Broń czarnoprochowa

D

Deleted member 4683

Guest
Uważam, że w przypadku rewolweru CP zapłon od papierosa jest możliwy tylko w przypadku gdyby żar z papierosa zetknął się z kominkiem na którym nie spoczywałby kapiszon - i to jeszcze pod warunkiem, że część żaru przedostałaby się przez cieniutki otwór kominka. Ktoś musiałby na chama spetować papierosa w otworze kominka. Z kolei z przodu dostęp do prochu blokuje kula ściśle przylegająca do ścian bębna i przybitka między prochem a kulą. Może w przypadku pistoletów skałkowych problem z fajkami jest większy ale co do rewolwerów nie widze problemu. Natomiast nabijanie broni CP z fajką w ryju to już zupełnie inna bajka i o wypadek nietrudno :)

Przy okazji - gość nie palił, ale chyba trochę rozsypał ? :

Ostatnio edytowane przez moderatora:
D

Deleted member 4683

Guest
Goście z Bounglera testują przydatność broni CP do rozpierdalania oponentów. W sumie nic nowego z tego filmiku nie wynika ( można zabić ) ale zawsze miło popatrzeć na przestrzeliwane drzwi od samochodu :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

wilzyx

New Member
14
1
Wymiana maili pomiędzy mną a prawnikiem? ROMBU. Myślę, że warto to zobaczyć.

Szanowny Panie,
z tego co mi wiadomo istnieje luka w prawie, dzięki której broń CP można nosić załadowaną - informacja z internetu oraz ponoć od Biura Prewencyjnego Komendy Głównej Policji ( w załączniku skan maila). Co do użycia środka niewspółmiernego do ataku to czy czyni to taką osobą agresorem czy też potencjalnym agresorem w związku z notą o stanie strachu bądź wzburzenia. Nie chcę by moja wypowiedź zabrzmiała, iż posiadam większą wiedzę w tej dziedzinie ponieważ i ja i Pan wie, że tak nie jest. Bardzo proszę tylko o odniesienie się do moich pytań.
Z poważaniem
XX

I odpowiedź:

Witam,

W tej sprawie niech Pan napisze do swojej Komendy Wojewódzkiej Policji. Nie jesteśmy od stanowienia prawa i nie mamy władzy ustawodawczej, a dokument, który Pan wysłał jest ogólnie dostępny. Nie sugerowałbym się jednak czymś znalezionym w sieci. W mailu do Policji może się Pan tym posłużyć i poczekać na ich stanowisko. Poza tym czarny proch jest bardzo niestabilny i ze swojej strony nie polecam nosić broni czarnoprochowej załadowanej.

Z wyrazami szacunku,

Adam Nowak

wilzyx

New Member
14
1
No w zasadzie nic. Chodzi o to, że każdy kto chce ryzykować samoobronę przy użyciu CP powinien napisać pismo do swojego wydziału Policji - w jaki sposób to interpretują, a także takie przypomnienie, iż faktycznie można być potencjalnie agresorem(to jest akurat chore).

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
To jest dobra rada prawnika (i nie tylko) - nie wierz niczemu, co znalazłeś w internecie. Albo wierz, ale bądź świadomy, że to może być lipa. Oczywiście możesz skorzystać z ww. dokumentu i fajnie, że ktoś przetarł szlak, ale rozsądniej byłoby dostać takowy dla siebie.

Oreł

Well-Known Member
574
465
To nie jest "luka w prawie", nie bardziej niż luką jest cały dostęp do broni czarnoprochowej.
ROMB miał kiedyś lepszych prawników :p

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Prawnicy już tak mają, nie udzielają porad mejlem. I to nie jest nawet kwestia kasy, tylko odpowiedzialności - porad powinien udzielać ten, kto weźmie potem za nie odpowiedzialność i pójdzie do sądu za klienta. A to wymaga chyba jakiegoś bardziej formalnego podejścia niż przesłanie mejla.

mamoncik

New Member
2
0
Mam takie pytanie: czy możliwy jest wystrzał łańcuszkowy z broni czarnoprochowej? Mam na myśli, że naciskam spust tylko 1 raz, chcę strzelić drugi a bębenki okazują się puste. Słyszałem tylko 1 huk, a poleciało od razu 5-6 kul. Czy jest to możliwe?

vast

Well-Known Member
2 745
5 808
Mam takie pytanie: czy możliwy jest wystrzał łańcuszkowy z broni czarnoprochowej? Mam na myśli, że naciskam spust tylko 1 raz, chcę strzelić drugi a bębenki okazują się puste. Słyszałem tylko 1 huk, a poleciało od razu 5-6 kul. Czy jest to możliwe?

Czy tylko mi wydaje się, że to pytanie jest kompletnie pozbawione RiGCz'u?

D

Deleted member 4683

Guest
Wydaje mi się, że przynajmniej teoretycznie jest to możliwe ale cholernie mało prawdopodobne. Osobiście nie używam smaru i ogólnie jestem flejtuchem a nigdy mi się nie przytrafiło odpalenie sąsiedniej komory. Możę bęben jest uszkodzony ? Poza tym gdyby odpaliły wszystkie to przynajmniej jeden powinien uderzyć w ramę ewentualnie w pobojczyk.

Do góry Bottom