Bernard
Member
- 59
- 82
I naprawdę Gazda jedyne co znalazłeś to w tej Azji ??
No cóż, chyba nie mogę się naiwnie spodziewać, że będziesz tu podawał fakty, które nie pasują zupełnie do Twoich wierzeń, dlatego zrobiłem to za Ciebie
W ostatnim czasie mamy takie oto znaleziska R1A1A1 (haplogrupa słowiańska):
1. Na wschodzie (Rosja):
a) Karelia/ Jelenia Wyspa/ Jezioro Onega (północna Rosja) - 5500-5000 p.n.e.
b) Okolice Smoleńska i Pskowa, nad górna Dźwiną
- 1 próbka 4000-3000 p.n.e.,
- 2 próbki ok 2500 p.n.e.
- 1 próbka 600 p.n.e.
2. Na zachodzie (byłe NRD):
- Eulau (przy Lipsku) - 2600 p.n.e.
- Esperstedt (Turyngia) - 2400 p.n.e.
- Halberstadt (Saksonia-Anhalt), 1100 p.n.e.
3. Jeśli chodzi o tereny dzisiejszej RP:
- są prowadzone badania nad ludzkimi szczątkami z miejsc pochówków z różnych lokalizacji (np człowiek z Rogalina, człowiek z Janisaławic), jednak ciągną się one mozolnie. Jedno z tych badań miało się skończyć w kwietniu 2015 ale dalej cisza w temacie, gdyż polska nauka jest jak zwykle w tyle.
Z ciekawostek:
"Tak jak zbadano przypadek R1a z Kareli sprzed 7500 lat i nie tylko okazało się, że ta stara linia żyje dzisiaj wśród nas jako YP1272, czego przypadkiem jest Pan Szpakowski z Białorusi, ale porównano współczesne populacje do tego DNA i okazało się, że... "
PODSUMOWANIE:
Genetyka niestety boleśnie obnaża "niemiecką wersję historii" jakoby Słowianie byli na tych terenach jedynie przybłędami.
Obecnie nikt poważny nie uważa już, że Słowianie pojawili się tu w 3-6 wieku n.e.
No cóż, chyba nie mogę się naiwnie spodziewać, że będziesz tu podawał fakty, które nie pasują zupełnie do Twoich wierzeń, dlatego zrobiłem to za Ciebie
W ostatnim czasie mamy takie oto znaleziska R1A1A1 (haplogrupa słowiańska):
1. Na wschodzie (Rosja):
a) Karelia/ Jelenia Wyspa/ Jezioro Onega (północna Rosja) - 5500-5000 p.n.e.
b) Okolice Smoleńska i Pskowa, nad górna Dźwiną
- 1 próbka 4000-3000 p.n.e.,
- 2 próbki ok 2500 p.n.e.
- 1 próbka 600 p.n.e.
2. Na zachodzie (byłe NRD):
- Eulau (przy Lipsku) - 2600 p.n.e.
- Esperstedt (Turyngia) - 2400 p.n.e.
- Halberstadt (Saksonia-Anhalt), 1100 p.n.e.
3. Jeśli chodzi o tereny dzisiejszej RP:
- są prowadzone badania nad ludzkimi szczątkami z miejsc pochówków z różnych lokalizacji (np człowiek z Rogalina, człowiek z Janisaławic), jednak ciągną się one mozolnie. Jedno z tych badań miało się skończyć w kwietniu 2015 ale dalej cisza w temacie, gdyż polska nauka jest jak zwykle w tyle.
Z ciekawostek:
"Tak jak zbadano przypadek R1a z Kareli sprzed 7500 lat i nie tylko okazało się, że ta stara linia żyje dzisiaj wśród nas jako YP1272, czego przypadkiem jest Pan Szpakowski z Białorusi, ale porównano współczesne populacje do tego DNA i okazało się, że... "
PODSUMOWANIE:
Genetyka niestety boleśnie obnaża "niemiecką wersję historii" jakoby Słowianie byli na tych terenach jedynie przybłędami.
Obecnie nikt poważny nie uważa już, że Słowianie pojawili się tu w 3-6 wieku n.e.