Główny temat o broni palnej

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Kontrola broni nie robi po polsku. Nic na to nie poradzisz, ale nie istnieje krótki i zrozumiały odpowiednik "gun control". Pozostaję potworki typu "kontrola dostępu do broni", "brak dostępu do broni", czy "ograniczenie dostępu do broni".

D

Deleted member 4683

Guest
Ciekawa rzecz - facet pisze m.in cos takiego o dostępie do broni w zaborze rosyjskim:

"Niemniej jednak nawet najsurowsze władze zaboru rosyjskiego rozumiały potrzebę posiadania broni do obrony własnej. I tak np. na zwiększenie się liczby rozbojów w roku 1905 władze carskie zareagowały zliberalizowaniem przepisów odnośnie posiadania broni. Od roku 1906 Polacy mogli bez pozwoleń kupować rewolwery i amunicje do nich, natomiast posiadacze zezwoleń mogli kupować każdą dostępną broń."

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/..._tradycji_posiadania_broni_224825-2--1-d.html

Nie mam pojęcia czy to fakt, nie udało mi się tego potwierdzić ale gdyby istotnie tak było to by oznaczało, że mieszkaniec podbitego kraju znajdującego się pod obcą okupacją miał dostęp do broni o jakim mieszkaniec niepodległej może jedynie pomarzyć. Poddany Cara hasał sobie z rewolwerem a "wolny Polak" może kupić pistolet na plastikowe kulki :)

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
GpeiO9o.jpg

D

Deleted member 427

Guest
Na razie wstępne orzeczenie. Sprawa pewnie trafi do SN. Dlatego tak ważne jest, żeby wygrał Trump i obsadził zwolnione miejsce jakimiś progunowym sędzią. Wspomina się o Napolitano.

rawpra

Well-Known Member
2 741
5 410
claudia-ochoa-felix-557711.jpg

broń należąca do karyny będącej bosem narkotykowym, imieniem Claudia Felix Ochoa

Hello_Kitty_P90.jpg
hello kitty p90. kolega z dzieciństwa miał ASG p90, też miałem asg który strzelał ogniem ciągłym ale zapomniałem jaki to model był

1430777601352-1.jpg
kałasz wielozadaniowy

1424375986456-0.jpg

Do góry Bottom