myname
Active Member
- 308
- 219
Na systemach gnu też są komercyjne płatne aplikacje.Piractwo to kradzież. Dlatego należy używać oprogramowania GNU, a jak ktoś chce Windowsa to niech płaci
Na systemach gnu też są komercyjne płatne aplikacje.Piractwo to kradzież. Dlatego należy używać oprogramowania GNU, a jak ktoś chce Windowsa to niech płaci
Zależy do czego ci to potrzebne. Jezeli jako manager biblioteki to calibre, jeżeli tylko czytnik to Koreader a na Windowsie Sumatra. Są sklepy z ebookami które tego wymagają, ale chyba z polskich ani jeden, a poza tym ten DRM można łatwo złamać przez pewną wtyczke do Calibre (tak działa na przykład DRM na Internet Archive i od dawna jest złamany). Wiem, że jak sie wypożycza ebooki przez biblioteki które umożliwiają pożyczanie na czytniki, to też używają Adobe DRM i wtedy trzeba mieć zainstalowane w celu pobrania i odczytania klucza.@kompowiec ty jesteś znawcą. Co w zamian Adobe Digital Editions?
Właśnie pobrałem jakiegoś ebooka z Internet Archive w formacie acsm i chciałem czymś to odpalić.Zależy do czego ci to potrzebne. Jezeli jako manager biblioteki to calibre, jeżeli tylko czytnik to Koreader a na Windowsie Sumatra. Są sklepy z ebookami które tego wymagają, ale chyba z polskich ani jeden, a poza tym ten DRM można łatwo złamać przez pewną wtyczke do Calibre (tak działa na przykład DRM na Internet Archive i od dawna jest złamany). Wiem, że jak sie wypożycza ebooki przez biblioteki które umożliwiają pożyczanie na czytniki, to też używają Adobe DRM i wtedy trzeba mieć zainstalowane w celu pobrania i odczytania klucza.
Dodam, że chyba doszło to do skutku, na dziś cały Internet Archive jest na Annas Archive (na libgen jeszcze nie). Mimo to nadal nie wszystko, nie wiem czemu ale raz na ruski rok trafi sie tytuł, którego u Anny nie ma. Nie wiem dlaczego, skoro robli to automatycznie jakimiś skryptami scrapowali jak leci, to nie powinno być brakow. Wg mnie Anna ma obecnie jakieś 95% IA. Anna ma imponujący wynik, listuje na dziś 25, 5 miliona tytułów bez duplikatówWidzialem już wyliczenia, ile to jest objętoścowo jakby całość zebrać i wsadzić na libgen. Mysle że są ludzie co nad tym pracują. Ale i tak bylby to koniec dodawania nowych skanów, a finansowo pewnie Kahle już by nie wyrobil gdyby posypaly sie pozwy Masakra.