Claude mOnet
Well-Known Member
- 1 034
- 2 339
Jako, że różne radia internetowe aktywnie tworzę od 2011 roku sądzę, że coś w temacie wiem. Rachunek jest prosty, 10000zł na miesiąc dla amatorskiego radia internetowego to bardzo dużo.Nie ma pomyłki w rzędzie wielkości tej kwoty. W mailu jest jej potwierdzenie + chwyt Rydzyka "na czym mam jeździć? na krowie mam jeździć?"
JAKIE TO SĄ KOSZTY?
Na spotkaniach w "realu" często spotykam się ze "specjalistami" od internetu, którzy mówią:
- Skąd te koszty? Przecież domenka kosztuje złotówkę, a hosting dziewięć. To radio kosztuje cię dychę rocznie
Odpuszczając sobie totalnych ignorantów muszę jednak uświadomić niektórych, że utrzymanie kosztuje rzeczywiście dychę. Ale z trzema zerami po niej. I to miesięcznie.
Dlaczego? (poniżej będę podawał sumy w interwale miesięcznym)
Pracownicy amatorskich rozgłośni internetowych to amatorzy i jako amatorzy zadowalają się "amatorskimi" sumami (2-3 cyfrowe sumy). Koszty miesięczne serwerów, domen i amortyzacji sprzętu to nie więcej jak 2000zł. Czyli dla radia internetowego Kontestacja (amatorskie radio, bez swojego fizycznego studia, czy lokalu) suma 3000zł powinna wystarczyć na prowadzenie działalności.
Jest jedno ALE! Czy po to prowadzi się biznes, aby nic z tego nie mieć? No nie! I tutaj jest pies pogrzebany. Właściciele radia chcą mieć zysk, i to nie mały, więc stąd rozbieżności. Ja tam ich rozumiem, ale warto by o tym powiedzieć wprost...
Ps. Pomimo, że sam jestem amatorem, to jakość mojego "studia" przewyższa większość nadających internetowo (w tym nadających w radiu KonteStacja). Koszt całego zgromadzonego sprzętu (wraz z komputerem) to ok. 4000zł.