Broń czarnoprochowa

T

Tralalala

Guest
Już od małego przejawiał ciągoty do przemocy. Był libert..ekhm ekstremistą. Narazie funkcjonariusze policji zabezpieczyli 7 sztuk bronii. Strach pomyśleć co by się stało gdyby nie czujne oko miejscowego konfidenta. I w twoim otoczeniu może przebywać uzbrojony terrorysta!
A teraz nowe wiadomości, na zakup nowych pojazdów policja przeznaczyła 200mln złotych. <filmik wyskakujących bandytów z pojazdu oraz zatrzymujących innych bandytów>

D

Deleted member 427

Guest
tosia napisał:
Tylko mało złota i grawerów. Ale wszystko przede mną.

Bo najważniejsze to mieć wyjebane, co inni powiedzą.

tumblr_nd4eotIPNZ1tgiqfno1_500.jpg

wilzyx

New Member
14
1
Dziękuje za odpowiedź, a wie ktoś w jaki sposób można nosić broń CP w środkach transportu publicznego zgodnie z art. 51 Ustawy o broni amunicji (pkt 8)? Przydałby się tu rusznikasz-prawnik ;)

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Broń w środkach transportu publicznego trzeba przewozić w sposób bezpieczny.

Przewożenie broni i amunicji środkami transportu publicznego, z zastrzeżeniem ust. 2, jest dopuszczalne przy zachowaniu niezbędnych środków bezpieczeństwa, pod warunkiem że broń i amunicja są zabezpieczone w sposób uniemożliwiający powstanie zagrożenia życia, zdrowia lub mienia.

Reguluje to stosowne rozporządzenie:

§ 2. 1. W środkach transportu publicznego, służących do przewozu pasażerów, broń przewozi się w stanie rozładowanym, bez amunicji w komorze nabojowej i w magazynkach nabojowych.
2. Broń do ochrony osobistej, ochrony bezpieczeństwa innych osób oraz mienia może być załadowana bez wprowadzonego naboju do komory nabojowej i przewożona w stanie zabezpieczonym.

Aczkolwiek powyższe przepisy dotyczą konkretnych posiadaczy broni, którzy są wymienieni wcześniej. Nie wiem, czy kopia rozporządzenia jest aktualna do obecnej ustawy, ale nie ma tam wymienionych posiadaczy broni czarnoprochowej (Art. 11 pkt 10), a jedynie pkty 1 oraz 5-7.

Sprawdziłem z aktualnym rozporządzeniem i jednak dotyczą:

podmioty lub osoby posiadające broń, o której mowa w art. 11 pkt 7, 8, 10 i 11 ustawy

wilzyx

New Member
14
1
znowu nekro tematu.. Jak to ma się z paleniem tytoniu podczas noszenia nabitej broni CP w kaburze? Wiem, że nie wolno palić podczas strzelania i ładowania ale o noszeniu to mi nic nie wiadomo. Ktoś, coś wie?

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Trochę tak. Naładowany rewolwer czarnoprochowy zasadniczo powinien być szczelny - w przeciwnym przypadku przy wystrzale jednej komory odpalałby proch w sąsiednich. Dlatego uszczelnia się komory smarem. Dostęp do prochu jest jedynie poprzez kominki, które z kolei mają nałożone kapiszony. Proch chyba nie paruje, więc otwarty ogień w okolicy broni czarnoprochowej nie jest niebezpieczny. Otwarty ogień w okolicach otwartego prochu czarnego to nie najlepszy pomysł jednak, więc nie dziwne, że nie poleca się palić w czasie ładowania i używania takiej broni. Jak na stacjach benzynowych.

wilzyx

New Member
14
1
czyli z tego co rozumiem jest minimalne zagrożenie, jeżeli nie doszczelni się obydwu otworów.. Oczywiście pytając na iwebie otrzymałem tylko ad personamy, ad hominemy i ogólne heheszki.

Do góry Bottom