Prism - NRD mogło o tym pomarzyć

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
btw: Dla mnie to jakaś parodia whistleblowerstwa. Nie wierzę w żadne przerażające informacje, którymi Edek miałby zaszkodzić rządowi US. Jeśli cokolwiek popłynie, będzie to moim zdanie ściśle kontrolowany przeciek, jak do tej pory. I to przeciek, który jest stwierdzeniem oczywistej oczywistości.
Ale spoko, nie będę miał żadnych problemów ze zmianą optyki, kiedy okaże się, że nie miałem racji :)
Ja uważam niemal identycznie. ;)

Ale w mediach leci dalszy ciąg operetki. Ujawniana jest korespondencja Snowdena z senatorem. Więc ci, co mu zarzucają, że ten nie postępował informując senatorów czy kongresmanów, muszą zamknąć swe ryje.
Common Dreams ➟ Email Exchange Between Edward Snowden and Former GOP Senator Gordon Humphrey

dawny U.S. Sen. G.Humphrey (rep.- NH) napisał:
Mr. Snowden,

Provided you have not leaked information that would put in harms way any intelligence agent, I believe you have done the right thing in exposing what I regard as massive violation of the United States Constitution.

Having served in the United States Senate for twelve years as a member of the Foreign Relations Committee, the Armed Services Committee and the Judiciary Committee, I think I have a good grounding to reach my conclusion.

I wish you well in your efforts to secure asylum and encourage you to persevere.

Kindly acknowledge this message, so that I will know it reached you.

Regards,
Gordon J. Humphrey
Former United States Senator
New Hampshire

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Jak wygląda szpiegowanie przez NSA, z punktu widzenia ISP z Utah:
“What Is That Box?” — When The NSA Shows Up At Your Internet Company
For nine months, this Utah ISP had a little black box in the corner, courtesy of the NSA. Its owner tells his story.

Przy okazji afery, wyciągnięto z szafy guru Stallmana. Guru mądrze gada, materiał nadaje się do propagowania prywatności i anonimowości, bo w pozostałych kwestiach jest etatyzujący.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Dobra. Minęło już trochę czasu od momentu, kiedy to niejaki Edek S. ujawnił to, co każdy "sapiens" bez trudu wywodzi z samej istoty aparatu państwowego. I co? I guzik.

Nawet zakładając, że samodzielnie zerwał się ze smyczy, to ja się pytam: JAK ZAREAGOWALI ludzie i w jaki sposób rewelacje Mamy Madzi 1 (Edek) i Mamy Madzi 2 (Julian) wpłynęły na sytuację polityczną między mocarstwami? Nijak odpowiadam, bo to nie są żadne rewelacje, raczej test mający wykazać to, o czym marzą globasy, czyli: ludzie mają centralnie w czarnej dupie, czy ktoś ich podsłuchuje, jak to robi i po co. W dalszej kolejności znaczy to mniej więcej, że zostanie postawiony kolejny zamordystyczny krok.

Poprzedni test w Bostonie również wypadł nad wyraz pomyślnie, przetrenowano stan wojenny, ludzie klaskali mendowni i woju celującemu ludziom po oknach bez najmniejszego powodu. Jeszcze tylko nie wiedzą, jak sobie poradzić z bronią w USA.

ps: Kilkanaście dni temu mainstream wypluł info, że Edek S. adaptuje się duchowo do Rosji i sięga po ichniejsze lektury. Na początek zaczął czytać "Zbrodnię i karę", biurwa jego mać! Ale przychlasty, niezła beczka śmiechu.

Tymczasem... niejaki Hastings... itd. Ale o tym medialna cisza, bo Hastings nie nadaje się na telenowelę. Jak było w "Seven"? "Tyle ciał nie pomszczonych...".

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Jak by Edek miał trochę oleju, to by wiał albo na Białoruś do Łuki, albo do Iranu. Tam by dostał znacznie lepsze warunki.

Caleb

The Chosen
511
271
Dobra. Minęło już trochę czasu od momentu, kiedy to niejaki Edek S. ujawnił to, co każdy "sapiens" bez trudu wywodzi z samej istoty aparatu państwowego. I co? I guzik.
Ale motłoch ma o czym gadać, matriksowe media moga produkować szum informacyjny. Ze strony prism-break "dowiedziałem się", ze jeżeli chodzi o bezpieczeństwo danych w chmurze, czy komunikacji najlepiej mieć własną infrastrukturę. Może wzrosła nieco aktywność programistów związanych z projektami opartych na kryptografii. Miałem też nadzieję, że środowiska libertariańskie wyjdą z inicjatywą świadczenia bezpiecznych usług (a tu tylko lewacki riseup). Ale czemu się dziwić, ludzie na co dzień dają się okradać - a gdy próbujesz im to uświadomić potrafią się tylko zapienić - wypierdalaj do Somalii dziffko! :p

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Może wzrosła nieco aktywność programistów związanych z projektami opartych na kryptografii.
Z moich obserwacji wnioskuję, że bardzo wzrosła. Ale na efekty trzeba będzie poczekać.

Miałem też nadzieję, że środowiska libertariańskie wyjdą z inicjatywą świadczenia bezpiecznych usług (a tu tylko lewacki riseup).
Wcześniej czy później wyjdą. Coraz więcej libertarian jest zaangażowanych w takie projekty.

MaxStirner

Well-Known Member
2 775
4 721
Brawko edziu - Podał mapę z rozmieszczeniem punktów dostępu NSA. Jak sie zdaje głównych acces points bez nazw miejscowych jedynie z przybliżonymi lokalizacjami. Co zaskoczyło mnie to że oni analizują to w czasie rzeczywistym gdy user jest online. Jak sie zastanowić to nie jest supertrudne jak na ich możliwości ale gdyby nie podał tej informacji sam bym na to nie wpadł. Wydaje sie że Edek zna miejsca gdzie te serwerownie stoją ale to moja zgadywanka.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomo...awniony_przez_Snowdena_dziala.html#BoxWiadTxt

A tak apropos bo nie wiem czy było - Bradley nie dostanie (zgodnie zresztą z przewidywaniami z forum) kary śmierci ani nawet dożywocia bo uznali łaskawie że nie pomagał wrogowi. Ale 19 innym zarzuto jest według nich winny. Dożywocie nie ale za to 100-130 lat pierdla. Praktyczny sens jest w tym taki że dożywocie nie daje ponoć prawa do zwolnienia warunkowego. Wyrok mogą ogłosić na dniach chyba max do dwóch miesięcy.
http://polish.ruvr.ru/2013_07_31/Wyrok-na-Manningu-jest-winny-ale-wrogowi-nie-pomagal/

EDIT: NYT podał że Edek dostał roczny azyl u ruskich i opuścił lotnisko.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Przy okazji afery, wyciągnięto z szafy guru Stallmana. Guru mądrze gada, materiał nadaje się do propagowania prywatności i anonimowości, bo w pozostałych kwestiach jest etatyzujący.

Dopiero obejrzałem. Dobrze gada. Kurde, ja jestem chory na gadżetyzm, niestety. :(

OP
OP
pawel-l

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 932
Nikt nie komentował tej komedii z zamykaniem ambasad US w 20 krajach bo al Kaida zorganizowała telekonferencję i padło hasło "Zróbcie coś" !. Nie znalazłem ani jednego komentarza, że ktoś w to uwierzył. Tylko dziennikarze boją się to obśmiać bo jeszcze nie dostaną wizy.

Snowden musiał im trochę dopiec bo stają się agresywni:
Poprzedni szef NSA i CIA twierdzi, że Snowdena popierają Ci, którzy nie gadali z dziewczyną od 5 lat ! Jak on to wyliczył ?

Former NSA and CIA chief Gen. Michael Hayden speculated on Tuesday that hackers and transparency groups would turn to cyberterror attacks if the United States captured NSA leaker Edward Snowden. He went on to dismiss Snowden supporters as “nihilists, anarchists, activists, Lulzsec, Anonymous, twenty-somethings who haven’t talked to the opposite sex in five or six years.”

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Kurde, ja jestem chory na gadżetyzm, niestety. :(
Większość gadgetów można rootować i modyfikować. Dodatkowa zabawa i emocje, bo można uszkodzić. Ale potem radość. Niektórzy producenci jak im gadget nie schodzi, tak jak zaplanował producent, sami go "otwierają". Przykład:
Sony SmartWatch goes open-source, looking for more innovation
Warto podejść do tego w ten sposób. Ma się też wspaniałe "poczucie pełnej władzy" nad gadgetem. Ja staram się promować takie właśnie podejście.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Kilka wiele mówiących reakcji na wieści o działalności NSA:

"Nie mam nic do ukrycia" - to mnie rozwala.

Caleb

The Chosen
511
271
DP => McAfee chce obronić ludzi przed NSA gadżetem, który zmieści się w kieszeni
W ciągu weekendu John McAfee spowodował, że niejedna osoba znów zaczęła się zastanawiać, czy jest on geniuszem, czy szarlatanem. Milioner obiecał, że mieszczące się w kieszeni i kosztujące poniżej 100 dolarów urządzonko o nazwie Decentral zapobiegnie naruszaniu naszej prywatności przez NSA lub inną organizację, która akurat postanowi czegoś się o nas dowiedzieć.

MaxStirner

Well-Known Member
2 775
4 721
Haha śmiejcie się z Edka - Guardian publikuje z tych dokumentów część dotyczącą TORA!
Powinni od tego zacząć - no ale wiadomo analiza 50 tys dokumentów zajmuje trochę czasu..
Zaznaczam że to na gorąco - dopiero co zobaczyłem właśnie siadam do czytania
http://www.theguardian.com/world/2013/oct/04/nsa-gchq-attack-tor-network-encryption

A propos jest on nominowany do europejskiej nagrody praw człowieka - mniejsza o nagrode ale dowiedziawszy sie o tym były dyrektor NSA Michael Hayden stwierdził co następuje:
"I must admit, in my darker moments over the past several months, I'd also thought of nominating Mr. Snowden, but it was for a different list,"
;)

Ostatnia edycja:

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
957
W tym roku na torowych listach dyskusyjnych gwiazdka przyszła 3 miesiące wcześniej :) A`propos dokumentów trzeba dodać, że w analizie pomaga
Bruce Schneier bo dziennikarze nie ograną tematyki.

"Tor Stinks" means you're doing it right; good job Tor devs :)

[PRYWATA] W tym miejscu się pochwalę, że mój tor-relay o zajebistej nazwie freedoMISESsential napierdala w tempie 6 Mb/s (w jedną stronę) :) [/PRYWATA]

Do góry Bottom