Partia Libertariańska (facebook)

D

Deleted member 427

Guest
No to jedziemy:

1. "Imigracja" i "Podział Administracyjny" - brakuje zaznaczenia, że każda jednostka administracyjna/wspólnota powinna dysponować wolnością w kwestii decydowania, czy chce na swojej ziemi widywać i żyć z innymi rasami/nacjami. Bo chyba drugiego Oakland albo Birmingham nikt tu nie chce, prawda?

2. Ani słowa nie ma (chyba że coś przeoczyłem) na temat kluczowej dla libertarian instytucji, mianowicie sądownictwa/sądów. Cejrowski postulował w tym zakresie dokonanie totalnej orki i przebudowy tego postkomunistycznego aparatu, ZANIM zrobi się jakiekolwiek reformy dotyczące np. broni palnej. Na co mi broń palna, jak za zabicie włamywacza dostanę 25 lat? To ja już wole żeby mnie okradł.

3. Brakuje punktu o dyskryminacji - że każdy cywil w granicach swojej własności powinien móc dyskryminować, kogo chce (tak jak w dowcipie Eastwooda z "Gran Torino" o barmanie)

N

nowy.świt

Guest
Ja Wam powiem, że jak byłem w Anglii w pracy - to wpadłem na pomysł stworzenia basenu krytego tylko dla białych.

Uderzyłbym w nisze rynkową ?

A

Aeger

Guest
Kawadorze - ja miałem minimalny wpływ na DPPL. To dzieło Jacka Sierpińskiego, Macieja Jasicy i Macieja Dudka.

D

Deleted member 427

Guest
A czy ja się zwracam bezpośrednio do ciebie? ;) Po prostu wrzucam "poprawki ", może ktoś przeczyta i uwzględni.

margines

wujek dobra rada
626
84
Ja Wam powiem, że jak byłem w Anglii w pracy - to wpadłem na pomysł stworzenia basenu krytego tylko dla białych.

Jak długo tam byłeś i gdzie? Prędzej bym się skłaniał ku basenowi z dala od pakistanów i innych turbanów. Czarni tam krzywdy nie robią, a przynajmniej handlują dragami (i czym popadnie, szczególnie na Camden) i są przydatni.

N

nowy.świt

Guest
Jak długo tam byłeś i gdzie? Prędzej bym się skłaniał ku basenowi z dala od pakistanów i innych turbanów. Czarni tam krzywdy nie robią, a przynajmniej handlują dragami (i czym popadnie, szczególnie na Camden) i są przydatni.
Derby - East Midlands , rok.

I nie chodzi o to czy przeszkadzają tylko o to, że sporo ludzi się brzydzi czarnych i unika publicznych basenów przez to.
To by było więc wyjście na przeciw oczekiwaniom konsumenta - a nie celowa dyskryminacja.

margines

wujek dobra rada
626
84
Sam nie wiesz co piszesz, przecież właśnie chodzi o dyskryminację, skoro, niby, że ludzie się ich brzydzą, chociaż osobićie nie zauważyłęm. Problemem sa niewątpliwie przybysze z azji i muzułmanie (szczególnie turbany), ale każde nacje tworzą sobie swoje enklawy i tam tworzą baseny, chyba za krótko tam byłeś. Na udowodnienie tego co piszę, wystarczy wypuścić się z tekstem na ulicy o czarnuchach, gejach, niepełnosprawnych i masz sprawę w tamtejszym sądzie gwarantowaną (wiem to z autopsji).

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
nowy.świt myślę, że to dobry pomysł. Nie tylko baseny ale i całe zamknięte osiedla, żeby nie roznosić smrodu rasizmu.

margines

wujek dobra rada
626
84
W ogóle to jest przejebany kraj na dłuższą metę...dlatego wróciłem (przynajmniej do swojskiego syfu)

alfacentauri

Well-Known Member
1 164
2 183

W moją niszę uderzyłbyś jak by był to basen, na którym nie wolno byłoby się kąpać pracownikom urzędu skarbowego.
Sorry za offtop, ale jakoś nie mogłem się powstrzymać:oops:

sierp

to ja :-)
577
305
No to jedziemy:

1. "Imigracja" i "Podział Administracyjny" - brakuje zaznaczenia, że każda jednostka administracyjna/wspólnota powinna dysponować wolnością w kwestii decydowania, czy chce na swojej ziemi widywać i żyć z innymi rasami/nacjami. Bo chyba drugiego Oakland albo Birmingham nikt tu nie chce, prawda?

Nie zgadzam się z tym. To jest kolektywizm. Jeśli chcę sprzedać działkę np. Murzynowi, to mam do tego prawo, a on ma prawo przyjechać i wybudować na niej dom, nawet jeśli większość mieszkańców wsi czy gminy nie lubi Murzynów. Oni co najwyżej mają prawo go bojkotować, nie obsługiwać w swoich sklepach, nie wpuszczać do siebie do domu, nie pomagać itd.
Tak samo jeśli chciałbym wynająć mieszkanie Murzynowi, Arabowi czy Cyganowi.

sierp

to ja :-)
577
305
Pytanie głównie do Cieka i innych prawników (jeśli tu jacyś są) - jak powinno wyglądać sądownictwo w państwie-minimum? Jakie zmiany powinny być tu dokonane w porównaniu ze stanem obecnym? Jakie są obecnie największe bolączki w tej dziedzinie?
Chodzi o opracowanie hasła "Sądownictwo" do deklaracji PL.
Nie chodzi tu o prawo materialne, ale raczej o organizację "wymiaru sprawiedliwości" i postępowanie. Chodzi też o takie instytucje jak prokuratura, kuratorzy, komornicy...
Ja mam na razie tylko jedną myśl, która kołacze mi się po głowie - żeby sąd powszechny nie mógł uchylić wyroku sądu polubownego z uwagi na klauzulę porządku publicznego, o ile strony umowy się na to zgodziły. Wtedy można by stosować prawo inne niż stanowione i w pewnym zakresie byłoby to urynkowienie prawa cywilnego.

Caleb

The Chosen
511
271
Pomysł ciekawy, ale myślicie że bezpieka nie będzie przeprowadzać działań przeciwko tak raykalnemu ugrupowaniu. Wiem, że zmiany wymagają poświęceń... macie jakiś pomysł na zabezpieczenie danych osobowych członków PL?

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Raczej nic nie wskazuje, żeby PL miała być radykalnym ugrupowaniem.
Chyba, że mają jakieś podziemne skrzydło :)

D

Deleted member 427

Guest
Raczej nic nie wskazuje, żeby PL miała być radykalnym ugrupowaniem.

Coś mi umknęło? MichaID został przewodniczącym, a sierp zrezygnował? ;) A może PL dąży teraz do konsensusu i mnogości dyskursów? :)

Do góry Bottom