Alu
Well-Known Member
- 4 633
- 9 694
Użytkownicy Windows (wtedy były 2.0, potem 3.10) byli wtedy uznawani za niedorozwinięte umysłowo małpy.
Precz z Lechowiczem!!!
Wcześniej było kilka programów wymuszających używanie Windowsa w firmach, gdzie wtedy rządził DOS, który do księgowości w zupełności wystarczał. Ja pamiętam program do rejestracji recept przez apteki, który wymagał od aptek zakupu Windows95 (i przy okazji nowego szybszego kompa). Uzasadnieniem tej operetki był format plików XML, który może być poprawnie wygenerowany wyłącznie przez system Windows (tak jakby nie mogli opublikować specyfikacji tego zasranego formatu). Potem Windows wymusiła Neostrada, bo sterowniki były tylko pod Windows.Płatnik na szerszą skalę pojawił się dużo, dużo później.
W tamtym okresie większość znajomych albo leciała na DesqView/X, albo potem poszła w OS/2. Użytkownicy Windows (wtedy były 2.0, potem 3.10) byli wtedy uznawani za niedorozwinięte umysłowo małpy.
Zgodzę się z tym, że kluczem dla Windowsa było dobre oprogramowanie. Pytanie dlaczego ono powstawało głównie na Windowsa, a na inne systemy już nie?Windows wygrał, bo był na niego dobry soft, zupełnie nie związany z administracją. Nawet, gdy dobre czcionki wymagały zewnętrznego rasteryzera. Potwierdza to choćby popularność w Polsce, w czasach gdy administracja jeszcze nie wiedziała co to komputery.
MistrzJa wiem, że obracałeś się wśród umysłowej elity[...].
TAG - DOSPo prostu wszystkie zaawansowane zastosowania komputerów i stosowne oprogramowanie było dostępne tylko w wersji pod Windows (no i DOSa).
A gdzie fizycznie te serwery trzymać?ale jak dla mnie równie ważne powinno być posiadanie np. własnych serwerów poczty, prywatnej chmury itp.
Konto na Facebooku też jest dobrowolne, a mimo to nikt nie zaprzecza, że Facebook jest narzędziem obcego mocarstwa.
ale po co?Mnie osobiście bardzo cieszy taka wypowiedź konserwatywnego, katolickiego celebryty Brauna. Ja widzę szansę na zmianę nastawienia wśród katolików, do szyfrowania, anonimowej komunikacji i innych technologii. Wreszcie przestaną mówić, że Tor jest narzędziem pedofilów i bandytów, bo część z nich sama zacznie go używać. Ja będę się cieszył, jak powstaną katolickie serwery Jabbera/XMPP w sieci Tor, z wyjściem do clearnetu. Ja się będę cieszył jak katole zaczną masowo używać PGP/GPG. Niech katole zamiast Skype, zaczną używać Tox-a, albo jakiś komunikator po ZRTP.
Choćby po to, by przemyt i dystrybucja fajek nie była kontrolowana przez CBŚ i służby celne. Ja wolę kupować tanie papierosy.ale po co?
Ale wcześniej poparł agenta AŻ-U, jako mniejsze zło.Grzegorz Braun poproszony o ocenę wyboru:
Wydaje mi się, że pamiętam jak dyskutował w komentarzach na facebooku zaraz po tym gdy oznajmił, że będzie kandydował na prezydenta. Przebywał akurat wtedy w Ameryce. Więc chyba korzysta.