Czy można być konserwatywnym libertarianinem?

OP
OP
Donatel

Donatel

Active Member
135
131
Dlatego wojsko polskie trzeba dozbroić - 100 tys. żołnierzy zawodowych, 50 generałów. A przeciw rakietom Iskander, będą nas bronić amerykańskie tarcze antyrakietowe

Non Serviam

Well-Known Member
834
2 254
Dlatego wojsko polskie trzeba dozbroić - 100 tys. żołnierzy zawodowych, 50 generałów. A przeciw rakietom Iskander, będą nas bronić amerykańskie tarcze antyrakietowe
100k nic nie da, jak Ruski mają z milion żołnierzy normalnie na stanie, a jak będzie trzeba to i 40mln powołają..., no i należy do tego dodać kurwsko duża ilość głowic nuklearnych. Jeżeli wojsko polskie ma mieć mniej niż 1mln zawodowych to równie dobrze, może w ogóle nie istnieć bo to tylko marnowanie kasy.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Socjalizm:
100 tys. żołnierzy zawodowych, którzy poszli do woja, bo ciężko było im znaleźć inną pracę. Ilość naboi wystrzelonych na strzelnicy rocznie: 10.

Libertarianizm:
Milion potencjalnych żołnierzy chcących bronić swojego kraju. Dopłacający do tego ze swoich pieniędzy. Wystrzelone naboje rocznie: 1000.

vast

Well-Known Member
2 745
5 809
Ale nie każdy lubi broń palną.

Tu nie chodzi o to czy się lubi, czy nie. Ja nie lubię rąbać drewna, ale mam siekierę. Nie lubię chodzić po dachach, ale mam drabinę. Nie lubię szlifować metali, ale mam szlifierkę. Broń to narzędzie. Jeżeli kogoś stać na broń, to prędzej czy później i tak sprawi sobie egzemplarz - na wszelki wypadek, do obrony. Tylko debil nie kupi broni w akapie. No i przecież nikt nie każe nosić jej nonstop przy pasku. Od święta, ale przydaje się. Jak ktoś nie lubi posługiwać się bronią, to może trzymać ją zakopaną w ogródku, ale kiedy będzie potrzebna, to zawsze będzie mógł jej użyć. Broń to nic innego jak przydatne narzędzie i warto ją posiadać.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Nie chodzi mi o to ile osób będzie miało broń w szafie, tylko ile będzie takich co będą ćwiczyć strzelanie i będą posiadali więcej sprzętu wosjkowego.

vast

Well-Known Member
2 745
5 809
Nie chodzi mi o to ile osób będzie miało broń w szafie, tylko ile będzie takich co będą ćwiczyć strzelanie i będą posiadali więcej sprzętu wosjkowego.

Nie bój się, na pewno będzie Kawador, w akapie jak wyniknie jakaś sytuacja i będzie trzeba, to on zaopatrzy całe osiedle i za małą opłatą przeszkoli jak używać :) I akich jak on na pewno będzie o wiele więcej.

A broni nie musisz posiadać, wystarczy znać namiary na sklep. Jak się wieść rozniesie że jakiś frajer fika i chce robić inwazję, to gun shopy nawet dadzą zniżki, bo wzrośnie popyt. Coś jak z szuflami do odśnieżania śniegu.

OP
OP
Donatel

Donatel

Active Member
135
131
Anarchokapitalizm żeruje na tym samym co komunizm przeświadczeniu że ludzie są dobrzy, nie chcą konfrontacji i nie będą próbować powiększać swoich wpływów kosztem innych. Współdziałanie dla wspólnego dobra, nie egoizm dla swojego dobra. Ale to nie jest prawda.
Ludzie zawsze będą tworzyć koalicje, podkopywać sąsiada, próbować zyskać więcej dla siebie i wykorzystać swoje przewagi względem innych. Rozdrobnienie tylko spowoduje że wystąpi większa ilość podmiotów, nie zmieni to ludzkiego myślenia.

OP
OP
Donatel

Donatel

Active Member
135
131
Cóż, jednak nie dałem się przekonać utopijnej wizji krainy wolności, może dlatego, że nie widziałem nigdy wolnego świata. Póki co w moich wolnościowych dążeniach zatrzymałem się na minarchistycznym liberaliźmie, a 11 listopada, jak co roku, udam się na Marsz Niepodległości, aby oddać cześć i chwałę bohaterom Wielkiej Polski.

vapaus

Active Member
209
251
Anarchokapitalizm żeruje na tym samym co komunizm przeświadczeniu że ludzie są dobrzy, nie chcą konfrontacji i nie będą próbować powiększać swoich wpływów kosztem innych.
No to coś ci się pojebało, bo w anarchokapitaliźmie jest zabezpieczenie w postaci nakazu przestrzegania praw własności

Do góry Bottom