze. Po drugie sprawa psa cywila. Po trzecie - nieujawnianie nagrań. Po czwarte - reakcja najwyższych władz.

Generalnie teraz toczy się sprawa nie tyle o Wiplera, co o wypalenie dziedzictwa pierdolonej komuny, że mundurowy to jest ktoś, kto "może se pozwolić". Jeśli przytaczasz przepisy, które uprawniają policjanta do pałowania normalsa, a nie uprawniają w analogicznej sytuacji normalsa do pałowania policjanta - to jest to dziedzictwo komuny, które musi być zniszczone kilka metrów pod swoimi korzeniami. I to jest jedna z sytuacji, która takie higieniczne działania generuje. To jest Polska a nie Rosja.

Wreszczcie sprawa toczy się o wypreprawanie tych dyspozycyjnych ryjków, którzy z gadzinówek zaleją gnojem każdą oczywistość. Ludzie powinni wiedzieć, gdzie teraz jest nowa wersja sowieckiej "Prawdy". Pały biją człowieka leżącego na ziemi - jakim, kurwa, moralnym prawem? Jakim moralnym prawem dyspozycyjny, telewizyjny chujek ma czelność uzasadniania tego? Jakim prawem stwierdza, że o oczywistych, jednoznacznych faktach zdecyduje sąd? Czemu uśmiecha się umęczony faktami, kiedy Wipler pyta o filmik ze "świadkiem", który usunęli? Może sąd przegłosuje czy była wtedy noc, czy dzień?

Wipler dostał wpierdol od policji. Żaden sąd nie przekona mnie, że było to coś innego, niż wpierdol.

Nie. Sąd nie może tworzyć faktów, a jeśli je tworzy - musi być z tego rozliczony. Były już kiedyś w Polsce sądy, które fakty tworzyły i lepiej dla sądów, żeby nie próbowały nawiązywać do tej tradycji.

military

FNG
1 766
4 727
Kiedy jakiś kuc poszturchał tow. Miecugowa, było to przedstawiane jako "pobicie", choć podchodzono do tego tak emocjonalnie, jakby ktoś wykonał masakrę szlifierką na agencie M. podwieszonym za jaja do sufitu.

Gdy Biedroń został za kurtkę zaciągnięty przez pały z miejsca A do miejsca B, to też było "pobicie"; koleś założył sobie kołnierz ortopedyczny za 5 zł i paradował w nim bez żadnych widocznych urazów, a media mówiły o tym jakby go zbiorowo wyruchali policyjnymi pałami bez wazeliny.

Jest film, na którym widać, jak napierdalają Wiplera już leżącego i bezbronnego - łamiąc prawo i zachowując się jak osiedlowe dresy; jest zdjęcie zakrwawionego kolesia, jest obdukcja - ale jest to "uderzanie" (nie pobicie!) i generalnie "za mało wiadomo, żeby można było oceniać", albo wręcz "Wipler na pewno zasłużył".

Okazało się, że policja kłamała w ogólnym przedstawieniu sprawy, ale lewactwo nadal wierzy policji w sprawie szczegółów nieobecnych na filmie (dźwięk). Okazało się, że facet nie był na izbie, ale ci uparcie twierdzą, że był.

Wipler skutecznie broni się w rozmowie z jakimś telewizyjnym skurwysynem, to ten mówi: "poczekajmy na wyrok sądu". Jakoś rok temu nie czekaliście, mówiąc o tym kto zaczął bójkę; nie czekaliście też pięć minut wcześniej, implikując że Wipler sobie zasłużył.

Kurwa mać, a obiecałem sobie odpoczynek od takich spraw, coby się nie wkurwiać bez potrzeby. Ale tego nie dało się "wyminąć". To jest wszędzie. Te kurwy potrafią zakłamać nawet niepozostawiający wątpliwości materiał filmowy.

Dzień sznura to zbyt mało. To powinien być dzień wieszania lewaków na jelitach ich dzieci, rozpruwania im żołądków i wsadzania do środka wygłodniałych szczurów. Nie ma przemocy wystarczająco obrzydliwej, aby odpłacić im za pranie mózgów i umożliwianie kurwom trzymania zwykłych ludzi pod butem.

Ja pierdolę, kurwa, tarłbym ich na małe wiórki zakrętką od solniczki.

A

Antoni Wiech

Guest
@Rattlesnake

Ja nie neguję przekazów prasowych. Aczkolwiek teraz z kolei TV Republika i Super Express naginają sprawy w stronę na korzyść Wiplera.

Dodatkowo nie zapominajmy, że Wipler jest (najprawdopodobniej) legalistą, a prawo jest takie, że jak stosujesz opór przy zatrzymaniu to mogą dokurwić Ci pałą, byleby nie trawili Cię np. w głowę. Dlatego jeśli Wipler uważa się za ofiarę policji to jeśli brać pod uwagę samo pałowanie to nie ma racji. I nie jest tak jak pisze @military, że to nie jest zgodne z prawem. Jak wynika z tego linka co przytoczyłem i napisałem wyżej: stosujesz czynny opór to mogą użyć pałki.

A to, że policja zamiast napisać, że mu dojebali pałą, bo wierzgał i się wyrywał robi jakieś dziwaczne myki ze świadkami to jest inna kwestia.

I niech nie wyjdzie, że ja tu bronię policji, bo nie o to tu chodzi. Chodzi o to, że Wipler poruszając się w obrębie tego prawa nie może uważać się za ofiarę, a to próbuje forsować. Musiałby udowodnić, że go policja zaatakowała przy samym samochodzie.

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Później trudno powiedzieć co się dzieje

No właśnie, a to nie jest tak, że Wiplerowi policja ma udowodnić winę a nie Wipler ma udowadniać, że jest niewinny?

Wg mnie kluczowe jest to, że dzięki filmowi wyszły na wierzch matactwa policji i "świadka tvn" w sprawie (prawdopodobnie również policjanta, to się okaże w sądzie, ale facet mówił żargonem policynym i mówił rzeczy, których nie miał prawa wiedzieć będą postronnym obserwatorem!). W tej sytuacji nie widzę powodu, dla którego sędzia miałby bardziej dawać wiarę wersji policjantów a nie Wiplera.

Ostatnia edycja:

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
No właśnie, a to nie jest tak, że Wiplerowi policja ma udowodnić winę a nie Wipler ma udowadniać, że jest niewinny?
Niby tak, ale to nie była bójka dwóch cywili, gdzie Wipler byłby winny dopiero gdyby sam bił, a sprawa policja kontra zwykły obywatel, który po prostu jej nie słucha. Zarzut jest, że się nie podporządkował oraz utrudniał działanie, a nie, że pobił policjantów. Niestety takie jest prawo, że jak ci policjant każe coś zrobić, a ty tego nie wykonujesz, to już jest to bierny opór przeciwko władzy. Marne szanse według mnie, żeby Wipler coś ugrał w sądach, to znaczy obstawiam, że jego uniewinnią, ale policjantom też nic złego się nie stanie.

tolep

five miles out
8 587
15 491
Do góry Bottom