mikioli
Well-Known Member
- 2 770
- 5 382
W takim razie uświadamiam Ci, że to tylko złudzenie. A utajnianie głosowań powoduje to, że te głosowania coś dają w przyszłości. Mafia nie może wiedzieć, jak rozłożą się głosy i musi pogłówkować. Jeśli głosowania były by jawne i były by tak zwane "masówki" na jednego zawodnika, to co by Ci dało głosowanie, jakby wszyscy zagłosowali na jednego? A nawet jakby każdy głosował na kogoś innego i jawnie w temacie mówił na kogo głosuje i dlaczego, to mafia mogła by grać tak, że zawsze będzie poza podejrzeniami. Mogliby się podczepiać pod podejrzenia innych graczy i tak dalej. Zresztą co ja Ci będę tłumaczył, powtarzam ostatni raz - zobacz sobie te tematy z grą, które wysłałem, może Ci się rozjaśni, szczególnie to, jak poważnie traktują tabelki z głosami w poszczególnych linczach i je analizują, bo to ważne.
Ale NIKT nie każe wam tajnie głosować, mówię tylko, że to jest najczęściej stosowana taktyka na początku.
Celem deta powinno być utrzymanie się jak najdłużej. Im dłużej żyje, tym więcej sprawdzeń ma. Im ma więcej sprawdzeń, tym zna tożsamość większej ilości graczy. Może się w każdej chwili ujawnić ze swoimi sprawdzeniami, nikt mu nie broni, ale najlepiej z zasady zrobić to jak najpóźniej, żeby móc dać miastu jak najwięcej informacji. W momencie gdy się ujawnia, staje się głównym celem mafii w mordzie, jak zginie, to już nie pomoże więcej miastu, raczej logiczne, tak? I oczywiście det nie może się z nikim komunikować prywatnie, jest to niedozwolone.
I tak, o to chodzi w tajnych głosowań na początku rozgrywki, żeby mafia nie mogła się podczepiać pod głosowania innych i musiała rozkładać głosy, a potem musiała główkować jak się z nich tłumaczyć. Przecież mafia nie ma żadnych podejrzanych, bo oni wiedzą kto jest winny, zostaje im tylko lanie wody i kłamanie.
Zaraz zaraz... już wiem z czego może wynikać nasze niezrozumienie... dla mnie tajne głosowanie to takie ,którego jedynym ujawnionym wynikiem jest kto wylatuje ... ewentualnie ile dostał głosów... Ty zapewne uwazasz to za nie wiedzę na co inni głosowali indywidualnie jedynie w chwili głosowania. Mimo nawet takiego podejscia to sądzę ,że przy możliwości stałej komunikacji, trochę bardziej rozgarnięta mafia nie miała by problemu w rozegraniu takiego głosowania....
Mnie też możesz dopisać... proponuję podbijać temat i poczekać np do wtorku... jeśli zbierzemy min 12-15 osób to ograniczając liczbę funkcji można spróbować...