Zapodaj coś ciekawego

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
Zainteresowało mnie to bo mam kolegę, który tam często jeździ sie wspinać(nie z wycieczka turystów amatorów wspinaczy, sam organizuje swoje wyprawy) i zawsze mi opowiadał, ze tam przyjaźnie jest i fajni ludzie. Dopytam sie tylko jak daleko od Gruzji i Rosji sie zapuszcza.

Ostatnia edycja:

woolybully

Active Member
186
241
.Wywiad Hallacka (jeżeli ktoś gra w world of tanks, to powinien znać Hallacka) z gościem, który sporo podróżuje po świecie. Koleś wydaje się mieć konkretny pogląd na świat. Nie wiem czy jest koszernym wolnościowcem, ale libertarianinem mógł bym go spokojnie nazwać :)

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Nie chcąc zaburzać rytmu dyskusji w wątku o Ukrainie, wklejam tutaj. Przyjrzyjcie się uważnie, co robi Janukowycz!

MaxStirner

Well-Known Member
2 775
4 721
Chwilowa przerwa od polityki, ciekawy polski startup - na stronie spotykają się pasjonaci lub zawodowcy różnych specjalności i oferują jeden dzień ze swojej działalności na pokaz wybranym osobom. Jedyną formą zapłaty jest zaproszenie "mentora" na obiad/kolację. Zostało to wymyślone dla ludzi którzy chcieliby zmienić zawód ale mają opory lub wiedzą za mało w danym temacie. Na razie działa tylko na zaproszenia i nie wiem czy kiedykolwiek będzie całkowicie otwarty - w każdym razie wklejam jako ciekawostkę. Obecnie można np spędzić dzień z grafologiem sądowym i baristą, znalazłem też inżyniera dźwięku:
http://lifetramp.com

Ostatnia edycja:

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 521
Okazuje się, że państwo może zbankrutować nawet wtedy, gdy ma całe złoto i srebro Nowego Świata - wklejam filmik kolesia prowadzącego kanał historyczny na yt.

Ostatnia edycja:

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
Ciekawostki Historyczne tytuły swoich artykułów chyba wzorują na lib.necie. Ale i w treści też nie zawodzą... (śródtytuły są chyba nawet lepsze)

Zboczona historia Trzystu. Cała prawda o seksie w starożytnej Sparcie [18+]

Gówniana historia. Cała prawda o robieniu kupy w Cesarstwie Rzymskim

Burdele, nierząd i prostytutki. Rozpustna strona dawnego Krakowa

Samo życie albo same rzyci. 99% historii ludzkości to sranie i dupczenie.

Ale są też porady przydatne w kontekście upadających systemów emerytalnych:

Chcesz się zabezpieczyć na starość? Zostań krwawym dyktatorem

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chopol

Historia spółki zaczęła się w 1965 r. gdy powstało Koreańsko-Polskie Towarzystwo Maklerów, zajmujące się obrotem ładunkami morskimi. Zostało ono przekształcone w Chopol.[1]
Spółka została powołana do życia w roku 1987 w celu utrzymania stałej wymiany handlowej. Do PRL miała przywozić magnezyt, z kolei do Korei miano transportować polski koks. Spółka dysponowała niewielką flotą, składającą się z kilku statków (m.in. Pukchang, Pong Su), jednak obecnie jest w posiadaniu tylko jednej jednostki – masowca Chopol 2, która odbywa rejsy głównie w rejonie Azji Południowo-Wschodniej. Załogę statku stanowią wyłącznie Koreańczycy.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
Fajne, ale zacytowałeś złe fragmenty z wiki :)

"dochodziło do incydentów z udziałem jednostek należących do Chopolu:

W 2006 wszczęto z polskiej inicjatywy kontrolę w spółce pod kątem korzyści ekonomicznych i politycznych oraz przestrzegania praw człowieka, jednak nie wykryto żadnych nieprawidłowości.

Mimo oficjalnego celu jakim jest cywilna wymiana handlowa, w spółce Chopol prawie wszystko jest tajne.[3]
(...)
Teoretycznie z racji 50% udziałów polskiego rządu, istnieje kontrola nad spółką w Polsce. Natomiast de facto jest ona iluzoryczna.[9]. Władze Chopolu zawsze odmawiały składanie sprawozdań finansowych, powołując się na specjalny status spółki międzyrządowej. Wg. dyrektor oddziału w Gdyni: „Siedzibą spółki jest Phenian, a obowiązującym prawo koreańskie"(stanowisko dla sądu), natomiast „Roczne sprawozdania finansowe nie podlegają badaniu przez biegłych księgowych i stanowią tajemnicę naszej jednostki".(stanowisko dla Urzędu Skarbowego) [10]

Jedna nogą są już w akapie :)

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
Chopol zawsze sobie poradzi, bo nauczył się działać we wszystkich ustrojach politycznych i ekonomicznych - demokracji Najświętszej Rzeczypospolitej z wolnorynkowo-społeczno gospodarką oraz komunistycznej despotii przeradzającej się w true-monarchię z jakiej dumny będzie mógł być Bartyzel z Wielomskim, z gospodarką wkrótce niewiadomojaką - może feudalną? Wiadomo, że takie sprzysiężenie głupich porządków społecznych wymusza działanie na czarnym rynku. Powinniśmy się tam zatrudnić.

D

Deleted member 4476

Guest
Ich dewiza
fark_OhXcn4d3LDc9Ktjf6zdAqIFxk0o.jpg

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Nawet czasem funkcjonariusze państwa mogą się do czegoś przydać:
Embedded media from this media site is no longer available