III Wojna Światowa

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
Tak naprawdę wyrazy oburzenia okazują się całkiem potężną bronią, skoro Putin odpowiedział na nie podniesieniem stanu gotowości swoich sił odstraszania nuklearnego.

Putin stwierdził dziś, że największe państwa NATO wydały "agresywne oświadczenia" i nałożyły na Rosję dotkliwe sankcje finansowe. Dlatego Putin polecił rosyjskiemu ministrowi obrony i szefowi Sztabu Generalnego wprowadzenie sił odstraszania nuklearnego w "specjalny tryb służby bojowej".
Wiadomo - jeśli brzydko o tobie piszą w internetach albo ośmielają krytykować, szykuj w odpowiedzi atomówki.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Ruska armia nie zmieniła się od czasu II WŚ. Niedożywiona jak wtedy. Pewnie ruscy generałowie nadal uważają, że głodny kogut to bitny kogut. Na razie rabują żarcie. Gwałty i rabunek będą potem.

View: https://www.youtube.com/watch?v=-agozqa2qVY

Przypomina mi się historia, którą opowiedział mi ŚP sąsiad z Buczacza. Otóż w Buczaczu był browar. Niemcy wycofując się zostawili browar pełny wódki. Po trzech dniach odbili Buczacz bez większych strat i większego wysiłku.

NoahWatson

Well-Known Member
1 297
3 205
Ruska armia nie zmieniła się od czasu II WŚ. Niedożywiona jak wtedy. Pewnie ruscy generałowie nadal uważają, że głodny kogut to bitny kogut. Na razie rabują żarcie. Gwałty i rabunek będą potem.

Przypomina mi się historia, którą opowiedział mi ŚP sąsiad z Buczacza. Otóż w Buczaczu był browar. Niemcy wycofując się zostawili browar pełny wódki. Po trzech dniach odbili Buczacz bez większych strat i większego wysiłku.

Większość żołnierzy Rosji to poborowi. Słabo wyszkoleni i zmotywowani. Są jednak siły bardziej profesjonalne, lecz dużo mniej liczebne.

FatBantha

Członek Załogi
8 902
25 794
Z humoresek.

Mieli szczęście, że pomnik nie odpowiedział ogniem.

A Żydzi?

04:31
Rosyjska agresja na Ukrainę wywołała napięcie na linii USA-Izrael. Ambasador Stanów Zjednoczonych przy ONZ skrytykowała swojego izraelskiego odpowiednika za odmowę poparcia rezolucji potępiającej rosyjską napaść – informuje amerykański portal Axios. Rezolucję tę poparło już 87 państw. Tel Awiw próbuje zachować dobre relacje zarówno z Moskwą, jak i z Kijowem, a izraelscy przywódcy oferowali w ostatnich dniach mediację pomiędzy walczącymi stronami.

Ostatnia edycja:

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Z humoresek.

Mieli szczęście, że pomnik nie odpowiedział ogniem.

A Żydzi?

04:31
Rosyjska agresja na Ukrainę wywołała napięcie na linii USA-Izrael. Ambasador Stanów Zjednoczonych przy ONZ skrytykowała swojego izraelskiego odpowiednika za odmowę poparcia rezolucji potępiającej rosyjską napaść – informuje amerykański portal Axios. Rezolucję tę poparło już 87 państw. Tel Awiw próbuje zachować dobre relacje zarówno z Moskwą, jak i z Kijowem, a izraelscy przywódcy oferowali w ostatnich dniach mediację pomiędzy walczącymi stronami.

Ultraortodoksyjni Żydzi się nie zgadzają

View: https://www.reddit.com/r/ukraine/comments/t30g8y/ultra_orthodox_jews_show_support_for_ukraine/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3

MaxStirner

Well-Known Member
2 781
4 723
To wymachiwanie banderowcami co 5 minut nie jest dobre. Ja ich poniekąd rozumiem - tam na etapie edukacji mordy sie pomija, a podkresla mit zalożycielski Bandery, i cale pokolenia nie wiedzą nic albo bardzo mało. Z tej perspektywy nie jest to wina spoleczenstwa tylko państwa. U nas Pilsudski to też ojciec narodu, Bereza Kartuska jest malo pamiętana w spoleczeństwie.
Prawica ryzykuje, że banderyzm stanie sie tylko haslem, "brzydkim wyrazem", "mową nienawiści" kojarzoną z wrogoscią wobec poszkodowanych Ukrainców. To by nie bylo najlepsze wyjscie.

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Nie tylko nie dobre ale po prostu nie na miejscu. Rozumiem, że z historią trzeba się rozliczyć ale na wszystko jest czas i miejsce. Może nawet trzeba twardo na ten temat z Ukraińcami porozmawiać ale nie podczas wojny tylko np. jeśli będą chcieli wejść do Unii Europejskiej. Będą już wtedy mieli nowych bohaterów. Ukraińcy to nie żadni faszyści a wrzaski o Wołyniu w momencie gdy walczą z Rosją wyglądają na krecią robotę dla Putina i podbijanie jego propagandy o "denazyfikacji Ukrainy".

Ostatnia edycja:

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Za każdym razem, gdy polskie społeczeństwo po raz kolejny wykazuje się brakiem elementarnej wiedzy i ogólnym skretynieniem w połączeniu z utratą instynktu samozachowawczego, myślę, że już chyba bardziej zgłupieć nie można. I zawsze przekonuję się, że owszem – można, można… I że w każdej sytuacji konfliktowej Polacy niezawodnie stają po niewłaściwej stronie, po stronie zła, jak zdalnie sterowane kukiełki. To chyba nie tylko głupota, to także łajdactwo, o które kiedyś Polaków nie podejrzewałem.

Pamiętamy, jak bandyci z NATO rozwalali Jugosławię i – aby dodać zniewagi do okaleczeń – oskarżali Serbów o jakieś „czystki etniczne”, choć było dokładnie odwrotnie. Jakie stanowisko zajęło polactwo? Czy ktokolwiek powiedział bodaj „przepraszam”, gdy wreszcie uniewinniono Miloševicia? Jakie stanowisko zajęło w sprawie Kosowa, przemocą oderwanego od Serbii regionu, gdzie rodziła się serbska narodowość? Nie chodzi mi o stanowisko rządu, niewiele z polskością mającego wspólnego, ale co myśleli zwykli ludzie? Ktoś protestował?

Czy ktokolwiek podał w wątpliwość narrację amerykańskich bandytów w kwestii Iraku i osławionej broni masowej zagłady, której wprawdzie nigdzie nie znaleziono, ale której poszukiwania dały pretekst do zrujnowania kraju? Czy ktoś bronił Libii?

Przechodząc w inne regiony tematyczne: jak Polacy zareagowali na pseudopandemię, kretyńskie restrykcje, brutalne prześladowania zdrowych ludzi przez polskojęzyczne gestapo? Owszem, może jakieś 5-10% zrozumiało, o co chodzi. A reszta? Zachowała się jak tępe bydło. Co gorsza, wylazło z nich plugawe donosicielstwo. Myślałem, że covidiotyzm to już dno, że już niżej zejść się nie da.

Ale sprawa „wojny”miedzy Rosją a Ukrainą wyprowadziła mnie z błędu. Podobnych bredni nie słyszałem od dawna: a to o „odwiecznych ziemiach Ukrainy” (która jako państw istnieje dopiero od niedawna), a to o bombardowaniu cywilów, domów mieszkalnych itp. przez „ruskich”… Sfingowane zdjęcia i filmy… wywiady z jakimiś podstawionymi osobnikami… obrazki zapłakanych dzieci (zawsze wzruszające)… a polactwo we wszystko wierzy. Propaganda głosi nieustanne sukcesy armii ukraińskiej. Rosjanie ponoszą straty i stale się wycofują. Niedługo chyba oprą się o Ural? Wklejają sobie miniaturki ukraińskiej flagi na profilach w mediach społecznościowych.

Ale nic ich nie obchodzi los mieszkańców Doniecka i Ługańska, którzy od 7 lat są ostrzeliwani i bombardowani przez banderowców. Tamtejsze dzieci nie płaczą, a w każdym bądź razie ich płacz nie dociera do uszu polskich wrażliwców. Nie ma żadnej „wojny” między Rosją a Ukrainą. Jest akcja likwidacji banderyzmu, która powinna leżeć w interesie Polaków, o ile nie chcemy jutro obudzić się w ukraińskim Przemyślu czy Lublinie. Ale na próżno wymagać zrozumienia tego prostego faktu od polactwa.

kompowiec

freetard
2 581
2 646
@kalvatn piszesz poważnie? Czy sobie po prostu kogoś cytujesz?
Ukraińcy to nie żadni faszyści a wrzaski o Wołyniu w momencie gdy walczą z Rosją wyglądają na krecią robotę dla Putina i podbijanie jego propagandy o "denazyfikacji Ukrainy".

Z tą akcją dezinformacyjną rusków to nie żartowali, nawet trafiłem na jednego przez przypadek w matrixie, zgodnie z zasadą że nie strollujesz trolla, zastosowałem moją ulubioną technikę trollingową czyli argumentum from fallacy. Ruskie trolle z miejsca się zatykają i twierdzą że nie rozumie o czym mówię, kek

NoahWatson

Well-Known Member
1 297
3 205
Rosja jest gotowa stracić nawet 50 tys. żołnierzy, aby wygrać wojnę na Ukrainie — twierdzą brytyjskie źródła wywiadowcze, co czym pisze "Daily Mirror". Tymczasem jak ujawnia ITV, rosyjskie służby medyczne postawione zostały w stan nadzwyczajnej gotowości.
No więc na razie w ukraińską maszynkę do mięsa wkręciło się 4-5 tysięcy, zatem do odblokowania achievementa: "Koniec wojny na wschodzie" jeszcze sporo brakuje i należy robić wszystko, aby ta maszynka się nie zacinała, nie dławiła, tylko funkcjonowała sprawnie.

Inaczej wszystko się rozbabrze i będzie gorzej.

Pierwsze, większe starcia pod Kijowem mogą być już niedługo.... Znów za wp.pl:
Zdjęcia satelitarne amerykańskiej firmy Maxar Technologies zrobione w poniedziałek wieczorem pokazują, że konwój rosyjskich pojazdów wojskowych rozciąga się pod Kijowem na długości ponad 27 kilometrów wzdłuż wschodniej części lotniska Kijów-Hostomel im. Antonowa.

Według firmy Maxar konwój kierujący się w stronę Kijowa składa się z setek pojazdów opancerzonych, czołgów, cystern z paliwem, bojowych wozów piechoty i artylerii samobieżnej.
Pytanie czy dalej będą chcieli czekać na przesunięcie reszty frontu i próbować otoczyć odcinając, głodząc Kijów jak było we wcześniejszych planach... Samo wejście do walki w warunkach miejskich tak po prostu okupione byłoby rzezią wojsk rosyjskich, jeśli dotarło już do Kijowa i zostało rozdane w wystarczających ilościach uzbrojenie przeciwpancerne z zachodu.

Kiedyś słyszałem twierdzenia, że strategia natarcia ruskich nie zmieniła się od niepamiętnych czasów i ciągle po prostu nie dbają o to ilu ich własnych żołnierzy zginie. Żołnierz jest tani, ludzi jest w Rosji dużo... Kiedyś nie chciało mi się w to wierzyć, ale tak patrząc co się dzieje i będzie działo najwyraźniej to ciągle prawda...

Ostatnia edycja:

FatBantha

Członek Załogi
8 902
25 794
Dokładnie, kacap pozostanie kacapem.

Tak u nich działa system, w którym tkwią i niewiele się zmieniło poza tym, że teraz on jest z wierzchu pokolorowany wszechruskim nacjonalizmem. Ale pod zmienioną ideologią nie ma większej zmiany kultury politycznej.

Dlatego wypadałoby wspierać libertarian w Rosji i zafundować im jakąś lepszą propagandę na odtrutkę dla putinowskiej. Ponoć 80% Rosjan wierzy/chce wierzyć władzy. Żeby z tym ślepym posłuszeństwem skończyć i dokonać przewrotu i głebszej reformy potrzeba tam wiecej antypaństwowej propagandy.

Ciągłość instytucjonalną widać najlepiej po armii. To samo dziadostwo i niechlujstwo. Z wygranej na papierze wojny robi im się powoli drugi Afganistan.

Z kolei Ukraińcy tworzą mody do pocisków, aby dawały +10 punktów dodatkowego demedżu od magii przeciw Czeczenom.

Ostatnia edycja:

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
Ale nic ich nie obchodzi los mieszkańców Doniecka i Ługańska, którzy od 7 lat są ostrzeliwani i bombardowani przez banderowców. Tamtejsze dzieci nie płaczą, a w każdym bądź razie ich płacz nie dociera do uszu polskich wrażliwców. Nie ma żadnej „wojny” między Rosją a Ukrainą. Jest akcja likwidacji banderyzmu, która powinna leżeć w interesie Polaków, o ile nie chcemy jutro obudzić się w ukraińskim Przemyślu czy Lublinie. Ale na próżno wymagać zrozumienia tego prostego faktu od polactwa.

„17 września obchodziliśmy rocznicę wielkiego zwycięstwa Armii Czerwonej nad faszystowską Polską. Stanowi to, można powiedzieć, dowód naszej potęgi, której nikt nigdy przeciwstawić się nie może. Wielka w tym dniu była radość i zadowolenie.“

Sergiusz Piasecki -
Zapiski oficera Armii Czerwonej

FatBantha

Członek Załogi
8 902
25 794

Żebyś wiedział. Zresztą można posłuchać.

Dzisiaj - z tego co wiadomo - ich brygady pancerne dostają kolejny srogi oklep.

View: https://twitter.com/michaelh992/status/1498394914362642433

Ale wiesz Krzysiu, co jest najlepsze?
Chichot losu. Bo Ruscy będą teraz ginąć od własnego sprzętu, który wszystkie byłe państwa Układu Warszawskiego oddają Ukrainie, wietrząc sobie magazyny. Ta sama broń, która miała służyć podbojowi Zachodu, zostanie zwrócona na Wschód do upokarzania Rosji i zabijania jej sałdatów.

View: https://twitter.com/michaelbirnbaum/status/1498037892886712322

Ostatnia edycja:

MaxStirner

Well-Known Member
2 781
4 723
Podobno cala ruska infrastuktura panstwowa jest dostepna, ale tylko z wewnetrznych ip. Czyli nie odcielo ich anonymous, tylko sie odcieli sie sami.

Do góry Bottom