rawpra
Well-Known Member
- 2 741
- 5 410
myślę że lepiej by sobie radziła społeczność bezpaństwowa niż państwowa policja. oddolność lepszaNa straży zmniejszenia tej naturalnej w końcu nierównowagi powinna stać państwowa policja (alarmowana przez moralnych "wścibskich" obserwatorów), a np. przypadki ostrego i systematycznego katowania pasem w pupę powinny kończyć się rozdzieleniem stron, przy czym kat lądowałby w pudle.
no sądy nie są obiektywneCóż Ci mogę na to poradzić? Sądy powinny być bezstronne. Wierzyć trzeba w ostateczności, no i stronie bardziej wiarygodnej, a nie biorąc kryterium płci.
liczę na jakiś program komputerowy który by był maksymalnie obiektywny, kierujący się algorytmami, w inpucie daje sie dane a on wypluwa werdykt na podstawie takiego prawa którego osoby których werdykt dotyczy są abonentami. a jeśli obie osoby zamieszane w sprawę by były abonentami różnych juryzdykcji to nie było by problemu tak jak nie ma dzisiaj dużego problemu w prawie międzynarodowym a w średniowieczu nie było dużego problemu w rozstrzyganiu sporów międzyklasowych/międzykastowych jak na przykład parobek zabił rycerza albo odwrotnie. niby już powstał w USA open-sourcowy rdzeń platform cyfrowego zarządzania i woluntarystycznych aterytorialnych juryzdykcji bazowany na angielskim prawie zwyczajowym- https://docs.google.com/document/d/1zeSW3GVa9sJLUhIGdNvpZ3w-T22QfQZCOnWGx-Zbeas/edit?pref=2&pli=1 zwolennik tego projektu napisał mi że każdy system prawny zawiera się w ramie tego meta-prawaKilka lat temu nagłośniono eksperyment, który pokazał, jak bardzo nasze decyzje zależą od jedzenia. Zauważono bowiem, że izraelscy sędziowie zasądzali łagodniejsze kary po śniadaniu. Z każdą kolejną stawali się coraz bardziej surowi. Tuż przed lunchem trudno było liczyć na łagodny wyrok. Po przerwie na posiłek liczba wyroków skazujących ponownie spadała i orzeczenia były znów łagodniejsze.