P
Przemysław Pintal
Guest
zabieram się za DaaBa, w wielką niechęcią i pewnie mi to zabierze chwilę, pomoglibyście mi, gdybyście odsiali konkrety od pomówień ... a tak na szybko: działacz SZSP - nigdy nie byłem, jeślibym był musiałbym pełnić tam jakąś funkcję a nie pełniłem żadnej. To co oni sugerują to była misja Rektora Politechniki Warszawskiej "humanizacji studiów technicznych" w ramach której zatrudniony byłem na etacie Politechniki od plus minus 1979 do połowy 80-tych, czyli w okresie powstawania DAABu. Byłem dyr. programowym Centrum Klubowego Riwiera-Remont z wyboru jego Rady Programowej. DaaB powstał w 1982 w stanie wojennym w Remoncie w okresie stopniowego odwieszania zamkniętego 13 grudnia 1981 klubu tylko dlatego, że ich tu przygarnąłem i stworzyłem warunki do pracy. Nie tylko DaaB, większość tzw. jarocińskich zespołów pracowała tutaj. Jeśli więc twierdzą, że byłem działaczem SZSP należałoby powiedzieć, że oni też byli działaczami SZSP - pracowali z 10 lat w placówce SZSP i korzystali ze wszystkich dogodności SZSP. Takie czasy - wtedy wszystko było socjalistyczne. Remont działał w ramach SZSP Politechniki Warszawskiej w ramach niespotykanej w tamtych czasach autonomii wywalczonej przez nas w żmudnych bojach z SZSP i PW (sprawa znana na całą Polskę) ja byłem jednym z prowodyrów walki. Jeśli mówią, że przemycali bibułę (ja tego nie widziałem, może i tak, tego nikt nie może stwierdzić na pewno) to na pewno nie w okresie DAABu. Ja z kolei przemycałem, walczyłem na ulicach z ZOMO, współorganizowałem pierwsze po strajku sierpniowym spotkanie z Wałęsą w W-wie itd ... to nie znaczy, że się odcinam od SZSP, nie, to się działo (łącznie z DAAB-em) w ramach tzw. kultury studenckiej (wielka karta w kulturze polskiej). Studenci uzyskali wielką autonomię a w jej ramach większą do innych my, czyli Riwiera-Remont. Moje festiwale i wiele innych wydarzeń - to wszystko w ramach SZSP, czyli pąństwowe, bo wtedy wszystko było państwowe ...
Waldemar Deska w jednym z komentarzy na grupie Partia Libertariańska na FB.