Bezlitosna masakra kuców na Wykopie

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
@father Tucker
Wolałem twój avatar z Evą Green.

tumblr_ni56pcrnGI1qzxeqqo2_r4_500.gif

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Cwaniaczkowaty ton świadczy raczej o wierności III aksjo i pewnie kupie innych kompleksów. Miała być orka, jest cwaniaczkowaty ton, póki co.

D

Deleted member 4683

Guest
Jeśli jeszcze się orientuję to Megaloman nie zapowiadał orki, tylko Kawador który się pod niego podszywał

koroluk_prawdziwy

New Member
28
22
Okay, to wy się naradzajcie co do mojej tożsamości. Tylko nie nadwerężajcie libertariańskich synaps, bo to struktury nienawykłe do szybkiego przesyłu impulsów. Ja tymczasem rozpoczynam polemikę.

Mance napisał:
Wzrost pkb to gówno a nie wyznacznik, jeżeli ktoś się powołuje na takie statystyki to znaczy że ma pajęczynę zamiast mózgu

O kruca, czyli 99 % ekonomistów ma pajęczynę w mózgu.

Mance napisał:
Wzrost jest o 3% ale w stosunku do czego?

Do roku poprzedniego?

Poza tym podałem tam skumulowany wzrost PKB na lata 2007-2013. Nie mieliśmy sobie równych w UE.

Mance napisał:
Żeby to zaorać wystarczy zapodać wzrost gdp polski i sierra leone - 13.30% (2013 rok)

Orać w ten sposób to możesz, ale siebie. Sierra Leone to jeden z najbiedniejszych krajów świata. Pod względem PKB per capita PPP są blisko 20 razy biedniejsi od nas. Biedota się zawsze rozwija szybciej. Nazywa się to zjawiskiem konwergencji, rentą zapóźnienia lub efektem niskiej bazy. Porównywanie Sierra Leone do Polski jest bezsensem.

Mance napisał:
To o jakieś 12 procent więcej niż polska..

Jak już przeczytasz, czym jest zjawisko konwergencji, to obczaj jeszcze różnicę między procentami a punktami procentowymi.

Mance napisał:
Ten wykres to jakieś bzdety, mamy ponad 50 procent ratio dług/gdp

Ten wykres przedstawia przyrost długu. Czytaj ze zrozumieniem. Autocytat: „Idealnie obrazuje to ten wykres, przedstawiający skumulowany przyrost długu względem PKB w latach 2006-2013”.

Mance napisał:
Wait.. Czyli w 2019 nadal będziemy chujowsi od Grecji?? Od GRECJI. Ale przecież podobno jest wzrost??

No jest. Najszybszy w UE. Jeszcze w roku nasze PKB per capita PPP wynosiło 59 % greckiego. W roku 2013 było to już 93 %. Lada rok mamy okazję zrównać się z krajem, do którego od dziesiątków lat dzieli nas ogromny dystans.

Rozumiem twój młodzieńczy romantyzm, sam kiedyś byłem w gimnazjum i urządzały mnie jedynie wzrosty na poziomie 84034832094380 % rokrocznie. Jednak wraz z przypływem wiedzy i dojrzałości słabnie wiara w utopijne systemy, które w zaledwie miesiąc przeistaczają obskurną chujnię w najprawdziwszy raj na ziemi.

Mam nadzieję, że Mance nie należy do forumowej elity intelektualnej?

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Będę to moderował.

Mance - odpowiadasz czy wymiękasz? Bo na razie koroluk tańczy na twoich zmasakrowanych zwłokach.

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Koroluk, mam wrażenie w swoim długim wywodzie korzystasz ze strawmana, czyli ustawianiu sobie kukły kuca w narożniku a potem bohaterskim obijaniu jej po mordzie np:

Tusk ukradł autostrady i drogi ekspresowe: w roku 2007 mieliśmy ich 900 km, w roku 2014 blisko 3000 km. Zastój w tym zakresie idealnie obrazuje ten gif;

Byłbym wdzięczny koroluk, gdybyś podał przykład takiego kuca, który twierdził, że stan dróg za rządów Tuska się pogorszył (o kradzieży autostrad nie mówiąc). Możliwe że ktoś wyrażał zastrzeżenia co do przetargów i szybkości budowy dróg, ale nie kojarzę kuców, którzy by mówili że liczba autostrad zmalała albo że był ogólny zastój w ich budowie.

Ogólnie słabo, że nie podajesz cytatów kuców, których krytykujesz. Najlepiej oczywiście jakby to były jakieś prominentne kuce.
Też mogę sobie wymyśleć nieistniejącego "platformersa" albo "leminga" i z takim walczyć na Wykopie.

Ostatnia edycja:

Otwieracz_do_piwa

Active Member
50
97
O kruca, czyli 99 % ekonomistów ma pajęczynę w mózgu.
Tak ma pajęczyne mózgu. Wiesz w ogóle co to jest pkb? Ten wskaźnik nic sensownego nie mierzy. Nie wliczą przygodnego seksu u cioci na domówce jako usługi seksualnej, nie wliczą obiadu u babci na imieninach, ale za to wliczą jak ktoś wybuduje most nad nieistniejącą rzeką. Tyle jest warte pkb.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Idzie plus dla Mance'a, że odpowiedział. Szkoda tylko, że było ad personam - za to idzie minus, więc wychodzi na zero ;)

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
PKB można krytykować, ale co te wyliczenia mają w ogóle wspólnego z oraniem kuców? Gdyby zrealizować postulaty libów to PKB Polski wystrzeli do stratosfery:
- Polska pierwszą potęgą w produkcji narkotyków,
- Polska liderem w dziedzinie hazardu,
produkcja podróbek wszelakich, aborcje, seksturystyka, broń itp. itd.

Pytanie nie brzmi czy PKB wyrażone w PLN lub $ rośnie, bo rośnie, tylko jaki jest tego wpływ na sytuację ludzi, to jest mówiąc kolokwialnie czy rośnie rzeczywiście (tutaj pojawia się problem miernika wartości, proponuję zamiast na walutę przeliczyć na złoto, ropę, bochenek chleba, przeciętną cenę metra mieszkania, czy tam jeszcze coś) oraz jaka właściwie jest w tym zasługa rządu i czy aby bez niego ten wzrost by nie był większy.

koroluk_prawdziwy

New Member
28
22
tomahawk napisał:
Chyba w twojej głowie. Wyznacznikiem bogactwa jest to, ile możesz sobie kupić za zarobione pieniądze, a nie żadne jebane PKB.

Dochody są pochodną PKB, tłuku. Zgodnie ze wzorem:

PKB = dochody z pracy + dochody z kapitału + dochody państwa + amortyzacja.

Jak rośnie PKB, to i zwykle dochody ludności. Jak spada PKB, to i zwykle dochody.

Ekonomiści to nie są kretyni, choć tutejsza gimbaza - żeby było zabawnie, nazywająca mnie megalomanem - lubi tak uważać zgodnie z prawem Krugera-Dunninga. A to właśnie ci ekonomiści, świadomi wszystkich wad wskaźnika, wciąż uważają PKB za najważniejszy miernik makroekonomiczny. Oczywiście warto dla uzupełnienia obrazu sięgać po inne wskaźniki. Jednak twierdzenie, że PKB gówno mierzy i nie ma żadnego powiązania z dobrobytem, to pierdolenie skrajnego dyletanta.

Wystarczy zerknąć na listę krajów według PKB per capita PPP, by się zorientować, że im wyższe PKB, tym bogatsze społeczeństwo.

A co do samych dochodów, to również podałem statystykę. Autocytat:

ja napisał:
"The Economist" jakiś czas temu wrzucił u siebie grafikę, ukazującą zmianę dochodów rozporządzalnych gospodarstw domowych w państwach OECD w latach 2007-2011. Polska znowu robi za zakałę, zajmując pierwsze miejsce.

Dochody ludności idą zwykle za rączkę z dynamiką PKB. Dlatego ekonomiści uważają PKB per capita PPP za podstawową miarę zamożności społeczeństwa.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
tomahawk, odpowiesz, czy rola zaoranego pola ci pasuje? ;)

edit

No ładnie, ad personam i wyzywanie matki w jednym zdaniu :(

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Koroluk co wg Ciebie zrobił rząd PO co sprawiło, że mieliśmy najwyższy wzrost PKB w porównaniu z innymi krajami UE w latach 2007-13?
Gdybyś miał wymienić trzy takie najważniejsze rzeczy, to co by to było?

Do góry Bottom