III Wojna Światowa

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
Teraz jak Rosja jest zajęta i angażuje spore siły w "misję stabilizacyjno/pokojową" na Ukrainie to Gruzja i Bojownicy Czeczeńscy powinna to wykorzystać i zaatakować w swoich sprawach Rosję.

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Jaki jest sens wysyłanie broni na Ukrainę - czy żeby Ukraina wygrała - co jest niemożliwe bo Rosja się nie wycofa tylko zwiększy intensywność działań - czy aby się jak najdłużej broniła i zrobić z niej takie powstanie warszawskie - kupa gruzu i tysiące poległych? Czy ktoś może mi sensownie odpowiedzieć na to pytanie?

MaxStirner

Well-Known Member
2 781
4 723
Bojownicy Czeczeńscy nie istnieją, nawet ci Islamistyczni, nie mówiąc o "liberalnych"' Kadyrow ich kompletnie rozpracowal i unieszkodliwil, a tych ktorych sie nie dalo wymordowal - w necie znajdziesz liczne info o tajemniczych zgonach takiego czy innego watażki na emigracji. Czeczeńcy którzy są obecnie na Ukrainie są calkiem pod kontrolą.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
Jaki jest sens wysyłanie broni na Ukrainę - czy żeby Ukraina wygrała - co jest niemożliwe bo Rosja się nie wycofa tylko zwiększy intensywność działań - czy aby się jak najdłużej broniła i zrobić z niej takie powstanie warszawskie - kupa gruzu i tysiące poległych? Czy ktoś może mi sensownie odpowiedzieć na to pytanie?
Taki, żeby zrobić z niej cmentarzysko niedoszłego Imperium Rosyjskiego podobne do Afganistanu, na którym wypieprzył się ZSRR.
Zresztą nie wiadomo, czy nie wygra.

Rosja nie jest w stanie zbyt długo funkcjonować w ramach socjalizmu wojennego, a jeśli Ukraińcy skupią się na niszczeniu za wszelką cenę łańcuchów logistycznych, są w stanie spowodować, że ta armia rosyjska tam utknie, wystrzela się i albo zdezerteruje, albo się podda.

Bez pożywienia, amunicji i paliwa, samą swoją obecnością nie można nikogo podbić. To prędzej pozostali mieszkańcy wezmą się za lincze na tych żołnierzach, niż ich dowództwo pomoże ich stamtąd wydostać.

Zresztą, myślę, że o to chodzi Putinowi - on się pogodził, że Ukraina wypada ze strefy jego wpływów, więc postanowił ją zdemolować na odchodne, żeby Zachód, który tam wejdzie zastał zgliszcza i nie miał za łatwo. Ale ruscy nie grają już w tej grze o zwycięstwo, tylko o nasranie nam na wycieraczkę.

A @workingclass ma pełną rację. Czerwonoarmijskie standardy dalej obowiązują. Grabieże już były, teraz ponoć pojawiły się gwałty.

Tę azjatycką dzicz należy odeprzeć za wszelką cenę.

kompowiec

freetard
2 581
2 646
Jak niemożliwe. Brak paliwa, brak żarcia, brak morale, brak ubrań, brak bezpiecznej komunikacji, brak nawet jebanej apteczki (na necie już jest filmik, opaska uciskowa, bandaż i wizytówka lekarza) a nawet, co jest już wprost niewiarygodne, zara będzie brak amunicji:

View: https://streamable.com/awkg99

Nawet pomimo tego jakie straszne rzeczy się dzieją, no nie idzie się nie uśmiechnąć. Cała logistyka tam jest przez jakiegoś ćpuna planowana chyba. Nawet zakladajac że planowali inwazje tylko przez 3 dni, to dają im żarcie przeterminowane o 7 lat?? Ten putin to albo ekstremalny janusz albo naprawde nie ma kasy.

View: https://www.youtube.com/watch?v=yQIRDu_4waM

Ostatnia edycja:

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Jaki jest sens wysyłanie broni na Ukrainę....Czy ktoś może mi sensownie odpowiedzieć na to pytanie?
1. Pozbycie się zapasów. Po jakimś czasie granatniki oraz inne rakiety przeciw-czołgowe i przeciw-lotnicze trzeba zniszczyć, bo tracą termin ważności.
2. Wycofanie starego sprzętu, bo na jego miejsce ma wejść nowy.
3. Przetestowanie własnego uzbrojenia w warunkach bojowych, celem wyciągnięcia wniosków.
4. Wykorzystanie chaosu wojny, do przerzucenia części darowanego sprzętu innym wasalom (np. Kurdom).
...
Powodów jawnych i tajnych są tysiące. Mam wymieniać dalej?

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
1. Pozbycie się zapasów. Po jakimś czasie granatniki oraz inne rakiety przeciw-czołgowe i przeciw-lotnicze trzeba zniszczyć, bo tracą termin ważności.
2. Wycofanie starego sprzętu, bo na jego miejsce ma wejść nowy.
3. Przetestowanie własnego uzbrojenia w warunkach bojowych, celem wyciągnięcia wniosków.
4. Wykorzystanie chaosu wojny, do przerzucenia części darowanego sprzętu innym wasalom (np. Kurdom).
...
Powodów jawnych i tajnych są tysiące. Mam wymieniać dalej?
Czyli stara historia - chuj z Ukraińcami i ich życiem - grunt to nasz interes. Pytanie postawiłem pod kątem życia i własności prywatnej cywili - przecież ich okrutny los jest na ustach wszystkich?

NoahWatson

Well-Known Member
1 297
3 205
Jakkolwiek byśmy nie uważali to decyzja Ukraińców czy chcą się bronić czy poddać.

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154

Jeśli chcą się bronić, niech się bronią i moim zdaniem trzeba im pomóc jak można, niech wykrwawiają agresora jak tylko się da niech powstrzymują człowieka sowieckiego przez rozplenieniem się po świecie na butach czerwonoarmisty.

Ale jak widać, niektórym się tęskni.

FatBantha

Członek Załogi
8 902
25 794
Ukraińców - szeregowych żołnierzy czy cywilów czy grupy polityków, którzy żrą kawior a na kontach mają grubą kasę?
Wszystkich wyżej wymienionych.

Cywile decydują o tym, czy się zaciągnąć, zawodowi żołnierze czy wybrać ofertę Zełenskiego, a politycy, jeśli chcą mieć realną władzę, a nie siedzieć u nas w formie symbolicznego rządu na uchodźstwie, też ma interes, aby Rosjan wyprzeć.

Na każdym poziomie społeczeństwa ludzie mają wybór i jeśli wybierają podobnie, to można koordynować ich wysiłki.

Adynatos

Member
17
28
Cywile decydują o tym, czy się zaciągnąć
Akurat w tym wypadku państwo ukraińskie zabroniło wyjazdu cywilom płci męskiej w "wieku poborowym", czyniąc z nich zwykłych niewolników. O ile rząd i żołnierze Rosyjscy są typowymi agresorami, to rząd ukraiński nie jest ostoją wolności. Najlepsze co może wyniknąć z tej wojny to upadek i rozpad obu tych państw.

Blobfish

Well-Known Member
151
280
Przychodzi do @kalvatn silniejszy sąsiad z synami i życzą sobie żeby ssał im pałę.
Pytanie:
Co robi @kalvatn ?

Jeśli dobrze zrozumiałem Kalvatna to sytuacja wygląda troche inaczej. W tej wersji Kalvtn już musi ssać pałe jakiemuś miejscowemu osiłkowi. Przychodzi jakis obcy dryblas i każe, żeby to jemu ssał bo inaczej rozjebie mu chatę. Kalvatn kalkuluje: "co za różnica komu obciągam, pała to pała a chaty szkoda".

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Akurat w tym wypadku państwo ukraińskie zabroniło wyjazdu cywilom płci męskiej w "wieku poborowym", czyniąc z nich zwykłych niewolników. O ile rząd i żołnierze Rosyjscy są typowymi agresorami, to rząd ukraiński nie jest ostoją wolności. Najlepsze co może wyniknąć z tej wojny to upadek i rozpad obu tych państw.

Żaden rząd nie jest ostoją wolności.
Rosja też zrobiła z cywili płci męskiej niewolników a w dodatku ich wysłała na wojnę choć nie musiała.
Oczywiście Ukraina mogłaby się poddać, ale wtedy jej obywatele byliby wcielani do Rosyjskiej armii.

Ostatnia edycja:

FatBantha

Członek Załogi
8 902
25 794
Akurat w tym wypadku państwo ukraińskie zabroniło wyjazdu cywilom płci męskiej w "wieku poborowym", czyniąc z nich zwykłych niewolników. O ile rząd i żołnierze Rosyjscy są typowymi agresorami, to rząd ukraiński nie jest ostoją wolności.
Formalnie masz rację, ale ważna jest jednak chronologia.

Myślałem zresztą o ukraińskich cywilach u nas w kraju, którzy decydują się wyjeżdżać walczyć do siebie, chociaż z Polski nikt ich na siłę nie wyrzuca.

Do góry Bottom