rawpra
Well-Known Member
- 2 741
- 5 410
przeciez tam nie ma socjalu duzego a muzułmanie są autochtonami, byłem w bośni i hercegowinie, widziałem meczety lecz nikogo wyglądającego na bliskowschodniowca, oni chyba etnicznie są europejczykami, to tak samo jakbyś walczył z tym że w polsce jest tysiąc tatarów-muzułmanówI dość trafny komentarz do artykułu:
Przykład Kosowa pokazuje, że problem albański winien być rozwiązany wtedy, gdy Albańczycy stanowia mniejszość. Potem będzie już za późno. Co jeszcze dzisiaj Macedonia może zrobić? Są dwa scenariusze. Pierwszy: Macedonia wchodzi pod rosyjski parasol ochronny, tworząc na swoim terytorium bazę rosyjską i korzystając z rosyjskiej logistyki i sprzętu wzmacnia armię. Drugi krok to zakazanie działania fundacji finansowanych ze środków Sorosa i ograniczenie wpływów najbardziej lewicujących środowisk. Trzeci krok uderzenie w antymacedońskie środowiska i ugrupowania albańskie. Czwarty krok będzie naturalny, wojna. Z tym, że trudno przypuszczać, aby NATO było w stanie bezkarnie interweniować dzisiaj tak, jak robiło to w 1999 roku. Trump nie jest zainteresowany eskalacja konfliktu z Rosją. Dlatego też Macedonia dzisiaj byłaby w stanie taką wojnę wygrać. Aby jednak mówić o zwycięstwie nie można go rozpatrywać w tylko w kategoriach militarnych. Zwycięstwo musiałoby prowadzić do depopulacji mniejszości albańskiej poprzez jej usunięcie do Albanii. Możliwe, ze w takim scenariuszu władze Macedonii zrezygnują z części swojego terytorium w okolicach Tetova, i przesiedlą tam Albańczyków z reszty macedońskiego terytorium. Tak wiem, ze w dzisiejszych czasach taki scenariusz jest mało prawdopodobny. Wiem, że dla dzisiejszej politycznie poprawnej zlewicowanej kasty politycznej, jest on nie do przyjęcia. Zatem jest też drugi scenariusz. Udawanie, ze się jest członkiem wspólnoty europejskiej i przestrzega "europejskich standardów", tracąc kontrolę nad kolejnymi obszarami i godząc się na wzrastająca albańska presja demograficzną, która już powoduje, ze obszar zachodniej Macedonii od Kumanowa po Strugę jest dzisiaj w istocie obszarem mieszanym etnicznie z przyrastająca lawinowo ludnością albańską.
Przyglądajmy się Macedonii - to co ją dziś spotyka może za jakieś 20-30 lat powtórzyć się we Francji, Szwecji albo Niemczech.