Gry komputerowe

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
5257_2ec4_960.jpeg

military

FNG
1 766
4 727
Aktualnie gram w Dragon Age: Początek. Jedna z moich ulubionych scen i przykład szykanowania uczciwych przedsiębiorców na wolnym rynku.

Od wspomnianego fragmentu.

Ależ ja nienawidzę tej debilnej, plastikowej gry, jej chujowego dubbingu i dialogów pisanych przez licealistę. Oczywiście są "opcje wyboru" zachowania, ale rozpisano je tak, żeby było wiadomo: pomagasz kupcowi - chuj z ciebie i menda. Dla mnie 2/10 za fajną czarodziejkę.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Czarodziejkę? Morrigan to czarownica. W fantasy musimy być ściśli.

W tej grze trudno być złym. W tej grze trudno być kimś innym niż wojownik. Dlaczego? Bo Szara Straż to z definicji:
starożytna organizacja zrzeszająca najlepszych wojowników Thedas w walce z Plagą.

To uwłaczająca definicja dla maga. Jeszcze gorsze mają motto:
W walce – zwycięstwo
W pokoju – czujność
W śmierci – poświęcenie

Ta gra jest uboga pod kilkoma względami. Gram magiem i wkurwiają mnie dwie rzeczy. Magowie (w tym uniwersum) nie posiadają umiejętności teleportacji oraz długość życia wynosi podobną wartość do życia chłopka na roli. Nawet jebanych elfów pozbawili nieśmiertelności albo chociaż życia ponad przeciętny stan. Jedynie zakazana szkoła magii (magia krwi) potrafi przedłużyć życie do pewnego stopnia. Ale przedłuża w sposób żałosny. Mag z tego korzystający wygląda jak jebany kościotrup. Bardzo to dziwaczne. Co to za magowie? Jest nawet taka klasa... Uzdrowiciel duszy - leczy choroby i obrażenia. To kurwa nie potrafi życia przedłużać? Chujowe. Mag zepchnięty do poziomu zwykłego śmiertelnika.

Mag jest chujowy pod jeszcze jednym względem. Nie potrafi kontrolować swoich mocy i wali chujowe zaklęcia. Wywoływanie burzy/zamieci bardziej trafia w naszych sojuszników niż przeciwników.

Jest jeszcze niby zakazana szkoła magii. Taki mroczny odpowiednik czarnej magii. Magia krwi - czerpanie mocy z samookaleczenia, takie puszczenie oczka do emo. Ale to nie ma sęsu. Czemu? Całe zło tej szkoły jest oparte na możliwości kontroli umysłów innych oraz przywoływaniu demonów. Ale chwila - przecież kontrola umysłów i takie smaczki jak wysysanie życia z wrogów/czerpanie energii z trupów oferowała nam inna szkoła magii! Entropia - legalna forma magii pozwalająca na kontrolowanie umysłów innych. Więc what the fuck? Dlaczego magia krwi ble i korzystanie podlega karze śmierci, a tej całej entropii uczo na legalu w szkołach dla magów?

Postacie. Większość to kretyni. Alistair - debil. Wynne - kretynka, całe szczęście można ją zabić i to razem z dziećmi. Zevran - kretyn i postać stworzona pod konieczność tworzenia homoseksualnych postaci. Leliana - jeszcze głupsza kretynka i brzydka w ciul. Sten - głos Fronczewskiego, podobny dosyć do @GAZDA. Nawet spoko na tle innych. W pewien sposób oryginalny. Oghren - jedna z lepszych postaci. Morrigan - dobra postać. Ale na trailerach wyglądała lepiej i młodziej. I chyba mogli coś więcej z niej wykrzesać.

Za mało dylematów. Za mało ciekawych punktów widzenia. Np. mamy w Kręgu Maginów kilka frakcji. Jedni magowie chcą ucieczki od świata ludzi. Drudzy chcą pełnej niezależności. Trzeci to pragmatycy i tylko interes ich obchodzi. Jak będą mieli interes w panowaniu Zakonu nad magami to będą za Zakonem i tak dalej. Nie zostało to rozwinięte. Inni uważają ucieczkę za tchórzostwo i chcą współżyć z ludżmi i wzbudzić zaufanie dobrymi uczynkami. Libertarianie (taką mają nazwę) dążyli do pełnej niezależności magów. Zostali przedstawieli w złym świetle. Wywołali bunt w Kręgu i sprowadzili demony do tego magicznego kurwidołka. Zero skuteczności i ośmieszyli libertarianizm.

Największa wada to niewidzialne przeszkody (liniowość) i za małe lokacje. Strasznie mało ciekawych postaci.

Jak grać to klasycznie. Archetypem dobrego wojownika z tarczą przy boku - czyli kretyna jednym słowem.

Jestem zawiedzony jako fan magów w grach cRPG. Ktoś zna dobrą grę pod maga? Ale coś bardziej ambitnego od Diablo.

military

FNG
1 766
4 727
Jak dla mnie ta gra była przegadana - dialogi są cienkie, i nawet jeśli chcesz zapytać o jakąś pierdołę to obowiązkowo musisz wysłuchać trzech akapitów po pięć linijek tekstu. Ale to generalnie problem Bioware, to samo było w KOTOR i Mass Effect. Ale chuj, da się przywyknąć, choć fragmenty w miastach były dla mnie katorgą - trzeba gaaadać, gaaaaaadać, gaaaaaaaadać. Gorzej, że organizacja itemów była moim zdaniem doszczętnie spierdolona i czasem trudno było znaleźć sklep oferujący podstawowe gadżety lecznicze. Przez to całość była zdecydowanie zbyt trudna. Na dodatek walka wkurzała mnie tym swoim zawieszeniem pomiędzy turówką a zręcznościówką. Niby real time pause była już w Baldurze, ale tutaj to nie ma sensu, kiedy sam musisz podbiec do wroga, ale już jego napieprzanie możesz tylko oglądać (grałem w wersję konsolową, wiem że na PC może być inaczej).

A dobra gra pod maga to zajebista Dragon's Dogma.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Kurwa... Gościu przypomniał mi o łopatologicznym zaliczaniu kobiet (dla gimbusów) w growym Wieśku. Jak można wybrać Triss i to pamiętając tragiczny wygląd tej postaci od drugiej części?

Alu

Well-Known Member
4 633
9 694
Zwycięstwo akapu w agar.io
Brakuje czata/ team czata i możliwości zakładania prywatnych meczy, poza tym zajebista gierka

BbteUF.jpg

Ostatnia edycja:

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 110
Jest dodatek do przeglądarki dodający widzialną granicę mapy i oddalanie kamery. Bardzo pomaga.

• Like
Reactions: Alu
Do góry Bottom