Donald Trump: nadzieja libertarian...czy Amerykanski Kukiz?

Czy Donald Trump jest nadzieja na libertarianskie zmiany w USA?

• Total voters
    120

Król Julian

Well-Known Member
962
2 123
Ale Sanders nie będzie kandydatem Demokratów chyba, tylko Clinton.

Moim zdaniem Sanders jest odpowiednikiem Trumpa pod względem radykalizmu. A wygrać wybory ma większe szanse ktoś kto zagospodaruje centrum, czyli tzw. wyborców niezależnych. Dla typowego Amerykanina komusze poglądy Sandersa są jednak bardziej egzotyczne i nieakceptowalne niż Trumpa, więc jakby dostał nominację Demokratów, to The Donald miałby większe szanse.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Wiadomo, dlatego zastanawiam się, czy jeśli Trump rzeczywiście będzie chciał coś zmienić, to czy go nie odstrzelą, bo szkodzi systemowi..
W przypadku, o jakim piszesz, zostałby odjebany bez wątpliwości. Takie jest moje zdanie.

Ostatnia edycja:

Non Serviam

Well-Known Member
834
2 251
Po pierwsze sondaże dają Sandersowi małe szanse na nominację, po drugie w starciu z Trumpem też ma małe, choć podobnie jak Trump jest postrzegany jako kandydat dość niezależny, po trzecie Trump ma hajssss, Sanders nie.

Jednak bym się trochę Sandersa obawiał gdyby to on miał walczyć z Trumpem, ale na szczęście i tak nie wygra z Clintonówną (no i z resztą dobrze, bo Clintonowa przegra bez dwóch zdań z Trumpem)

Volvek

Well-Known Member
797
1 919
http://www.isidewith.com/

Komu się chce, niech wypełni. Mi wyszło coś takiego:

41fca2a644a5a7dcd7dd8fca0c4ed9de.png

'Tak dużo procent na Sandersa i Clinton mnie przeraża, troszkę lewakuję. :<

Na kilka pytań nie było dobrej odpowiedzi, to zostawiałem.

Volvek

Well-Known Member
797
1 919
W tym quizie trzeba uważać, bo czasem można przeoczyć lepsze odpowiedzi. Zaznaczyłem zwykłe "nie" w pytaniu o to, czy powinno być equal pay dla facetów i kobiet. A jak się rozwinie zestaw odpowiedzi, to tam jest jeszcze - "Nie, rząd nie powinien nigdy decydować o tym ile prywatny biznes płaci pracownikom". ;>

OP
OP
libertarianin.tom

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 700
7 113
Jak przystalo na prawdziwego aspargera zmarnowalem kupe czasu na przeanalizowanie co ciekawszych rzeczy w tym quizie. Znalazlem pare dziwnych rzeczy. Ale po kolej, najpierw moje wyniki:

candidates.jpg

parties.jpg

Jakim cudem Zieloni zgadzaja sie ze mna w 51% to ja nie wiem. A jak to mozliwe, ze bardziej sie zgadzam z Socjalistami niz z Demokratami to tez dla mnie nowosc....

I kolejne ciekawostki:

political themes.jpg
political themes (part 2).jpg

Jakims cudem jestem tylko w 88% pro-kapitalista. Jak na akapa to dziwnie malo. Ciekawe jak oni to wyliczyli....
Laissez-faire tylko 72%!
Umiarkowany indywidualista (64%)?! Nie wiedzialem, ze umiarkowani ludzie popieraja legalizacje heroiny, atomowych krasnali w kazdym ogrodzie i tym podobne akapowe pomysly, w ktore gleboko wierze.

Ale najlepsze, jest to, ze bedac z jednej strony raczej "twardzielem", to jednak jestem rownoczesnie raczej...POSTEPOWCEM!! Wow, 15 lat czytania NCzasu! i propsowania Krowy i okazuje sie, ze jestem postepowcem hehe

OK, a teraz przejdzmy do tego co tam napisali o Partii Libertarianskiej:

libertarians - marijuana.jpg

Zamiast koszernej odpowiedzi jest jakis belkot o podatkowaniu i regulowaniu marychy. Tfu. (Gary to samo mowi)
libertarians - immigration.jpg

Najwieksze zdziwienie! Oficjalna strona pokazuje ze LP jest jednak blizsza "open borders" (chociaz nie az tak jak przed atakami na WTC) (https://www.lp.org/issues/immigration, https://en.wikipedia.org/wiki/Libertarian_perspectives_on_immigration), a ta strona przedstawia LP jako partie chcaca conajmniej budowac mury na granicy. What's that?!! Ktos sie pomylil, czy LP nagle zmienilo zdanie? (ale watpie bo przeciez LP nalezy do Kochow, a oni sa pro-open borders).
libertarians - high risk countries.jpg
Kolejne zdziwinie. LP stosuje odpowiedzialnosc zbiorowa? A co z ludzmi, ktorzy spierdalaja przed istniejacymi w ich krajach rezimami (np. ze wzgledu na przesladowania religijne)? LP odesle ich na pewna smierc spowrotem do "siebie"??
Gary on immigration.jpg
Sam Gary ma znacznie lepsze poglady na imigracje.gary on guns.jpg
Ale jak widac jesli chodzi o dostep do broni nie jest juz tak pieknie.

Attachments

• Gary on immigration.jpg
    Gary on immigration.jpg
    25,4 KB · Wyś: 4
OP
OP
libertarianin.tom

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 700
7 113
gary on space travel.jpg
A na NASA Gary poglady ma dosc beznadzieje. Cos a la Korwin. Poki nie ma kasy to nie wydawac, ale jak sie budzet naprawi...
Trump jest tu znacznie lepszy bo pisze, ze panstwo nie powinno sie mieszac w podboj kosmosu.

Trump on marijuana.jpg Trump on drug tests, equal salary and parks.jpg

Trump on military spending.jpg
Jednak jak widac Trump jest fatalny w innych miejscach. Pozwoli palic trawke tylko jesli ci doktor przepisze, bedzie sprawdzal czy kolesie na socjalu cpaja, jest za rowna placa dla kobiet i mezczyzn (?!), chce wiecej wydawac na armie i w przeciwienstwie do Gary'ego i Cruza nie uwaza, ze rzad trzyma za duzo ziemi w lapach z przeznaczeniem na parki.

A Cruz to juz wogole cholota. Cofam wszystko co o nim wczesniej mowilem.Cruz on immigration.jpg
Jego poglady na imigracje sa tak samo zle jak Trumpa (chce deportowac wszystkich "nielegalow"!):
Cruz on marijuana.jpg
Nie pozwoli ci palic trawy nawet jak ci doktor przepisze.
Cruz on space travel.jpg
Chce marnowac wiecej kasy na NASA.
Cruz on vaccination.jpg
Chce przymusowo szczepic!

To juz chyba faktycznie Trump lepszy od Cruza (jesli odp. na powyzsze pytania sa prawdziwe).

Attachments

• Trump on marijuana.jpg
    Trump on marijuana.jpg
    26,3 KB · Wyś: 3
  • Trump on marijuana.jpg
    Trump on marijuana.jpg
    26,3 KB · Wyś: 2

Non Serviam

Well-Known Member
834
2 251
MAXIAWv.png

Mniej więcej 1/3 nie patrzyłem zaawansowanych odpowiedzi więc...
W sumie trochę straszno, że az w 44% z tą komunistyczną szują mi się poglądy zgadzają, na szczęście w jakichś mało istotnych sprawach.
http://www.isidewith.com/elections/2016-presidential/2126891419
@down Tak cię to dziwi? Sanders to komunistyczny populista od Demokratów, będzie gadać to co przysporzy mu poparcia, a później i tak wpuści latynosów bo wie, że w przyszłości będą oni głosowali na demokratów

Ostatnia edycja:
OP
OP
libertarianin.tom

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 700
7 113
sanders on immigration.jpg

Kolejna ciekawostka. Przeciez Sanders mowil w wywiadzie (ktory na lamach libnetu byl przytaczany), ze wolna imigracja to trgedia dla Amerykanskiego robotnika, bo pensje leca w dol. Wiec ta odpowiedz Sandersa tez mi smierdzi jakas manipulacja. Przecie nawet Trump chwalil go za swoja antyimigracyjna postawe.

Król Julian

Well-Known Member
962
2 123
Kolejna ciekawostka. Przeciez Sanders mowil w wywiadzie (ktory na lamach libnetu byl przytaczany), ze wolna imigracja to trgedia dla Amerykanskiego robotnika, bo pensje leca w dol.

Debil...

The Gilded Age was an era of rapid economic growth, especially in the North and West. As American wages were much higher than those in Europe, especially for skilled workers, the period saw an influx of millions of European immigrants. The rapid expansion of industrialization led to real wage growth of 60% between 1860 and 1890, despite the ever-increasing labor force.

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=...d_Age&usg=AFQjCNFYH-EeOdTF5cybLj1AHxRmPuIILA\

Wolna imigracja jest problemem tylko przy państwie opiekuńczym.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Nie mam złudzeń. Poniższe fotki nie są oczywiście wiążące w jakiś szczególny sposób, ale umówmy się - w USA funkcjonuje taki sam wyborczy cyrk, co w Polsce. Sztuczny podział na lewą i prawą stronę, sztuczna polaryzacja elektoratu, miliony psych-opów mających podzielić ludzi dokładnie tak, jak tego chcą wytrawni manipulatorzy. Naprawdę nie ma żadnego znaczenia, czy wygra Hilarzyca, czy jej kumpel Trump. Serio, raz na zawsze trzeba pozbyć się majaków sennych.

Dziwię się Alexowi Jonesowi, że tak promuje Trumpa. Przecież on doskonale zdaje sobie sprawę z tego, co powyżej napisałem. Sam ciągle, od lat wkuwa to tłuszczy do łbów.
trump-hillary-bill-clinton-today-150807_460ba7dfbcabbf6b9cd94249a410f990.today-inline-large.jpg

30BILLTRUMPjp-articleLarge-v2.jpg

TRUMPBILL-facebookJumbo-v2.jpg

Ostatnia edycja:

Volvek

Well-Known Member
797
1 919
https://www.donaldjtrump.com/positions/tax-reform

Reforma podatkowa Trumpa:

- Kwota wolna od podatku zwiększona z 10 tysięcy dolarów rocznie do 25 tysięcy dolarów rocznie.
- Zamiast siedmiu progów podatkowych (W USA podobno tyle ich jest!) "tylko" cztery. 0%, 10%, 20% i 25%
- Maksymalny podatek dochodowy od prowadzonego biznesu 15%.
- Zniesienie podatku spadkowego - wszystko co masz po śmierci idzie do dzieci.

Krok w dobrym kierunku, o ile chciałby to rzeczywiście wprowadzić. :D

Volvek

Well-Known Member
797
1 919
https://www.donaldjtrump.com/positions/second-amendment-rights

Druga Poprawka, prawo do posiadania i noszenia broni według Trumpa:

Zakazywanie posiadania różnych typów broni i magazynków:
Zakazywanie powyższego okazało się totalną porażką za każdym razem, gdy było próbowane. Przeciwnicy prawa do posiadania broni wymyślają groźnie brzmiące wyrażenia jak "assault weapons", "military-style weapons" and "high-capacity magazines" by zmylić ludzi. Przestrzegający prawa obywatele powinni móc posiadać broń jaką chcą. Rząd nie powinien interesować się jaką broń powinni mieć prawo nosić dobrzy, szczerzy ludzie.
Sprawdzanie przeszłości kryminalnej osoby, która chce kupić broń:
Wiele badań dowiodło, że bardzo rzadko kryminalista próbuje kupić broń legalnie - załatwia ją sobie od znajomych bądź poprzez kradzież. Prawie wszyscy kupujący broń i muszący przechodzić przez to sprawdzenie to praworządni obywatele. Gdy system powstawał zapewniano ich, że proces będzie szybki, dokładny i sprawiedliwy, niestety tak nie jest. Musimy naprawić system, żeby działał jak należy. Czego nie zamierzamy robić to rozszerzać zepsutego systemu.
Ogólnokrajowe prawo do noszenia broni:
Prawo do samoobrony nie kończy się na twoim podwórku. Dlatego mam zezwolenie na noszenie ukrytej broni tak jak miliony Amerykanów. To zezwolenie powinno być zobowiązujące we wszystkich 50 stanach. Prawo jazdy jest respektowane we wszystkich stanach, więc zdrowy rozsądek podpowiada, że zezwolenie na noszenie ukrytej broni też powinno działać wszędzie. Jeśli możemy to zrobić dla prawa jazdy (które jest przywilejem, a nie prawem), to z pewnością możemy to zrobić dla noszenia ukrytej broni, co jest naszym prawem, a nie przywilejem.

Volvek

Well-Known Member
797
1 919
https://www.donaldjtrump.com/positions/healthcare-reform

System zdrowotny według Trumpa:

Od marca 2010 ludzie musieli znosić ciężkie brzemię Obamacare, które było niszczące dla naszej ekonomii i doprowadziło do jeszcze większego racjonowania opieki zdrowotnej, wyższych składek, mniejszej konkurencji i mniejszej ilości wyborów. Obamacare zwiększyło ekonomiczną niepewność każdej osoby, która rezyduje w tym kraju. Jeśli nie wprowadzimy wolnorynkowych reform do systemu zdrowotnego, to szkody wyrządzone przez Obamacare będą bardzo trudne do naprawienia.
Zamierzamy:
- Usunąć Obamacare
- Zmienić obecne prawa sprzedaży ubezpieczenia, które hamują wolną sprzedaż ubezpieczenia między stanami. Tak długo jak plan ubezpieczeniowy jest zgodny z prawami w danym stanie, tak długo każdy sprzedawca powinien móc sprzedawać usługi w każdym stanie. Zezwalając na pełną konkurencję spowodujemy zmniejszone koszta ubezpieczenia i zwiększoną satysfakcję klientów.
- Zezwolić jednostkom na niepłacenie składek na ubezpieczenie z ich zwrotów podatku.
- Usunąć bariery dla sprzedawców leków, którzy oferują bezpieczne, solidne i tańsze produkty. Kongres będzie potrzebował odwagi, aby odsunąć na bok grupy wpływów i zrobić to, co jest właściwe dla Ameryki.

tolep

five miles out
8 581
15 481
Zawsze są problemy w takich testach, choć przyznaję, ze całościowo ten jest całkiem niezły. A propos: zaznaczaliście "ważność" danego pytania po lewej?

Na przykład odpowiedzi w których "nie jest mi po drodze" z Johnsonem:

Should all welfare recipients be tested for drugs?
Gary Johnson: No, this is a waste of time and money

You: Regardless, we should end all social welfare programs
Naprawdę się tu z nim nie zgadzam? ;)

A dla odmiany:
Should employers be required to pay men and women the same salary for the same job? stats discuss
Gary Johnson: Yes
You: No, the government should never determine what a private business should pay employees

Korwin nie podlizuje się głupim babom, a jakoś na niego głosują...

I jeszcze jedna ciekawostka:
Should the government be allowed to seize private property, with reasonable compensation, for public or civic use?
Gary Johnson: No, and the government should never be allowed to seize private property

You: Yes, but only in extreme cases of national emergency
(po prostu jestem realistą - rząd się nie będzie pierdolił w tańcu na wypadel klęsk żywiołowych albo wojen, dlatego warto by było takie rzeczy z góry przewidzieć w prawie)

....a teraz uważajcie i porównajcie z poprzednim pytaniem
Should national parks be preserved and protected by the federal government?
Gary Johnson: Yes
You: No, the government currently owns too much land

usawybory.PNG

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
no kurwa nie wierze, Walter Block propsuje Trumpa i to jak:

https://www.lewrockwell.com/2016/03/walter-e-block/libertarians-trump/

Spodziewalbym sie tego po Rockwellu albo Hoppe, ale Walter mnie zaskoczyl na minus.
Napisałeś, jakby nie wiem, jakie peany tam wypisywał, podczas gdy chodzi mu tylko o politykę zagraniczną. Walter Block zawsze uznawał prymat polityki zagranicznej nad polityką wewnętrzną (dlatego też zresztą przedkłada Sandersa nad Clinton).

Do góry Bottom