Komitet Obrony Demokracji

C

Cngelx

Guest
Czytałem ten tekst. Długi i nie niesie za sobą żadnej treści, takie tam bezsensowne pierdolenie: w skrócie PiS jest zły bo jest zły, KOD jest dobry, bo jest dobry, ale działa źle bo ja tak mówię.

pawlis

Samotny wilk
2 420
10 218
Przeczytałem.

"Bu hu hu. EEVIILLL kaczystowski PiS wraz z Kukizem (co prawda ten formalnie jest w opozycji, ale on zły) znieważa prawdziwych bohaterów, biedna opozycja ma związane ręce, robotnicy lives matter... miau miau miau"

BTW taka bezbłędna krytyka EEEVIIL PiSu, wszystko wymienia co złe, bicie KODziarzy, zaganianie batem uczniów na "Smoleńsk", a w tekście nie znalazłem oburzenia nad wycinaniem Puszczy Białowieskiej (popierane przez ciemnogrodzkie Radio Maryja!), za co PiS spotkała światowa krytyka i wg standardów Zbycha to jest gigantyczny, ciemnogrodzki wstyd :).

Słabo :).

Staszek Alcatraz

Tak jak Pan Janusz powiedział
2 794
8 470
Tekst Hołdysa chyba można podciągnąć pod efekt Streisand. Gdyby Lisweek (czy gdzie on tam pisze) go opublikował to nie odbiłby się takim echem. Jest ciekawy, dlatego, że można spojrzeć oczami dziadka, który uważa że żyje w zniewolonym kraju pod okupacją PiS-u.

cojaturobie

Member
91
91
Pan Kijowski został przyłapany w wywiadzie telewizyjnym, że chodzi na pogrzeb ludzi, których nazwiska nawet nie zna, ale oczywiście w celu upamiętnienia ich bohaterstwa, a nie po to by prowokować. Śmieszno, straszno? Przede wszystkim przykro.

http://wpolityce.pl/polityka/307829...ie-inka-to-nie-ma-znaczenia-stanczykowska-tak

"Kijowski zarzekał się, że był na pogrzebie „Inki” i „Zagończyka” nie po to, by prowokować, ale po to, by - jak mówił - „oddać cześć bohaterom”. Rozmowa upływała spokojnie do momentu, gdy red. Piasecki zapytał lidera KOD o nazwisko „Inki”.

„Inka” się nazywała… Nie znam nazwiska, to nie ma znaczenia. Chyba Stańczykowska, tak? Nie wiem…
- przyznał Kijowski"

A

Antoni Wiech

Guest
To nie stricte kodowa wiadomość, ale pasuje. Jacek Poniedziałek (jakby ktoś nie wiedział aktor i oficjalnie gej) skarży się Niemcom:

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 803
Komitet Obrony Demokracji z nagrodą Parlamentu Europejskiego
Unia Europejska
Wczoraj, 27 września (21:15)

Komitet Obrony Demokracji został uhonorowany Nagrodą Obywatelską Parlamentu Europejskiego. Liderowi KOD Mateuszowi Kijowskiemu nagrodę wręczyła posłanka do PE Róża Thun.

Europejska Nagroda Obywatelska została ustanowiona przez Parlament Europejski w 2008 r. dla uhonorowania Europejczyków za działalność na rzecz promowania wartości europejskich. W tym roku nagrodę przyznano pięćdziesięciu osobom i organizacjom w Unii Europejskiej. We wtorek w Warszawie odbyło się uroczyste wręczenie nagrody dla KOD.

Thun, która nominowała KOD do tej nagrody, uzasadniając jej przyznanie mówiła, że Komitet "skupia rzesze obywateli wokół wspólnych wartości europejskich". "Zaledwie w 5 miesięcy stał się rozpoznawalny w Polsce oraz w innych państwach członkowskich przez swoje nieustępliwe dążenie do kształtowania postaw demokratycznych. Jest to największy ruch obywatelski, od kiedy Polska odzyskała niepodległość w 1989 r." - mówiła.

Dodała, że KOD "w pokojowy, otwarty i niedyskryminujący sposób jednoczy ludzi w Polsce i w innych miastach Europy". "Jest to niespotykana wcześniej na tak masową skalę organizacja, która krzewi przywiązanie do wartości, symboli i instytucji europejskich" - podkreślił.

Thun oceniła, że w Polsce nastały "trudne czasy". "Uważam, że jesteśmy w czasach dla Polski niezwykle ponurych. Społeczeństwo jest tak podzielone (...), jesteśmy teraz w czasach, kiedy rozgrzewane są nacjonalistyczne emocje, a ci, którzy nie płyną z tymi emocjami, są zdrajcami" - stwierdziła. "Jesteśmy w czasie pustych obietnic, planów niezwykle niebezpiecznych, kompletnie niedorzecznych. Jesteśmy w czasie, kiedy rząd odsuwa nas na margines UE. W tym czasie powstał ruch społeczny, który spowodował, że wtedy, gdy flaga UE znikła z urzędów, pokazała się w ogromnej ilości na ulicach miast" - dodała.

Thun podkreślała, że KOD gromadzi tysiące ludzi dobrej woli. "Po każdym marszu czy wiecu KOD-u rozchodzimy się naładowani radością i energią w tych ponurach czasach" - mówiła.

Zwracała też uwagę, że KOD "ratuje nasz wizerunek wśród naszych najważniejszych partnerów, wśród obywateli i polityków innych krajów demokratycznych". "To niezwykle ważne, aby oni nie stracili dla nas serca i zainteresowania; aby nie stracili do nas resztek sympatii" - powiedziała.

Kijowski odbierając nagrodę podkreślał, że KOD "walczy o najważniejsze wartości". "O to, co najdroższego możemy mieć jako naród, jako społeczeństwo. Walczymy o to z uśmiechem dlatego, że jesteśmy razem i że jest nas tak wielu, i dlatego, że to nam daje nadzieję. Nadzieję na to, że zwycięstwo przyjdzie niedługo" - mówił.

"Nasze zwycięstwo będzie zwycięstwem Polski i zwycięstwem najważniejszych wartości: wolności, równości i demokracji, czyli tak naprawdę tego wszystkiego, co zawiera się w słowie - tak ważnym dla Polaków - solidarność" - dodał.

W tym roku wśród polskich laureatów nagrody PE jest też poznańska pielęgniarka, uczestniczka wydarzeń Czerwca'56, Aleksandra Banasiak, której kandydaturę zgłosiła posłanka do PE Agnieszka Kozłowska-Rajewicz. "Aleksandra Banasiak to aktywna uczestniczka wydarzeń Poznańskiego Czerwca, które były jednymi z pierwszych buntów społecznych otwierających drogę do obalenia komunizmu w Polsce i Europie" - wskazano w uzasadnieniu.

"28 czerwca 1956 roku jako młoda, 21-letnia pielęgniarka ze Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu, pierwsza wyszła na ulicę, by opatrzyć, rannych w wyniku starć, robotników. Wśród świszczących kul uratowała wielu demonstrantów. Sama została ranna" - dodano.

Laureatem nagrody został też Fundusz Lokalny Masywu Śnieżnika, nominowany przez posłankę do PE Lidię Geringer de Oedenberg. Celem działalności Funduszu jest poprawa jakości życia społeczności lokalnej na terenie gmin Masywu Śnieżnika, "poprzez efektywne pozyskiwanie, zarządzanie i rozdzielanie środków finansowych na cele dobroczynne i inicjatywy obywatelskie w zakresie: edukacji, kultury, zdrowia, sportu, ochrony środowiska, demokracji, tolerancji i współpracy transgranicznej".

"Dbając o dobro wspólne działacze Funduszu dbają o rozwój społeczności lokalnej, poprzez wprowadzanie dobrych praktyk dostarczają innowacyjnych rozwiązań i umacniają kapitał społeczny, ludzki i materialny" - napisano w uzasadnieniu.

Jak podaje PE laureatami Nagrody Obywatelskiej mogą zostać "obywatele, grupy, stowarzyszenia oraz organizacje", a każdy deputowany PE ma prawo do nominowania jednego kandydata.

Nagrodę przyznaje się za: promowanie lepszego wzajemnego zrozumienia i ściślejszej integracji między obywatelami a państwami członkowskimi; ułatwianie transgranicznej lub ponadnarodowej współpracy w ramach UE; codzienną aktywność dającą konkretny wyraz wartościom wynikających z Karty Praw Podstawowych Unii Europejskiej.

PE chyba za samą nazwę ich uhonorował... Wszak bronić demokracji jest dwaplusdobrze. No i jeszcze odbierać nagrodę z rąk Róży Thun. Jebani Federaliści od pierdolonego Spinelliego.

pawlis

Samotny wilk
2 420
10 218
LOL!

O tym, jak KOD niszczy wolnościowy zryw kobiet
tumblr_inline_ofid487xfN1td5dip_500.jpg

Dzisiejsze wydarzenie Ogólnopolskiego Strajku Kobiet (OSK) miało być zaczątkiem do dalszej walki o normalizację ich praw i początkiem starań do spełniania ich żądań. Ich, czyli naszych wspólnych, bo praw kobiet nie da się odłączyć od praw człowieka. Tymczasem prym na demonstracji znów wiodła tzw. „straż KOD”, która sprawiła, że duża część demonstrujących zwyczajnie wyszła z niesmakiem. Nie o to walczymy!

Pierwsza sytuacja, w której zobaczyłem, jak naprawdę wygląda „praca” straży Komitetu Obrony Demokracji miała miejsce podczas pamiętnej, wielkiej demonstracji 3.10 na placu Zamkowym. Nie zabierałem wtedy głosu, bo po porozumieniu z dziewczynami z Codziennika Feministycznego uznałem, że nie będę opisywał ich historii. Oto jej skrót.

Stwierdziłem, że mimo frustracji z tym związanej przemilczę sprawę. Dziewczyny dopiero się organizowały, wszystko miało charakter spontaniczny i nikt nie spodziewał się tak licznego zgromadzenia. Skorzystały z pomocy organizacji, która nie wywiązała się z niej – trudno, zdarza się.

Niestety wygląda na to, że koalicja OSK i KOD trwa w najlepsze. Na dzisiejszej manifestacji pod Sejmem znów prężnie działała tzw. straż KOD-u. Okazuje się, że ich zdanie jest nadrzędne w tej sprawie, ważniejsze nawet od zdania rzeczywistych organizatorek.

Stanąłem ze swoją rodziną jakieś 300 metrów od sceny, by mieć dobry widok na całe zgromadzenie. Zauważyłem przede mną trzy charakterystyczne dziewczyny z transparentami, ich zdjęcie możecie zobaczyć powyżej. W pewnym momencie podszedł do nich pan z KOD-u, a jedna z dziewczyn schowała transparent. Poszedłem zapytać o co chodzi. Okazało się, że Komitetowi Obrony Demokracji nie spodobał się napis „Wciąż kurwa mać!”. Po chwili do pana podeszła kolejna pani z KOD-u, która w bardzo obcesowy sposób zaczęła żądać, by dziewczyny schowały transparent. Wokół zebrała się już spora grupa osób, które jednoznacznie poparły dziewczyny. Argumentami pani z KOD-u było, że „na demonstracji jest dużo małych dzieci i starszych osób”. I że nie wypada. W jej mniemaniu stosowanie cenzury jest najwyraźniej czymś normalnym.
https://cache-4.sendvid.com/glno3ig1.mp4

Po chwili wokół trzech dziewczyn (dwie siostry i nastolatka, córka jednej z nich) pojawił się kordon kolejnych panów z KOD-u oraz… policja, którą wezwała wspomniana pani „broniąca demokracji”. Wezwała ją na nastolatkę trzymającą transparent. Pojawiły się łzy, ale nie daliśmy się. Jedna z dziewczyn poszła do przodu, do organizatorek, a konkretnie Agaty Czarnackiej, która udzieliła jej słownej zgody na ten transparent. To jednak nie przekonało natarczywej pani z KOD-u, która uparła się, że musi zaprowadzić porządek na nie swojej demonstracji.
https://cache-4.sendvid.com/jbffbogj.mp4

W pewnym momencie pojawił się jeszcze jakiś przypadkowy pan (widać na wideo) z przypinką „KOD”, który postanowił swoim ciałem zasłonić jedną z dziewczyn. Było to agresywne i wulgarne, więc stanąłem w jej obronie, odpychając osobnika. Pani z KOD-u próbowała później napuścić na mnie policję i wskazać, że jestem „agresywny”. Policja nic takiego nie stwierdziła. Jedynymi agresywnymi osobami byli właśnie przedstawiciele inicjatywy Mateusza Kijowskiego.

Wyszliśmy całą rodziną (i nie tylko my!) w trakcie manifestacji. Zdarzyło mi się to po raz pierwszy od bardzo dawna. Pozostał wielki niesmak, że OSK wciąż pozostaje zakładnikiem ruchu politycznego, który stosuje agresję, wykluczenie, przemoc oraz cenzurę – a więc to wszystko, z czym kobiety odpowiadające za tę manifestację chcą walczyć! Nie wiem czy pójdę na kolejną demonstrację, w której „ochraniał” będzie właśnie KOD, ponieważ przy nich czuję się bardzo niebezpiecznie. Samozwańczy kowboje myślący, że mają jakiekolwiek uprawnienia by nakazywać i zakazywać – nie brzmi to jak opis gadających głów z Sejmu?

Nie chcę skreślać dziewczyn, jak wiecie mocno angażuję się w walkę o prawa kobiet i wiem, że przedstawicielki tego ruchu chcą dobrze, ale niech to będzie dla nich żółta kartka. Ogólnopolski Strajk Kobiet powinien jednoznacznie wypowiedzieć się w tej kwestii i przestać współpracować z kimś, kto jest przeciwko nim.

PS. Agresywnej pani z KOD-u oraz nieświadomej pani organizatorce (do zobaczenia na nagraniu) pragnę wyjaśnić czym jest parafraza zawarta w haśle „Znowu kurwa mać!”. To „swobodne przetworzenie zachowujące związek z oryginałem, a także wynik tej czynności, czyli nowa wypowiedź powstała w taki sposób”, jak podaje Słownik Języka Polskiego. Demonstrujące ofiary KOD-u parafrazowały – o czym mówiły głośno w trakcie awantury – poniższą grafikę Marka Raczkowskiego.

tumblr_inline_oficzmBCtW1td5dip_500.jpg

PPS. Wśród osób zgromadzonych wokół pań prześladowanych przed KOD stworzyliśmy nowe hasło. Zachęcam do wykorzystywania go na swoich tabliczkach: „Miałem / miałam tu mocny przekaz, ale KOD mnie ocenzurował”.

OP
OP
Ciek

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Odnośnie marszu kobiet to dziś w radiu słyszałem, że nastąpiło dokładnie to, czego można się było spodziewać, a mianowicie ten protest kobiet skręca baaardzo mocno w lewo. O ile pierwszy był pod jakimś hasłem dostępu do skrobanek, czy tam czymś, to usłyszałem, że obecny już postuluje rozdział państwa od kościoła, czy też refundację antykoncepcji. Tak na szybko nie jestem w stanie nawet znaleźć tekstu petycji, która ma trafić do władz, ale nagłówki w mediach nie zachęcają, np.:

"Petycja ma trafić do parlamentu i rządu. Zawiera 11 punktów, w tym między innymi postulaty dotyczące zaprzestania języka wulgarności i seksizmu, eliminacji agresji seksualnej, pełnego dostępu do metod planowania rodziny czy gruntownej polityki społecznej dla kobiet".

Imperator

Generalissimus
1 569
3 557
Odnośnie marszu kobiet to dziś w radiu słyszałem, że nastąpiło dokładnie to, czego można się było spodziewać, a mianowicie ten protest kobiet skręca baaardzo mocno w lewo.

Nie skręca w lewo, bo od samego początku był lewicowy, przynajmniej w zamyśle organizatorów, którzy mając głupie przeświadczenie, że to demonstrację wymusiły na PiSie odwrót chcą stawiać nowe postulaty i budować na nich kapitał polityczny.

Król Julian

Well-Known Member
962
2 125
Odnośnie marszu kobiet to dziś w radiu słyszałem, że nastąpiło dokładnie to, czego można się było spodziewać, a mianowicie ten protest kobiet skręca baaardzo mocno w lewo.

To nie jest żaden protest kobiet, tylko protest feminazistek. Ot, trochę sierot po Palikocie i SLD próbuje ponownie zewrzeć szyki korzystając z aborcyjnej gównoburzy i tyle.

OP
OP
Ciek

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
To nie jest żaden protest kobiet, tylko protest feminazistek. Ot, trochę sierot po Palikocie i SLD próbuje ponownie zewrzeć szyki korzystając z aborcyjnej gównoburzy i tyle.
To info prosto z Naszego Dziennika, czy skąd? Akurat przed chwilą o tym pisałem na SB, ale mogę się powtórzyć - znam sporo dziewczyn, które poszły na ten protest miesiąc temu i nie są żadnymi feministkami, tylko nie chcą by im władza grzebała w cipach.

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 387
To info prosto z Naszego Dziennika, czy skąd? Akurat przed chwilą o tym pisałem na SB, ale mogę się powtórzyć - znam sporo dziewczyn, które poszły na ten protest miesiąc temu i nie są żadnymi feministkami, tylko nie chcą by im władza grzebała w cipach.
Ale pewnie nie mają problemu, jak władza grzebie w czyimś portfelu... Uświadamiasz je?

Ostatnia edycja:

Król Julian

Well-Known Member
962
2 125

I popierają Razem/Nowoczesną a wcześniej głosowały na RP/SLD, prawda?

Król Julian

Well-Known Member
962
2 125
Nie. Kiepsko ci idzie ta zabawa w jasnowidza, nie ma sensu tego kontynuować.

No jakoś nie bardzo wierzę żeby na te protesty poszedł np. ktoś kto popiera PiS albo kukizowców. Ogólnie aborcja na życzenie, edukacja seksualna, refundacja in vitro itd. to postulaty głównie lewicy.

Ostatnia edycja:
OP
OP
Ciek

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
No jakoś nie bardzo wierzę żeby na te protesty poszedł np. ktoś kto popiera PiS albo kukizowców. Ogólnie aborcja na życzenie, edukacj seksualnej, refundacji in vitro itd. to postulaty głównie lewicy.
Pierwszy protest był przeciwko zaostarzaniu polityki aborcyjnej. Dopiero ten dzisiejszy/wczorajszy już jedzie lewizną.

Do góry Bottom