Temat ogólny - wybory parlamentarne 2015

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
te dyskusje libków mających nadzieje, że jutro będzie już akap, oderwane od rzeczywistości mnie zalewają zawsze żenadą. Jestem agorystą, ale w obecnej rzeczywistości naprawdę jest bardzo ciężko całkowicie się odłączyć od państwa. Warto zagłosować na kogoś, kto chociaż odda trochę więcej wolności i przesunie debatę publiczną w liberalną stronę.
Bo nie jesteś libertarianinem, a konserwatywnym liberałem i odpowiadałoby Ci państwo minimum z dzieł Herberta Spencera. Albo może inaczej: akceptujesz konserwatywny liberalizm, bo flirtuje z anarchizmem.

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
te dyskusje libków mających nadzieje, że jutro będzie już akap, oderwane od rzeczywistości mnie zalewają zawsze żenadą. Jestem agorystą, ale w obecnej rzeczywistości naprawdę jest bardzo ciężko całkowicie się odłączyć od państwa. Warto zagłosować na kogoś, kto chociaż odda trochę więcej wolności i przesunie debatę publiczną w liberalną stronę. A na Korwina chociażby dlatego zagłosuję, bo spełnił obietnicę w europarlamencie dostarczając mi inby.
Masz rację. Bez działania ... komuchy nawet krztyny łańcucha nie popuszczą, a co tu mówić o jakimś akapie. No chyba, że chce się być wiecznym zbiegiem typu Gazda i tworzyć jednoosobowy akap żebraczy...

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
Bo nie jesteś libertarianinem, a konserwatywnym liberałem i odpowiadałoby Ci państwo minimum z dzieł Herberta Spencera. Albo może inaczej: akceptujesz konserwatywny liberalizm, bo flirtuje z anarchizmem.
A może jak chcę wolności, a nie mogę mieć jej pełnej to wolę chociaż, ją zwiększyć? Co mi przychodzi z marzenia o samochodzie, jeśli musi być to ferrari, na które nie będzie mnie stać, ale nie kupię fiata... bo to musi być ferrari?

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Walter Block tez jest konserwatywnym liberałem, bo głosuje? Jaki jest wzór tego koszernego akapa? Oprócz Gazdy oczywiscie.
I tu się pojawia podział, który może doprowadzić do rozłamów. Ortodoksi zostaną przy swoim, a najprawdopodobniej główny nurt będą stanowić mniej dogmatyczne osoby. Mam niestety obawy, że głównym zajęciem w obu frakcjach będzie walka w swoim gnieździe.
A może jak chcę wolności, a nie mogę mieć jej pełnej to wolę chociaż, ją zwiększyć?
Najśmieszniejsze jest to, że gazdyzm też się na tym opiera.

Ostatnia edycja:

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
Najśmieszniejsze jest to, że gazdyzm też się na tym opiera.
Racja, ale niech ten komuszy gazdyzm nie wtrąca się w moją drogę do powiększenia wolności... Zresztą w zasadzie nie odnosiłem się do gazdyzmu, a śmieszo-liberałów krytykujących działania chociażby jak iście na wybory, a samemu liczących na przyjście akapu lub poprawy samoistnie. Gazdyzm w tym względzie nie jest bierny, a to jest zasadnicza różnica.

Crov

Well-Known Member
558
1 557
I tu się pojawia podział, który może doprowadzić do rozłamów. Ortodoksi zostaną przy swoim, a najprawdopodobniej główny nurt będą stanowić mniej dogmatyczne osoby. Mam niestety obawy, że głównym zajęciem w obu frakcjach będzie walka w swoim gnieździe.
Tylko, że ten podział logicznie nie ma sensu. Bo najbardziej koszerny akap zgodzi się, że nie da się wyborami doprowadzić do akapu. Że do akapu doprowadzi tylko jakas rewolucja, wojna, Wielkie Pierdolnięcie (tm). Prawda? Ergo, pójście na głosowanie może legitymizuje państwo w jakiś sposób, ale nijak nie działa na szkodę akapu. De facto to jest tak, jakby krowa idąca na ubój głosowała czy chce by mogła biegać po ogrodzonej łace, czy żeby siedziała w betonowej zagrodzie na smyczy - no oba wybory są do dupy, ale jeżeli ciągle jest krową idącą na ubój i nie zmieni tego do póki ktoś jej nie uwolni/nie ucieknie, to nie oznacza, że wybierając nieco lepsze zycie, chce być odjebana. Rozumiem, gdyby "koszerni akapowcy" nawoływali do rewolucji, przygotowywali broń i planowali rozpierdol w państwie, a reszta mowila, "nie, my zaglosujemy", ale z tego, co wiem to tak nie jest.

Wiec po prostu nie widze tutaj podstaw do sporu, bo jedno nie przeczy drugiemu. Poza masturbacją oczywiście. A masturbacje szanuje, jak każdy mieszkający w piwnicy nerd komiksowy i filmowy.

Ostatnia edycja:

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
:D

12065926_1002343123150345_1069513323972980524_n.jpg

ernestbugaj

kresiarz umysłów
851
3 044
cos sie dzieje. siostra przekonala meza do glosowania na wariata w muszce. po 10 latach! a on przekonal 4-ech wspolpracownikow i matke. tej sily juz nie powstrzymacie! hehe
glownie chodzi o islamistow. czyli jednak Wipler mial racje.
Ja po roku indoktrynacji i puszczania w pracy filmików z wywiadami Wiplera i Korwina przekonałem lewaka do głosowania na Korwina. Muszę w tym miejscu podziękować pracownikom II US w Toruniu, bo bez ich niekompetencji, głupoty, niewiedzy, nieuprzejmości i konsekwencji w stosowaniu pojebanych przepisów, to nigdy by mi się to nie udało. Prywatny przedsiębiorca, jeśli nie robi interesów z władzą, gminą itd., nie może w końcu nie zainteresować się Korwinem. Nie ma takiej kurwa siły.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Marks to ciekawy XIX wieczny myśliciel i ojciec zachodnich socjaldemokratów - Zandberg

Drogi kretynie, Marks zwalczał takich jak Ty. Lenin zabijał takich jak Ty. Chcesz promować ludzi, którzy nawoływali do zabijania socjaldemokratów i między innymi Ciebie?

Coraz głupsza ta lewica...

Imperator

Generalissimus
1 569
3 555
Marks to ciekawy XIX wieczny myśliciel i ojciec zachodnich socjaldemokratów - Zandberg

Drogi kretynie, Marks zwalczał takich jak Ty. Lenin zabijał takich jak Ty. Chcesz promować ludzi, którzy nawoływali do zabijania socjaldemokratów i między innymi Ciebie?

Coraz głupsza ta lewica...

Akurat ma rację, socjaldemokraci i inni zieloni czy reformiści to niechciane ideowe dzieci Marksa i Engelsa.
Raczej inni idole tego gościa byli mordercami socjaldemokratów (Che Guevara, Lenin, Stalin).

Madmar318

Well-Known Member
306
1 087
Tylko, że ten podział logicznie nie ma sensu. Bo najbardziej koszerny akap zgodzi się, że nie da się wyborami doprowadzić do akapu. Że do akapu doprowadzi tylko jakas rewolucja, wojna, Wielkie Pierdolnięcie (tm). Prawda? Ergo, pójście na głosowanie może legitymizuje państwo w jakiś sposób, ale nijak nie działa na szkodę akapu. De facto to jest tak, jakby krowa idąca na ubój głosowała czy chce by mogła biegać po ogrodzonej łace, czy żeby siedziała w betonowej zagrodzie na smyczy - no oba wybory są do dupy, ale jeżeli ciągle jest krową idącą na ubój i nie zmieni tego do póki ktoś jej nie uwolni/nie ucieknie, to nie oznacza, że wybierając nieco lepsze zycie, chce być odjebana. Rozumiem, gdyby "koszerni akapowcy" nawoływali do rewolucji, przygotowywali broń i planowali rozpierdol w państwie, a reszta mowila, "nie, my zaglosujemy", ale z tego, co wiem to tak nie jest.

Może do akapu nie, ale może doprowadzić do poluźnienia interwencjonizmu państwowego, dlatego wielu libertarian głosuje na JKM. Czyż nie? Zresztą ja nie jestem libem, choć leseferystą. Poza tym jeśli JKM będzie miał realną siłę na wiejskiej, więcej ludzi będzie wiedziało o alternatywie dla socjalizmu.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Akurat ma rację, socjaldemokraci i inni zieloni czy reformiści to niechciane ideowe dzieci Marksa i Engelsa.
Raczej inni idole tego gościa byli mordercami socjaldemokratów (Che Guevara, Lenin, Stalin).
Nie pisałem, że Marks zabijał socjaldemokratów. Pisałem, że ich zwalczał. Marks był ideologiem, który nawoływał do popełniania zbrodni. Sam ich nie robił, byli od tego inni.

I nie za bardzo rozumiem tej różnicy, że dla Marksa i Engelsa socjaldemokraci byli niechcianymi dziećmi. To jest słuszne zdanie, ale nie rozumiem podkreślania różnicy między morderstwami Lenina/Stalina i takim sformułowaniem. Chyba się zgodzimy, że niechciane dzieci zazwyczaj podlegają eliminacji i Lenin nie robił nic niezgodnego z myślą Marksa.

Crov

Well-Known Member
558
1 557
Może do akapu nie, ale może doprowadzić do poluźnienia interwencjonizmu państwowego, dlatego wielu libertarian głosuje na JKM. Czyż nie? Zresztą ja nie jestem libem, choć leseferystą. Poza tym jeśli JKM będzie miał realną siłę na wiejskiej, więcej ludzi będzie wiedziało o alternatywie dla socjalizmu.
No ale przeciez o to chodzi w mojej wypowiedzi. ;)

Do góry Bottom