kr2y510
konfederata targowicki
- 12 770
- 24 727
Ja pisałem o zarabianiu na działalności wywiadowczej, na rzecz państw niezainteresowanych posiadaniem tego obszaru.Czyli rozumiem, że dane dotyczące technologii wojskowych muszą być pozyskiwane z pomocą obcego wywiadu, aby bezpośrednio nie wchodzić w struktury przeciwnika?
Dogadanie się w jakiejś kwestii nie oznacza, zerwania współpracy z innym partnerem.A co jeśli ten obcy wywiad dogada się z tutejszym wywiadem?
Bo chyba nie można zakładać, że obcy wywiad ma honor i nas nie sprzeda?
Jak sprzedaż wyjdzie na światło dzienne, to w przyszłości mało kto będzie chciał z nim współpracować. Wywiady nie mają honoru w naszym rozumieniu, one mają jedynie długofalowe interesy. Np. wywiad Chile jest skompromitowany, bo raz sprzedał swojego człowieka USA (wydał organizatora egzekucji na komunistycznego ambasadora).To jest kwestia użyteczności. Jeżeli jesteś bardziej użyteczny ( lub możesz w przyszłości być ) dla innego wywiadu niż sprzedanie Ciebie, to Ciebie nie sprzedadzą. Jeżeli mniej to lecisz.
Nie ma ryzyka ⇒ nie ma kasy ⇒ nie ma zabawy.Według mnie to jest zbyt ryzykowne.
Jest możliwe. Jak będą zaangażowani gdzie indziej. Zaprowadzenie jakiegoś porządku wbrew interesom mocarstw jest możliwe. W Somalii się udało i to mimo kilku zewnętrznych interwencji. W Iranie się udało mimo, że wcześniej USA napuściły Saddama Husajna na wojnę.Załóżmy, że liby zwyciężają na terenie Polski. Wtedy z całą pewnością drugiego dnia przychodzą amerykanie/rosjanie i wprowadzają demokracje, bo w Polsce panuje zamordyzm i faszyzm. Czy w ogóle jest możliwe wygranie libów na dużym obszarze, przy jednoczesnym istnieniu takich molochów jak USA, z taką przewagą militarną?
W swym rozumowaniu zapomniałeś o krajach innych cywilizacji. Dla takiej Malezji nie jest ważne co się dzieje w jakimś zadupiu na półwyspie Europa. Ich pewnie bardziej interesuje, by samolotów im nie strącano i by mogli handlować.Nie jest w interesie jakiegokolwiek państwa aby gdzieś powstał akap. Jeżeli gdzieś powstanie akap ludzie w innych miejscach świata mogą:
a) chcieć akapu u siebie
b) migrować do akapu
c) uzyskać wsparcie od akapowiczów