Zapodaj coś ciekawego

alfacentauri

Well-Known Member
1 164
2 181
Poruszono temat futurystów. Ja uważam, że sami futuryści są tematem do zapodania czegoś ciekawego. Mówiono tu o rosyjskim futuryście, a spojrzeć warto na ich główny włoski nurt. Siła napędowa włoskiego ruchu faszystowskiego. Miłujący technikę, chcący budować nowoczesne miasta, wysławiający militaryzm, nawołujący do wojny, równość uważający za rzecz zgoła niepożądaną, chcący pozamykać biblioteki i muzea i poburzyć zabytki, występujący przeciwko parlamentaryzmowi, republice i monarchii. Uważający Watykan za wroga i mający w pogardzie kościół, który każe przebaczać i nadstawiać drugi policzek. Opowiadający się przeciwko feminizmowi. Taki to był awangardowy ruch artystyczny. I to jest pewna różnica pomiędzy Włochami a Niemcami. Co prawda początkowo niemiecki nacjonalizm był ruchem rewolucyjnym, ale następnie przeszedł na pozycje konserwatywne. Niemieccy naziści zwalczali sztukę nowoczesną lub ją wyśmiewali organizując wystawę sztuki zdegenerowanej. A we Włoszech nowocześni artyści byli ważną grupą w ruchu faszystowskim. W zasadzie jedyny ukłon III Rzeszy w kierunku nowoczesnej sztuki to wystawa włoskich futurystów. Dlatego to nie przypadek, że we Włoszech został zapoczątkowany ruch nacjonalistycznych squatów na których tworzy się kulturę niezależną (poczytać można o tym tu http://www.autonom.pl/?p=1413 ). Włoska prawica ma awangardową tradycję.

C

Cngelx

Guest
Miłujący technikę, chcący budować nowoczesne miasta, wysławiający militaryzm, nawołujący do wojny, równość uważający za rzecz zgoła niepożądaną, chcący pozamykać biblioteki i muzea i poburzyć zabytki, występujący przeciwko parlamentaryzmowi, republice i monarchii. Uważający Watykan za wroga i mający w pogardzie kościół, który każe przebaczać i nadstawiać drugi policzek. Opowiadający się przeciwko feminizmowi.

Jestem faszystą, bo wszystko się zgadza z moimi poglądami. :D

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Poruszono temat futurystów.
Nie o to chodzi. Każdy komuch oprócz tego, że jest komuchem należy do innych grup, np.: blondynów, brunetów, łysych, grubasów, karłów, homoseksualistów itp. Oni po prostu wyróżnili inną, mniej istotną cechę Majakowskiego. A związki futurystów z opcjami politycznymi mogą być różne, podobnie jak blondynów. Futuryzm nie determinuje konkretnej opcji politycznej.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Students_pledging_allegiance_to_the_American_flag.jpg

nazi%20salute%204.jpg

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Ostatnio zobaczyłem fajnie reklamy, fajnych produktów...

Tu za jedną kawę dajesz swoją twarz podczas gestykulacji do bazy danych.

A to gadżet dla spaślaków.

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 932
http://www.polityka.pl/kraj/analizy/1548227,1,kulisy-polskiej-mafii.read
Wywiad z członkiem mafii pruszkowskiej.
Mówi się, że spoiwem, które stworzyło grupę pruszkowską, był przemyt spirytusu na wielką skalę.
Tak było. W 1989 r. otrzymałem od grupy, nazwijmy ich, urzędników państwowych propozycję, że jest taka możliwość z tym spirytusem, tylko że oni tego nie zrobią, czy ja bym się tym nie zajął?

To byli ludzie służb specjalnych z czasów PRL?
Z tzw. służb, które sobie wyliczyły odpowiedni procent. Dostaniesz kierunek, bierz towar z tego i z tego miejsca, nas nie interesuje, jak ty sobie to sprzedasz.

Obniżono do minimum cło na alkohol przywożony na własne potrzeby, ale nie określono, ile każdy obywatel ma własnych potrzeb. Wybuchła afera sznapsgate.
Potem zmieniono przepisy, wprowadzono inne, określające, że tani spirytus kupowany w Polsce i sprzedawany na własnym rynku podlegał wysokiej akcyzie, więc trzeba go było gdziekolwiek wysłać, aby z Polski. Czyli zakup po minimum, teoretycznie wywozisz alkohol z Polski, a tak naprawdę na granicy stemplujesz papiery i wracasz do domu. Kontrola jest żadna, bo wyjeżdżam sobie z fabryki z cysterną jedną czy dziesiątą i handlujemy sobie na polskim rynku, a celnicy brali swoje i chwała im za to, że byli tacy łaskawi.

Wniosek z tego, że to służby nadały bieg ekspansji alkoholowej?
Można powiedzieć, że służby, bo nikt inny nie miał dojścia do dyrektorów zakładów spirytusowych. Oni do nich docierali. Ja byłem jednym z pierwszych na tym rynku, Heniek, znany jako Dziad, to był numer drugi.

Przy takim poparciu ludzi z dawnych służb mogliście mieć wszystko, wejść do polityki albo na przykład założyć spółkę giełdową.
Bez przesady, to nie były te półki. Było kiedyś rozważane wejście na giełdę, ale dostaliśmy jasny komunikat, że nie, bo to nie jest wasz rynek. Ale nie chciałbym więcej poruszać tematów związanych z polityką.

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
957
Świetny wykład/Q&A z deweloperami TORa, z ciekawostek Jacob został rezydentem w Berlinie z obawy przed aresztowaniem w USA za szerokopojętą współpracę z Wikileaks.

A

Antoni Wiech

Guest
Może to już wrzucałem, ale nie zaszkodzi zobaczyć jeszcze raz. Program Hamasu dla dzieci: Od 2:36 zaczynają się piosenki:

oh, oh Its answer is an Ak47...

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Jeśli libowie mają odnieść jakikolwiek sukces, to jest na to o wiele, wiele za późno. Sorry za wydźwięk postu, ale kurwa mać, jak patrzę na coraz bardziej jawną ekspozycję pewnych idei... no sam nie wiem...

satanic-phoenix.jpg

Do góry Bottom