kompowiec
freetard
- 2 582
- 2 648
Do dupy a nie oszczędniejszymiZ czasem takie urządzenia mają uczynić komputery wielokrotnie szybszymi i oszczędniejszymi.
Nie mam pojęcia i problem mnie nie dotyczy, bo mam podłączony telewizor do komputera, gdzie K-Lite Codec Pack i odtwarzacz wideo załatwiają sprawę. Zamiast wymieniać hardware, aktualizuję software i tyle. Ekran ma być tylko i wyłącznie ekranem - wyświetlać, to co się mu przesyła i nie robić niczego więcej.U nas rewolucja z Hevc 265, a od okolo 2 lat już istnieje h266, ktory podobno oferuje 50% wiecej przepustowosci, przy tej samej jakości!
Za 10 lat, gdy to u nas wejdzie, spróchnialy Kaczor znowu bedzie mial okazje dofinansować dekodery...Nowy standard kodowania wideo H. 266 / VVC
Po kilku latach badań i standaryzacji Fraunhofer HHI (wraz z partnerami z branży, w tym Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm...promitel.pl
Glowi mnie lamerskie pytanie, ale chce to zrozumiec - skoro kodeki to soft, i na przyklad Android, tudziez rozne playery normalnie zaimplementowal obsluge h265 już chyba w wersji 5.0 to czemu nie da sie programowo zalatwic tego w telewizorze, dlaczego trzeba wstawiac nowy chip?
Tak, no to rozumiem, choc podobno ten nowy vvc zwiekszy znacząco zużycie procka i z tego juz powodu ma byc potrzebna wymiana na szybsze. Ale pomijając moc, bo to szczegol, mnie po prostu ciekawi z jakich powodow nie można na tv po prostu uaktualnic softu, jakas musi byc tego przyczyna.Nie mam pojęcia i problem mnie nie dotyczy, bo mam podłączony telewizor do komputera, gdzie K-Lite Codec Pack i odtwarzacz wideo załatwiają sprawę. Zamiast wymieniać hardware, aktualizuję software i tyle. Ekran ma być tylko i wyłącznie ekranem - wyświetlać, to co się mu przesyła i nie robić niczego więcej.
W przypadku smartfonów też można problem nowszej generacji kodeków załatwić instalacją VLC czy nowej wersji przeglądarki obsługującej daną rodzinę. Poza brakiem sprzętowej akceleracji i zwiększonym zużyciem energii nie będzie z tym większych kłopotów.