Szynka
Złota szynka wolnego rynku.
- 1 209
- 2 055
A co to są te prawa naturalne? Bo wydaje mi się, że rozumiesz je inaczej niż Krzysio. (A ja ich chyba nie rozumiem heh).
prawa naturalne nie obowiązują zwierząt i podludzi. Dotyczy tylko ludzi. Biorą się z rozumu, poczucia sprawiedliwości i zwykłej ludzkiej przyzwoitości.
A prawo naturalne opiera się na odróżnianiu dobra i zła.
Dokładnie tak. Żeby prawo było prawem w sensie praktycznym a nie tylko zbiorem życzeń - musi istnieć ktoś kto będzie je egzekwował. Jednocześnie - prawo nie jest związane z obywatelami tylko z TERENEM na którym aktualnie przebywasz. To chyba jest oczywiste. Polak który wybędzie do Arabii Saudyjskiej nie może się tłumaczyć łamaniem tamtejszego prawa tym, że posiada inne obywatelstwo albo dlatego że kieruje się innym systemem wartości niż to które tam obowiązuje.Prawo naturalne nie jest ani naturalne ani nie jest prawem. Ot pewna ludzka koncepcja jak każda inna.
W większości je uznaje ale nie zdaje sobie z tego sprawy tzn. wmówione im jest ,że pisane prawo jest konieczne choć często z nim się nie zgadzają.Poza tym coś niezbyt naturalne te prawa, skoro 99% społeczeństwa ich nie popiera.
W większości je uznaje ale nie zdaje sobie z tego sprawy tzn. wmówione im jest ,że pisane prawo jest konieczne choć często z nim się nie zgadzają.
Jednocześnie - prawo nie jest związane z obywatelami tylko z TERENEM na którym aktualnie przebywasz. To chyba jest oczywiste. Polak który wybędzie do Arabii Saudyjskiej nie może się tłumaczyć łamaniem tamtejszego prawa tym, że posiada inne obywatelstwo albo dlatego że kieruje się innym systemem wartości niż to które tam obowiązuje.
Tak, ale to nowe prawo nadal funkcjonowałoby w granicach terytorialnych tego krajuDyskutowałbym tutaj. To, że nie możesz się tłumaczyć w Arabii Saudysjiej innym kodeksem moralnym nie jest spowodowane terenem a ludźmi tam żyjącymi. Gdyby ich wybito a tereny zostały zasiedlone przez europejczyków prawo uległoby zmianie.
Tak ale tylko w obrębie granic terytorialnych. Polaków którzy wybyli na obczyznę - prawo narzucone przez okupanta na terenie Polski nie dotyczyło. Co do szariatu - nie miałem na myśli sposobu stanowienia prawa tylko zasięg i jego egzekucję.W jaki sposób okupant narzucał prawo? Miał za sobą pewną siłę i tyle. Kto wie, może za 10 lat we Francji będzie obowiązywał szariat.
No to nie przetrwa. I co z tego? Może jak porządnie pierdolnie, to kolejne pokolenia będą miały solidny przykład na to, że socjalizm kończy się zawsze zgliszczami. Jeśli drobne przykłady nie są w stanie pomóc we wbiciu tej prostej prawdy do łba, to może da radę jeden spektakularny i za 300 lat nastanie nowa cywilizacja, która będzie dużo lepsza od tej.@Antoni Wiech - jestem czystym anarcho-kapitalistą, ale dla mnie an-kap może się spełnić w najlepszym wypadku za 200 lat. nie chce mi się czekać bezczynnie i patrzeć co robi lewactwo. bo cywilizacja nie przetrwa nawet tych 200 lat przy rządach lewaków.