Śmieszne newsy z rana

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
2. Co to jest "wychowanie do życia w rodzinie"?!?
Nie zapomnę jak chyba w 3 klasie gimnazjum dowiedziałem się o tym, że taki przedmiot zaliczyłem dopiero na rozdaniu świadectw, wychowawca tłumaczył, że darował nam te lekcje, bo tam nic ciekawego i tylko głupie pytania byśmy zadawali, więc wpisał do dokumentów, że lekcje się odbyły i dobre jest.

Hitch

3 220
4 876
2. Co to jest "wychowanie do życia w rodzinie"?!
Zależy od tego, jakiego się nauczyciela dostanie, i jak on pojmuje temat. U nas w liceum była beka na każdej lekcji, bo choć prowadziła to zajebista dupa, to rzucała sucharami w stylu "bóg jest pierwszym mężczyzną w moim życiu, mąż jest na drugim miejscu dopiero". No i puszczała nam stare hiszpańskie filmy edukacyjne z polskim lektorem skierowane chyba do przedszkolaków, kiedy w klasie wszyscy już mieli po osiemnaście lat oraz doświadczenia. Na koniec rozdała karteczki, na których mieliśmy jej napisać swoje sugestie odnośnie zajęć, a także wrażenia.

Napisałem coś w stylu, że z taką atrakcyjną nauczycielką to szczególnie brakuje ćwiczeń praktycznych. Miało być anonimowo, ale się podpisałem :)
Niestety bez odzewu :(

Solitary Man

Człowiek raczej piwnicy
492
2 228
@military
Wychowanie do życia w rodzinie - to tzw. edukacja seksualna i rodzice albo pełnoletni uczniowie mogą z tego zrezygnować. U mnie w liceum w ogóle nie było tych lekcji, bo zabierałoby to jedną godzinę z zajęć rozszerzonych. Natomiast w gimnazjum miałem to połączone jakoś z biologią. Jedna z "tradycyjnych wartości" to chyba naturalne metody planowanie rodziny.

military

FNG
1 766
4 727
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896...5_proc__podatek_od_najwyzszych.html#BoxBizTxt

Hollande zapowiedział, że 75-procentowy podatek, który zapowiadał w kampanii wyborczej dla zarabiających ponad milion euro rocznie, zapłacą za nich we Francji wielkie przedsiębiorstwa, a nie członkowie ich personelu kierowniczego.

W wywiadzie dla głównego kanału telewizji publicznej France 2 szef państwa wyjaśnił, że w ten sposób chce spełnić jedną z obietnic dotyczących polityki podatkowej, którą złożył w kampanii wyborczej, jednak to nie obywatele będą bezpośrednio obciążeni tym podatkiem.
Ponieważ, jak na socjalistę przystało, Hollande uważa, że firma to taki dziwny byt, który nie ma nic wspólnego z ludźmi (podobnie zresztą jak państwo). To nie ludzie zapłacą - to firma zapłaci. Najlepsze jest to, że w ten sposób rzeczywiście nie uderzy w personel kierowniczy, tylko w zwykłych roboli. Już widzę falę zwolnień w wielkich firmach, kiedy okaże się że muszą płacić 75 proc. podatku. Oczywiście wtedy wszystko będzie winą tych paskudnych prywaciorzy i dzikiego, szalejącego kapitalizmu.
Ale spoko - rzuci się jakieś dotacje i po sprawie. Oczywiście można by te pieniądze po prostu zostawić, zamiast gubić je między kolejnymi parami rąk, ale przecież to dobrze, kiedy pieniądz krąży. To stymuluje gospodarkę.

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
http://www.pb.pl/3062870,44837,mf-podarowalismy-polakom-80-mld-zl
Ministerstwo Finansów: podarowaliśmy Polakom 80 mld zł
Gdyby rząd zniósł wszystkie zwolnienia, ulgi i obniżone stawki podatkowe, to do budżetów państwa i gmin trafiałoby o 80 mld zł więcej. Ta kwota, stanowiąca równowartość 5,2 proc. polskiego PKB, pokryłaby deficyt budżetowy i podreperowała system finansów publicznych.

Szczodrość fiskusa nie zna granic :p

military

FNG
1 766
4 727
Nie wiem, po co wątek "wkurzające newsy z rana" - zawsze zakładałem, że "śmieszne" w tym przypadku to ironia. Dopóki ktoś nie uświadomi mi, że się mylę...

http://podatki.gazetaprawna.pl/arty...pozycje_sa_niebezpieczne_dla_podatnikow.html#

Ministerstwo Finansów zamierza rozszerzyć w Ordynacji podatkowej katalog metod szacowania podstawy opodatkowania. (...)

Metoda szacowania jest zupełnie nieprzydatna. Nie rozumiem, dlaczego tę, tak bardzo specyficzną, metodę chce się wpisać do ordynacji jako preferowaną. Chyba tylko po to, by podatnik musiał się bronić.

Ale po co oni tracą czas i pieniądze na takie pierdolenie się z ludźmi? Cypr udowodnił, że mogą po prostu sobie wziąć ile potrzebują. Na ich miejscu pobrałbym jednorazowy (ale z możliwością ponownego pobrania) podatek społeczno-patriotyczny 50%, zgarniający połowę majątku każdego obywatela w imię czegokolwiek - pomocy dla dzieci, ratowania systemu, emerytur, biednych ludzi, Boga i ojczyzny.

Przecież obciążenia rosną tak szybko, że tylko debil nie zauważyłby, że przepisy przestały być formą "utrzymania ładu", a stały się zwykłą, pozbawioną jakiekolwiek ideologii przykrywką dla kradzieży. Po co dalej udawać? Każdy wie, że Rostowski & Co. to pospolici złodzieje. Sankcjonowanie kradzieży teraz służy chyba tylko ich dobremu samopoczuciu - żeby nadal mogli czuć się jak politycy, a nie jak menele wchodzący do domu przez balkon, żeby wynieść telewizor.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Ty piszesz z perspektywy człowieka myślącego, biorącego informację z innych źródeł niż TVN i TVP, Ty wiesz o co im chodzi, jednak dla przeciętnego wyborcy jest różnica czy państwo w majestacie prawa, z milionem paragrafów i przepisów wprowadzi nowe zasady naliczania podatku, czy po prostu weźmie x% jak na Cyprze, na pierwsze godzi się bez problemu, przy drugim wychodzi na ulice i protestuje, chociaż to dokładnie to samo. Kawador już zauważył w temacie o Cyprze, że nagle lewackie media zaczęły nazywać tak samo legalny i potrzebny podatek jak każdy inny kradzieżą, dlatego każdy rząd będzie uciekać od prostych rozwiązań typu "bierzemy po x od każdego", bo wtedy się ludzie wkurzają.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Stali na ulicach w kolejkach do bankomatów ;) No protesty były, zdjęcia widziałem, przed głosowaniem na pewno jakieś grupki przed parlamentem się pojawiły. Z tym głosowaniem na Cyprze to ciekawy przypadek jak władza przerzucała odpowiedzialność jak gorącego kartofel - kilka dni przed głosowaniem jakaś partia deklarowała, że poprą tą kradzież, ale jak przyszło co do czego i trzeba było podpisać się imieniem i nazwiskiem pod taką decyzją to ani jeden poseł nie zagłosował na tak. Potem po cichu przegłosowano ustawę o restrukturyzacji banków, czyli prostsze prawo (bierzemy x%) zastąpiono bardziej skomplikowanym, bo w sumie nie wiadomo dokładnie ile stracą bogaci depozytariusze, ja w polskiej prasie dokładnego opisu tej restrukturyzacji nie znalazłem, w większości dziennikarze nie do końca wiedzieli jak to będzie wyglądać i pisali, że wszystko potrwa miesiącami i cholera wie w sumie ile kto straci. A dzikie tłumy na ulice nie ruszyły, bo wszystkim <100 tys. EUR dali spokój, a tych co mają >100 tys. na ulicach się nie ma co spodziewać.

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 466
Jak widać, znowu potwierdza się reguła, że bogaci zawsze się wymijają od podatków lobbując korzystne dla siebie prawo, a zapłacą biedni ;)

Hitch

3 220
4 876
http://www.movie-censorship.com/news_en.php?ID=5192

Irańskie władze postanowiły uhonorować "Oskarem" występ Michelle Obamy na rozdaniu... Oskarów. W imieniu żony muzułmańskiego komucha nagrodę odebrać może ambasador Szwajcarii w Iranie, który zajmuje się reprezentowaniem interesów USA (a te nie posiadają już swojej placówki dyplomatycznej na terenie tego kraju).

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 466
Jakie pierwsze? Cejrowski już dawno temu miał odcinek o lotniskach z blachy w krajach 3 świata gdzie to jest powszechne rozwiązanie (oczywiście michał D zaraz wyskoczy, że nie jesteśmy krajami 3 świata więc stać nas aby do wszystkiego dopłacać). To nie jest takie głupie, bo gdy liczy się każdy kilogram można bardziej optymalnie wozić ludzi. Teraz powiedzą, że się dyskryminuje grubasów, ale może do tej pory dyskryminowano chudych? Oczywiście, już sam przewoźnik nich robi system. Jedni będą wozić tak, inni tak i zobaczymy kto wygra.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Fajne, ale ja powątpiewam w prawdziwość, bo w tych rozmowach jest wszystko to, co ktoś z Nie by mógł sobie wymyślić gdyby chciał dopiec władzy i pokazać jakie to buraki.

military

FNG
1 766
4 727
http://www.gloswielkopolski.pl/arty...jako-talizmany-ochronne-do,id,t.html?cookie=1

Dopalacze tym razem jako "talizmany", czyli co się dzieje, kiedy jest państwo.:)

- Ja temu biznesowi wielkiej kariery nie wróżę, bo po prostu ludzie i państwo tego nie chcą - dodaje Jan Bondar.

...oprócz ludzi, którzy to sprzedają i tych, którzy to kupują. Skoro ludzie tego nie chcą, to po co zakazywać? Przecież nikt tego nikomu na siłę nie wciska. No ale nie doszukujmy się logiki u komunistów. Niemniej wierzę, że państwo tego nie chce. W końcu nie lubi konkurencji.

military

FNG
1 766
4 727
http://www.themarysue.com/pax-tomb-raider-cosplay/

W skrócie - są sobie targi gier wideo. Na targach, na które uczęszczają głównie męskiego rodzaju geeki, nieliczne dziewczyny z jakiegoś powodu przebierają się za postaci z gier, czasem wygląda to tak:

206763-9_super.jpg

Jakiś koleś zapytał przebrane laski, jak czują się w tak dużym towarzystwie mężczyzn, którzy nie potrafiliby ich zaspokoić. Żart stary jak świat - powtarzał go Howard Stern i jeden z prowadzących Late Night, nie pamiętam już który.

Przewrażliwione media zrobiły z tego aferę p.t. "molestowanie seksualne na targach".

Do góry Bottom