Główny temat o broni palnej

D

Deleted member 427

Guest
Te liczby to zabójstwa + usiłowania. Usiłowania stanowią jakieś 20-25% całości.

B

Beret

Guest
Mnie jakoś nie przekonują argumenty szerokiego dostępu do broni palnej. Nie przekonują mnie tłumaczenia zwolenników broni, przede wszystkich tych w stanach, że dzięki temu czują się oni bezpieczniejsi. A już szczytem jest obarczanie wszystkich tych tragedii, które dzieją się co jakiś czas w amerykańskich szkołach, o to, że dalej jest za mały dostęp do broni palnej, bo przecież, gdyby uczniowie nosili ze sobą broń, lub nauczyciel na lekcji, to mogli by w porę zareagować. Tylko ile na pewno więcej byłoby pojedynczych strzelanin. Wydaje mi się, że jak ktoś chce się czuć bezpiecznie, to ma ku temu możliwość. Tutaj są bronie,które można nabyć bez pozwolenia http://www.bron.pl/bron-bez-zezwolenia Jestem pewny, że zdecydowana część z nich skutecznie odstraszyłaby potencjalnego napastnika. No chyba, że ten dysponowałby prawdziwą bronią, ale to u nas raczej egzotyczne przypadki, żeby ktoś z broną palną napadał ludzi na ulicy.

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 466
To nie bądź przekonany, co mnie to w sumie obchodzi? Jebią mnie ludzie, którzy wyskakują ze swoim "nie jestem przekonany" beż żadnych sensownych argumentów i myślą, że wygrali już dyskusję. Czemu ja mam cię przekonywać a nie ty mnie?

Chcesz to sobie poczytaj na forum, nie chce mi się tego wszystkiego w kółko powtarzać. Przeczytałeś i dalej pierdolisz swoje? To tym bardziej nie mam zamiaru tracić na ciebie czasu.

Kup sobie pistolet na kulki i przeganiaj nim napastników. Proszę bardzo. Ja nie chcę, i lata mi to co masz do powiedzenia.

Hitch

3 220
4 877
Chyba sobie jaja robisz. Gaz pieprzowy? Trzeba być blisko i więcej niż jeden napastnik stanowić będzie poważny problem. Paralizator? Tak samo. Pistolet hukowy? No tu już jest rzeczywiście możliwość wystraszenia, ale jak się skapną, że to straszak to ci go wsadzą w dupę i "wyhuczą" w nią cały magazynek. Pistolet na kulki gumowe tylko wkurwi bardziej napastnika. Problem "broni bez zezwolenia" polega na tym, że to nie jest żadna broń, tylko iluzoryczna gwarancja bezpieczeństwa, której weryfikacja niestety niesie za sobą zbyt dużo pola do manewru dla losu.

Mnie jakoś nie przekonują argumenty szerokiego dostępu do broni palnej.

No to niech cię nie przekonują. Ty siedź sobie i nie kupuj broni, kiedy wszyscy wokoło będą się zbroić. Najlepiej jeszcze przyklej sobie na drzwiach tabliczkę, że jesteś dumnym rezydentem strefy wolnej od broni.

Nie przekonują mnie tłumaczenia zwolenników broni, przede wszystkich tych w stanach, że dzięki temu czują się oni bezpieczniejsi.

Aha, wiesz lepiej jak oni się czują. Spoko.

A już szczytem jest obarczanie wszystkich tych tragedii, które dzieją się co jakiś czas w amerykańskich szkołach, o to, że dalej jest za mały dostęp do broni palnej, bo przecież, gdyby uczniowie nosili ze sobą broń, lub nauczyciel na lekcji, to mogli by w porę zareagować.

O rany, i znowu trzeba tłumaczyć, czym są GFZ... Albo nie. Nie chce mi się, sam sobie poszukaj i się doedukuj.

Tylko ile na pewno więcej byłoby pojedynczych strzelanin.

W stanach, gdzie dostęp do broni jest praktycznie nieregulowany jakoś ich nie ma.

Już z pierwszym postem wypełnionym po brzegi ignorancją i brakami w wiedzy to nie wróżę ci tu długiej kariery. Witamy :)

D

Deleted member 427

Guest
Tylko ile na pewno więcej byłoby pojedynczych strzelanin.

Ale to wypadałoby czymś poprzeć, a nie spekulować. Przez większą część amerykańskiej historii nie obowiązywały żadne specjalne zakazy regulujące kwestię posiadania broni na terenie placówek szkolnych. Dla uczniów nie było wcale czymś wyjątkowym przyniesienie broni do szkoły, trzymanie jej w szafce pod kluczem tudzież w samochodzie, żeby później po zajęciach pójść z nią na strzelnicę albo na polowanie. Kiedy Antonin Scalia (obecnie sędzia Sądu Najwyższego mianowany przez Reagana) dorastał w Nowym Jorku w latach pięćdziesiątych, jako członek szkolnej drużyny strzeleckiej zabierał ze sobą karabin do metra w drodze do szkoły.

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1369783

Uprzedzając: nie, nie było więcej pojedynczych strzelanin.

tomky

Well-Known Member
790
2 038
Ciekawie byłoby wrzucić statystyczne dane o % ras w stanie/dostępności broni/ilości zabójst w każdym stanie USA do jakiegoś narzędzia typu Weka, które by wypluło, że stan jest bezpieczny gdy np. % białych > X i dostępność broni jest > Y.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Total ownage. Pro-gun kolo spokojnie i metodycznie rozwala anty-gun dziennikarza. Video z LiveLeaka.

Embedded media from this media site is no longer available

D

Deleted member 427

Guest
Generalnie calutki wywiad sprowadzał się do tego, że pan "anti gun" nie wie, po co cywilom AK-47.

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 932
Nawet Adele się wkurzyła na obecną rzeczywistość:
1901973_641226362593973_804295324_n.jpg

Do góry Bottom