Neutralne newsy z rana

NoahWatson

Well-Known Member
1 297
3 205
2. Jeśli będzie obowiązkowe, a wyłączenie lub blokowanie działania będzie nielegalne, karane
Tego jestem ciekawy. Czy ktoś ma więcej informacji o tym czy można to legalnie wyłączyć? Jeśli tak to prawdopodobnie wystarczu uciąć przewód łączący antenę i ewentualnie zaekranować.

Do neutralnych dałem, bo nie chcę siać paniki. I tak więcej niż 99% zabiera wszędzie telefony, a na samochodach są tablice rejestracyjne rejestrowane przez obecne w dużych ilościach w miastach kamery.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
"Nasz Dziennik": Grunt to własność
Sobota, 14 kwietnia (08:59)
Rosną szanse, że od przyszłego roku użytkownicy wieczyści staną się właścicielami gruntów - podaje w sobotę "Nasz Dziennik".

Według "ND" styczeń 2019 roku "to realny termin przekształcenia użytkowania wieczystego gruntów zabudowanych na cele mieszkaniowe w prawo własności". "Pracujemy intensywnie nad ustawą. Chcielibyśmy, aby od 1 stycznia projektem przekształcenia użytkowania wieczystego we własność - faktycznie likwidacją użytkowania wieczystego - objęte były tereny pod zabudowę mieszkaniową" - tłumaczy w "ND" wiceminister inwestycji i rozwoju Artur Soboń.

"Nasz Dziennik" informuje, że projektowi ustawy bieg nadano w 2016 roku, a najnowsza wersja projektu datowana jest na 12 maja 2017 roku. "Obecnie jest na etapie prac ministerialnych - czyli przed przyjęciem go przez rząd i szerszymi konsultacjami poprzedzającymi skierowanie projektu do Sejmu" - podaje gazeta.

Zdaniem wiceministra przedłużające się prace nad projektem wynikają ze skomplikowania materii, której dotyczy. Jak czytamy, przepisy należy tak ułożyć, aby nie narazić się na zakwestionowanie ich przez Trybunał Konstytucyjny. Ustawę do TK mogłyby zaskarżyć np. samorządy niezadowolone z faktu, że pozbawia się je własności gruntów i odcina od stałego źródła dochodów wynikającego z uiszczania rocznych opłat przez użytkowników wieczystych. Ustawowe rozwiązania powinny być również tak sformułowane, aby - w świetle prawa unijnego - nie pojawiły się zarzuty o niedozwoloną pomoc publiczną dla przedsiębiorców, którzy także są użytkownikami wieczystymi w mieszkaniówce.

"Przekształcenie użytkowania wieczystego we własność nie będzie bezpłatne" - dodaje "Nasz Dziennik".

Niby dobrze, że się kończy z tą sowiecką fikcją w postaci użytkowania wieczystego, ale jednak urzędy chcą jeszcze sobie na tym zarobić i konwersję zrobią odpłatnie.

Pestek

Well-Known Member
688
1 879
Test z krwi ułatwi diagnozowanie zaburzenia afektywnego dwubiegunowego u dzieci?

n-depresja-c001e14e18b319577206835630d6dd1a.jpg

Możliwe, że już w niedalekiej przyszłości test z krwi przyspieszy postawienie diagnozy i wdrożenie leczenia u dzieci z chorobą afektywną dwubiegunową (ChAD).

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio odkryli, że w porównaniu do zdrowych rówieśników, dzieci z ChAD mają w osoczu wyższy poziom białka wiążącego witaminę D (ang. Vitamin D Binding Protein, VDBP).

Jak podkreśla prof. Ouliana Ziouzenkova, obecnie średni czas upływający od początku choroby do postawienia poprawnej diagnozy wynosi w przypadku dzieci aż 10 lat.

Podczas badań z udziałem 36 młodych osób Amerykanie zauważyli, że u chorych na zaburzenie afektywne dwubiegunowe poziom VDBP był aż o 36% wyższy.

Wyniki trzeba, oczywiście, potwierdzić w kolejnych badaniach, ale Ziouzenkova już teraz odnosi się bardzo entuzjastycznie do potencjału markera.

Dziecięce zaburzenie afektywne dwubiegunowe może być bardzo trudne do odróżnienia od innych chorób, zwłaszcza u osób z pewnymi typami depresji - dodaje prof. Barbara Gracious.

Wrażliwe i specyficzne biomarkery dałyby lekarzom większą pewność w zakresie wyboru najlepszego leczenia. Skróciłyby także czas upływający do postawienia właściwej diagnozy.

Autorzy publikacji z pisma Translational Psychiatry wyjaśniają, że kliniczną część pilotażowych badań przeprowadzono w Harding Hopsital. W studium wzięło udział 13 dzieci bez zaburzeń nastroju, 12 dzieci ze zdiagnozowaną ChAD oraz 11 dzieci z tzw. dużą depresją (ang. major depressive disorder, MDD).

Ziouzenkova wyjaśnia, że jej zespół interesował się VDBP, bo białko to może potencjalnie odgrywać rolę w zapaleniu mózgu. Amerykanie analizowali także poziom markerów zapalnych we krwi, ale nie odkryli innych istotnych korelacji. Profesor dodaje, że przyglądanie się poziomowi witaminy D zamiast VDBP wydaje się nie mieć znaczenia diagnostycznego.

Chcieliśmy się skupić na czynnikach, które mogą się wiązać z zaburzeniami nastroju na poziomie molekularnym i które będzie łatwo wykryć we krwi.

http://kopalniawiedzy.pl/choroba-af...-D-Ouliana-Ziouzenkova-Barbara-Gracious,28008

Tak samo jak trudna młodzież jest "wspomagana" przez koncerny, które tworzą specjalne kwestionariusze. Nowa naganianka na stabilizatory. Diagnoza - lek - zryty łeb dziecka - $$ dla BigPharma.
Zero mowy o podłożach takich "zaburzeń', trudnej sytuacji w domu, traumach, czy przyjmowanych substancjach(często SSRI powodują CHAD, tak jak marihuana może spowodować epizod psychotyczny).
Najśmieszniejsze i najtragiczniejsze, że na takich próbkach - 36 osób - oni naprawdę opierają naukowość swojej dziedziny.

rawpra

Well-Known Member
2 741
5 410
Dotkliwy ból głowy po zjedzeniu jednej z najostrzejszych papryczek świata

n-carolina-reaper-3dd98732760c1978592abcde9e6ad8af.jpg

U 34-letniego mężczyzny, który podczas zawodów w jedzeniu papryczek chilli spożył Carolina Reaper - odmianę uważaną przez jakiś czas za najostrzejszą papryczkę świata - wystąpił piorunujący ból głowy.

Niektóre objawy, np. torsje bez wymiotów, pojawiły się tuż po zjedzeniu papryczki. Później doszły silne bóle szyi i napadowy ból głowy, który przez kilka dni pojawiał się na kilka sekund i znikał.

Ból głowy był tak dotkliwy, że pacjent opisany na łamach BMJ Case Reportszgłosił się na oddział ratunkowy. Zbadano go pod kątem różnych chorób neurologicznych, ale żadne ze wstępnych podejrzeń się nie sprawdziło. Rozstrzygająca okazała się dopiero tomografia komputerowa, która uwidoczniła skurcz paru naczyń w mózgu. Dzięki temu odkryciu lekarze zdiagnozowali piorunujący ból głowy, wtórny do zespołu odwracalnego skurczu naczyniowego (ang. reversible cerebral vasoconstriction syndrome, RCVS).

RCVS nie zawsze ma oczywistą przyczynę. Zdarza się jednak po zażyciu pewnych leków i narkotyków. Dr Kulothungan Gunasekaran i inni przypominają, że opisywano już przypadki, kiedy po zjedzeniu papryki cayenne występował nagły skurcz tętnic wieńcowych i zawał.

Naukowcy opowiadają, że objawy 34-latka ustąpiły samoistnie. Gdy po 5 tygodniach wykonano kontrolną tomografię, okazało się, że naczynia wróciły do swojej zwykłej średnicy.

Carolina Reaper (HP22B) to kultywar chilli o średniej ostrości 1.569.300 w skali Scoville'a. W przypadku rekordowych papryczek odnotowywano jednak nawet ponad 2.200.000 SHU.

http://kopalniawiedzy.pl/zawody-pap...espol-odwracalnego-skurczu-naczyniowego,28033

X

xawas

Guest
Tamara Czartoryska odpowiada Fundacji. "Mój ojciec oświadczył, że nienawidzi Polski i Polaków"

Podczas zebrania fundacji w styczniu 2017 r. mój ojciec głośno oświadczył: "Nienawidzę Polski i Polaków i zrobiłem już wystarczająco dużo dla tego narodu". Jego żona odparła wtedy: "Polakom nie można ufać i teraz będziemy żyć jak miliarderzy" - pisze w oświadczeniu przesłanym do redakcji Business Insider Polska.

Według niej nadszedł czas, aby udzielić niezbędnych wyjaśnień oraz umożliwić sądom i organom dochodzeniowym działanie mające na celu doprowadzenie do zwrotu pieniędzy do Fundacji XX. Czartoryskich.
- To niezbędne do realizacji celów, do których jako rodzina jesteśmy zobowiązani - podsumowuje.
https://businessinsider.com.pl/wiad...ada-fundacji-ojciec-nienawidzi-polski/8n7de3w

Konto na Instagramie i upublicznianie problemów rodzinnych - też mi arystokracja.

Doman

Well-Known Member
1 221
4 052
Nie wiem jakie kryteria przyjąłeś by określć ten news jako neutralny, ale ja tu widzę dwa przeciwstawne wektory:
- zapłacono za prywatną (jak rozumiem zrabowaną przez państwo) kolekcję
- zapłacono z podatków
Przy czym z mojego punktu widzenia wektor nr. 2 przeważa, bo to moja kasa :). W ogóle jestem przeciwnikiem tzw. reprywatyzacji, bo siłą rzeczy ona zawsze faworyzuje silniejszych. Np. skonfiskowanego cielaka mało kto pamięta, ale kamienicę już tak. Ten cielak mógł być kwestią przeżycia biologicznego rodziny, więc w czym gorszy od kamienicy? Nikt też nie wypłaci złamanych karier za komuny, śmierci ludzi za stalinizmu i okupacji. Tylko jebaniec Czartoryski spada tu na 4 łapy.
Roszczenia wg. kodeksu cywilnego po prostu przedawniają się i to jest normalne. Grzeb sie teraz w roszczeniach sprzed 3 pokoleń tak by osiągnąć sprawiedliwość. Nonsens. Na swoje wyjdą tylko najsilniejsi czyli potomkowie oligarchów I RP, klechy i żydostwo. Reszta może nie tylko pocałować w dupę wójta, ale jeszcze się złoży na odszkodowania dla uprzywilejownych.

tolep

five miles out
8 585
15 483
Dla mnie też.

Podobno wypadek Jörga Haidera, był robotą seryjnego przez wysłanie stosownego SMS do modułu GSM w jego Volkswagenie.

Jeszcze do dyspozycji pozostaną motocykle, skutery i mopliki.

Sraty taty, i tak wszyscy jeżdżą rowerami z telefonami w kieszeni.

Slavic

Wolnorynkowiec
577
1 693
A dlaczego props za odstrzeleni downa? Ja bym dał 100 propsów, jakby te lewacki łajzy posadziły na parę lat do pierdla jakiegoś muzułmanina, który dopuścił się np. gwałtu albo rozboju lub pobicia.

No cóż...zawsze można odstrzelić downa i posadzić jakiegoś muzułmanina ale takiego pakietu 2 w 1 ciężko dostać

D

Deleted member 4683

Guest
Zaczęło się ??

https://wiadomosci.poinformowani.pl...warantanna-po-zachorowaniu-pasazerow-samolotu

Część pasażerów lotu z Dubaju do Nowego Jorku została poddanych kwarantannie na lotnisku JFK po zachorowaniu na pokładzie samolotu.

Airbus A380 linii Emirates z około 500 pasażerami na pokładzie leciał z Dubaju do Nowego Jorku. Według amerykańskich mediów nawet 100 osób na terenie samolotu zaczęło uskarżać się na objawy grypopodobne. Po wylądowaniu część z nich objęto kwarantanną.

Na chwilę obecną linie Emirates potwierdzają, iż około 10 pasażerów najprawdopodobniej zachorowało na pokładzie samolotu. Ich objawy to podwyższona temperatura (powyżej 37,7 C) oraz kaszel. Nie potwierdzają amerykańskich doniesień medialnych o "około setce zachorowań".

Na terenie lotniska pojawiło się kilkadziesiąt karetek pogotowia, ale również mnóstwo wozów policyjnych.

inho

Well-Known Member
1 635
4 516
Ostracyzm + ostracyzm ostracyzmu w praktyce:

Nie chciał sprzedawać członkom i sympatykom PiS. Żabka grozi zerwaniem współpracy

Właściciel sklepu Żabka w Ostrowie Wielkopolskim w niedzielę niehandlową ogłosił, że nie będzie obsługiwał członków i sympatyków PiS. Powołał się na klauzulę sumienia. Przedstawiciele firmy Żabka Polska wydali w tej sprawie już drugie oświadczenie, w którym zaznaczyli, że właściciel został wezwany do zaprzestania tego typu działań, "pod groźbą zerwania współpracy".

W oświadczeniu przesłanym przez biuro prasowe do redakcji Onetu firma po raz kolejny skrytykowała franczyzobiorcę z Ostrowa Wielkopolskiego, określając jego zachowanie jako "działania mające znamiona dyskryminacji na tle politycznym. "Żabka Polska podjęła stanowcze kroki. W oparciu o przeanalizowane zapisy umowy o współpracy z partnerami handlowymi, Spółka wezwała franczyzobiorcę do zaprzestania tego typu działań, pod groźbą zerwania współpracy" - czytamy w oświadczeniu.

Dodano, że sklepy sieci Żabka służą prowadzeniu działalności handlowej oraz usługowej i nie powinny być wykorzystywane do innych form aktywności nieuzgodnionych z firmą. "Niezależnie od faktu, że poglądy polityczne naszych partnerów handlowych są ich prywatną sprawą, w naszym przekonaniu ich manifestowanie powinno się odbywać z poszanowaniem innych, a sklep nie jest właściwym miejscem dla takich manifestacji. Jakiekolwiek przejawy dyskryminacji wobec potencjalnych i obecnych klientów sieci Żabka są niedopuszczalne i będą przez nas piętnowane" - podkreślono.​

źródło: www.onet.pl/?utm_medium=nitro&utm_campaign=allonet_nitro_new&srcc=ucs&pid=bd3cc69c-d328-4269-9d12-8f8abc277f0e&sid=b177a2c9-166f-4113-9b28-185bbe554807

rawpra

Well-Known Member
2 741
5 410
Zero mowy o podłożach takich "zaburzeń', trudnej sytuacji w domu, traumach, czy przyjmowanych substancjach(często SSRI powodują CHAD, tak jak marihuana może spowodować epizod psychotyczny).
strawman
w obecnej mainstreamowej psychaitrii etiopsychopatologia to model biopsychospołeczny

D

Deleted member 6341

Guest
Joanna Schmidt walczy z byłym mężem. Chodzi o pieniądze z programu 500 plus.

Po rozwodzie opiekę nad dwójką młodszych dzieci przejęła Joanna Schmidt, a jej były małżonek nad najstarszą córką. – W tym czasie moja była żona nadal otrzymywała świadczenie na troje dzieci. Zorientowałem się, gdy otrzymałem pismo z urzędu, który wypłaca środki, że nie zgadza się numer konta. Okazało się, że była żona zmieniła jego numer. Podałem więc swój. Wówczas moja była żona złożyła w urzędzie donos, że pobieram świadczenie, mimo że mi się nie należy – wyjaśnia Schmidt.
https://natemat.pl/250401,joanna-schmidt-i-jej-byly-maz-walcza-o-pieniadze-z-500-plus

Pamiętam, jak darła japę, że 500+ zawali budżet, żeby ludzie nie popierali i nie brali kasy.
I co - 500+nie śmierdzi? Co za obłuda. Bez honoru i wstydu.

snajper

Well-Known Member
376
1 524
https://wiadomosci.wp.pl/niesluszni...wanie-mamy-dokumenty-z-sadu-6304129057921153a

Niesłusznie spędził 12 lat w areszcie, wywalczył rekordowe odszkodowanie.

Czesław Kowalczyk z Gdyni niesłusznie spędził w areszcie 12 lat. Mężczyzna po wyjściu na wolność otrzymał najwyższe w historii Polski odszkodowanie zadośćuczynienie w wysokości 2,7 mln zł. Domagał się 15 mln zł.

Kowalczyk trafił do aresztu w 1999 roku. Miał 33 lata. Śledczy uwierzyli wtedy fałszywym zeznaniom gangsterów, a także narzeczonej zabitego, którzy wskazali niewinnego mężczyznę jako mordercę byłego mistrza Polski w jeździectwie Adama K.

Kowalczyk został skazany na dożywocie, zamienione później na 25 lat pozbawienia wolności. Blisko połowę kary spędził w jednoosobowej celi jako groźny przestępca. Dopiero po ponad 12 latach milczenia, jeden ze zleceniodawców zabójstwa wyznał, kogo w rzeczywistości wynajął do dokonania brutalnego morderstwa. Kowalczyk opuścił areszt, a 21 sierpnia 2012 roku został prawomocnie uniewinniony.

Po wyjściu z aresztu, wniósł pozew o zasądzenie kwoty 15 milionów złotych tytułem odszkodowania i zadośćuczynienia od Skarbu Państwa. W 2016 roku Sąd Okręgowy w Gdańsku przyznał mu kwotę 2,7 mln złotych. To jak dotąd najwyższa w Polsce wypłacona kwota za niesłuszny areszt.

Do góry Bottom