Tak będzie w AKAPie

D

Deleted member 427

Guest
Pierwsze dni akapu i już powierzchnia planety się wyjałowiła? Przecież na to potrzeba w akapie max kilku lat. Coś tu nie styka.

ernestbugaj

kresiarz umysłów
851
3 044
Mapa świata w AKAPie będzie wyglądać tak:
mapa-swiata.jpg

No bo jak ma niby wyglądać?

tolep

five miles out
8 576
15 476
Swojo drogo, Korwin czasami mówił, ze w jego państwie bez problemu może istnieć enkawa typu kibuc albo komuna. Pod warunkiem, ze granice są otwarte, tzn. każdy może z niej uciec. (IMO prawdopodobnie byłaby do pilnowania tego warunku potrzebna agentura albo oficjalny namiestnik).
Mówił o tym w kontekście różnicy między państwem liberalnym a totalitarnym - w tym ostatnim nie może istnieć liberalna enklawa bo wszyscy by uciekli do niej.

Jak dla mnie w Korwinlandii mogłaby istnieć enklawa hardkorowego akapu na tej samej zasadzie - jeśli tylko mieszkańcy zgodzą się traktować mikroskopijne podatki na rzecz państwa (jeszcze mniejsze niż na pozostałym terytorium Korwinlandii, bo niektóre wydatki nie miałyby zastosowania) jak grawitację albo siły tarcia.

C

Crank

Guest
Jak dla mnie w Korwinlandii mogłaby istnieć enklawa hardkorowego akapu na tej samej zasadzie - jeśli tylko mieszkańcy zgodzą się traktować mikroskopijne podatki na rzecz państwa (jeszcze mniejsze niż na pozostałym terytorium Korwinlandii, bo niektóre wydatki nie miałyby zastosowania) jak grawitację albo siły tarcia.

Heeeee?? A na chuj te podatki??? ZA CO? Jakby Korwin wydzielił nam kawałek lądu na akap to nie pobierałby podatków bo na tym terenie nie działała by policja, wojsko oraz sądy. trzeba by było zrobić to przecież prywatnie. W takim razie skąd te podatki?

oczywiście JKm nigdy by się na to nie zgodził.

tolep

five miles out
8 576
15 476
Wojsko jednak tak. Wojsko broni całego terenu państwa, więc powiat akapski musiałby trochę zapłacić ;) No i jeszcze ktoś musiałby rozstrzygać spory - i egzekwowac rozstrzygnięcia - między mieszkańcami powiatu a resztą ludności.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
to niech nie bronią, kto im każe, a jeśli muszą rozstrzygać spory to niech płaci ten kto zamówił ich usługi...

OP
OP
Ciek

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 870
12 258
Ja tam czasem patrzę na to w ten sposób, ze mógłbym płacić jakąś kasę, byle nie nazbyt wygórowaną, w zamian za to, że państwo by się odczepiło. Nie podatek, nie ma sensu się oszukiwać, zwyczajny haracz. Szybko bym się odkuł fabryką amfetaminy. W zamian państwo mogłoby mnie bronić przed Rosjanami, kosmitami, kometami, budować drogi, albo zwyczajnie przepierdalać kasę na egzotyczne wojaże swoich urzędników, byle tylko dało pracować i zarabiać. To nie jest może optymalne rozwiązanie, ale zawsze można sobie to tłumaczyć tym, że za wynajem też się płaci ;)

Kiedyś zrobiłem kalkulację i chyba ją tutaj nawet wrzuciłem, że powierzchnia Polski to 311 888 km2, co daje 31 188 800 ha. Dochody budżetu w projekcie na 2013 r. to 300 mld zł, wiec jak podzielimy te 300 mld na 31,2 mln to daje niecałe 10.000 zł od hektara. Niby dużo, ale wojna też nie jest za darmo, ba, nawet wypisywanie się z państwa pewnie ma swoją cenę. Hektar to małe pole ziemniaków, czy tam jeszcze czego, co spowodowałoby, że w kontraktowym akapie by się nie opłacało płodów rolnych uprawiać, ale szulerni, kurwiarni i fabryk dragów zmieści się na nim tyle, że te 10 kawałków będzie niezauważalne. Walnie się najwyżej superbudynek jak w Dredd 3d :)

OP
OP
Ciek

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 870
12 258
No, niezupełnie. W małym akapie na morzu zamordyzmu działalności nielegalne poza granicami akapu będą szalenie zyskowne. Dlatego ja tak na serio nie jestem do końca przekonany o sensowności globalnego akapu. Bardziej opłacalny byłby akap mały, bylebym się do niego załapał. Natomiast optymalny rozmiar i lokalizacja akapu to moja nieruchomość i nic poza tym. Jestem pewien, że wtedy dałoby się korzystnie ją wydzierżawić i coś mi podpowiada, że kartele narkotykowe, kasyna, albo chociaż kliniki aborcyjne zapłaciłyby więcej niż producenci butów, czy tam jeszcze czego, którzy równie dobrze mogą przecież działać poza akapowymi granicami.

Rebel

komunizm warstwowy
679
822
No ale Korwin chce depenalizacji narkotyków tak więc w całej Polsce byłoby tak samo.
Ciek widzę że myślisz jak kapitalista-kolaborant. Dla ciebie wolny rynek, dla reszty socjalizm. Jasne że w ten sposób najłatwiej się nachapać.
Anarchokapitalizm jest sensowny dla wszystkich uczciwych ludzi ze względu na równe sprawiedliwe zasady i przejrzystość. Rothbard wywodził bycie libertarianinem z poczucia sprawiedliwości. Jest to przypadek że wynika z tego system tak bardzo efektowny ekonomicznie.
Jeśli chodzi ci Cieku wyłącznie o pieniądze to pomyśl raczej o rządowej posadzie, tam najłatwiej się nakraść. a póżniej się módl żeby Dzień Sznura nie nastąpił.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Rothbard wywodził bycie libertarianinem z poczucia sprawiedliwości. Jest to przypadek że wynika z tego system tak bardzo efektowny ekonomicznie.
Nie zgodzę się chyba, że przypadek. System najbardziej sprawiedliwy pozwala realizować się jak największej liczbie sprawiedliwych ludzi, a efektywność ekonomiczna to przecież nic innego jak efektywność realizacji swoich potrzeb. Czy to nie są dwie strony tej samej monety?

Att

Manarchista
286
495
Heeeee?? A na chuj te podatki??? ZA CO? Jakby Korwin wydzielił nam kawałek lądu na akap to nie pobierałby podatków bo na tym terenie nie działała by policja, wojsko oraz sądy. trzeba by było zrobić to przecież prywatnie. W takim razie skąd te podatki?

oczywiście JKm nigdy by się na to nie zgodził.
JKM niejednokrotnie (kiedyś sam Go o to pytałem podczas chatu) powtarzał, że zaakceptowałby takie rozwiązanie. Tutaj cytat z wpisu na Jego blogu:

{Przemek_R} pyta, jakie powinny być sankcje za nie płacenie podatku? Takie same, jak teraz... Ludzi uporczywie się uchylających można by skierować do Wolnej Strefy (jakiś kawałek Bieszczad?) gdzie podatku nie będą musieli płacić... Być może anarchiści osiedlaliby się tam dobrowolnie...

Inna rzecz, że nie jestem pewien, czy faktycznie by się na to zgodził, czy też to tylko takie podlizywanie się libom.

Do góry Bottom