Zapodaj coś ciekawego

tolep

five miles out
8 579
15 476
@Hanki , zauważyłem link. Sugestia dotyczy podawania źródła w grafice. @kawador robi to dobrze: https://www.hoplofobia.info/infografika-memy/

Ejże. @kawador jest świetnym researcherem, polemistą o anielskiej cierpliwości, ale co do grafik.... na pewno są estetyczne i to jest jedyne co można o nich powiedzieć dobrego. Natomiast pomysł umieszczania na grafice wieloakapitowych artykułów (!) z wieloma przypisami (!!) jest totalnie odpałowy. Duża część kawadorowych grafik jest nie do odczytania nie tylko na urządzeniach mobilnych ale i laptopach (a te dwie kategorie urządzeń odpowiadają prawdopodobnie za 90% konsumpcji treści)
Jeśli chodzi o linki do źródeł: istnieje legenda mówiąca że ktoś kiedyś przepisał z palca adres podany na grafice, ale na pewno nie był to adres typu kilkanascie.znakow/i-jeszcze-kilka-slow-stanowiacych-tytul-artykulu/, tylko raczej adres skrocony do czegoś w rodzaju hpl.in/123

MaxStirner

Well-Known Member
2 775
4 721
Jasne ze można sie ogolić bez niczego, dziwi mnie troche taki lifehack wpadłem na to już w wieku kulkunastu lat - no ale w zamian musze po 2 góra trzech goleniach wymienić maszynke zeby mordy nie przeorać. No i obowiązkowo musze mieć coś po goleniu, jakiś balsam albo krem bo skóra pali jak diabli - czego nie stosuje przy piance. W sumie wiec na jedno wychodzi. Zdarzało mi sie golić na mydle, które zwykle jest pod ręką i też daje rade.
Skoro tak to mój lifehack jest taki - od kilku ładnych lat nie jem masła ani margaryny na pieczywie. Podłapałem od znajomego biedastudenta i w sumie stwierdziłem że zupełnie nie mam potrzeby, wiec tak zostało. Niezły lifehack no nie?

T.M.

antyhumanista, anarchista bez flagi
1 412
4 448
Niezły lifehack no nie?
Można jeszcze parzyć herbatę bezpośrednio w czajniku, myć się deszczem i do pracy jeździć na deskorolce, jeśli masz z górki. Wyobraźcie sobie taką oszczędność czasu i środków. To prawie jak jeść jutrzejsze śniadanie na kolację.

tolep

five miles out
8 579
15 476
W sumie, zanim mnie dopadł kryzys wieku średniego, to goliłem się przy użyciu zwykłego mydła albo szamponu :)

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Golenie się z użyciem samej wody jest na pewno głupszym i gorszym rozwiązaniem niż golenie się z użyciem pianki.

Wali mnie twoja opinia. Moja jest lepsza, bo moja. I mądrzejsza, bo jestem mądrzejszy.

Wypróbowałem oba sposoby i wolę bez pianki - jest łatwiejszy, szybszy i równie skuteczny. Może masz włosy na gębie jak na jajach, to może sobie je na sucho skosisz, ale u mnie występuje spora różnica. No i nie golę jaj.

no ale w zamian musze po 2 góra trzech goleniach wymienić maszynke zeby mordy nie przeorać. No i obowiązkowo musze mieć coś po goleniu, jakiś balsam albo krem bo skóra pali jak diabli - czego nie stosuje przy piance. W sumie wiec na jedno wychodzi.

Akurat nie zauważyłem różnicy w trwałości maszynek, ale spokojnie z 5 razy to dam radę się ogolić. Potem jest trudniej, bardziej ciągnie, trzeba wiele przebiegów, ale zacięć raczej nie miewam. Morda mnie nie pali w obu przypadkach, ale stosuję wodę po goleniu tak czy inaczej.

Więc mnie nie na jedno wychodzi.

Żeby nie było - każdy może przed goleniem smarować ryj czym chce, nawet własną spermą - nie oceniam. Jeśli sama woda za mało, to mu moja (i Tuckera) rada na nic i nawet niepotrzebne się wysilił na komentarz.

NoahWatson

Well-Known Member
1 297
3 205
U mnie przy goleniu codziennym i ostrą maszynką to golenie na sucho jest ok, ale po 2-3 dniach przerwy jest już słabo. Jak sobie zrobię taką przerwę w goleniu to nakładam piankę z puszki i jeszcze chwilę czekam przed goleniem, aż zmiękczy zarost. Najtrudniej mi się golić na brodzie, więc tam zaczynam golić się na końcu, by dłużej zmiękczać zarost. Za długo nie można, bo pianka wyschnie, ale z drugiej strony jak się nałożę na twarz i od razu zacznę golić to zmiękczający efekt pianki nie działa.
Z maszynek używam tanich Polsilverów. Produkuje je Gillette. Jakby ktoś chciał mieć bardziej miłą rączkę to pasują główki Polsilverów do rączki zwykłych dwóostrzowych Gillette, ale mi się nie chce wymieniać.
Generalnie golenie też mnie denerwuje.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Strona poświęcona przestępstwom dokonanym przez imigrantów. Zachęcam do odwiedzenia przez jakieś 3 minuty.
www.refcrime.info
map20000.jpg

Jak to dobrze, że PO przegrało ostatnie wybory... I jak pięknie na tym tle prezentują się: Polska, Czechy, Węgry i inne kraje...

inho

Well-Known Member
1 635
4 516
Strona poświęcona przestępstwom dokonanym przez imigrantów. Zachęcam do odwiedzenia przez jakieś 3 minuty.
www.refcrime.info
map20000.jpg

Jak to dobrze, że PO przegrało ostatnie wybory... I jak pięknie na tym tle prezentują się: Polska, Czechy, Węgry i inne kraje...

Niestety UE szykuje mechanizm przymusowego rozmieszczania imigrantów w poszczególnych państwach. Węgry i Słowacja zaskarżyły go bodaj do ETS więc może się to trochę odwlecze. Jeśli ten plan wejdzie w życie, to obojętnie, która partia będzie rządzić pewnie się ugnie, bo się będzie bała sankcji i lamentu lewackich mediów.

Więcej (ang.): http://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-slovakia-hungary-idUSKBN186222

Przy okazji warto wspomnieć, że do Polski przybyła w ostatnich latach masa imigrantów (prawdziwych uchodźców) z Ukrainy. Ostatnio w mediach huczało, że w samym Wrocławiu jest ich już ponad 60 tys. (> 10% mieszkańców). Widać, że Polska nie jest jakimś izolującym się całkowicie od imigrantów krajem i po drugie widać różnicę pomiędzy faktycznymi uchodźcami i politycznymi imigrantami - nie przypominam sobie, żeby były do tej pory jakieś większe problemy z Ukraińcami w Polce.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Przy okazji warto wspomnieć, że do Polski przybyła w ostatnich latach masa imigrantów (prawdziwych uchodźców) z Ukrainy.
Ależ ja nie mam nic przeciwko prawdziwym imigrantom. Nie mam nic do pierwszej fali Czeczeńców i nie mam nic do Ukraińców. Mam natomiast wrogość do tych co przyjechali tu na wycieczkę po socjal lub z jakąś inną misją (islamizacja, wywiad, jumka itp.). Dla mnie to ostatnie ludzkie gówno i z nim zawsze będą problemy. Oczywiście największym problemem są politycy UE.

inho

Well-Known Member
1 635
4 516
@kr2y510
To była uwaga do treści arta z Reutera, bo tam biadolą, że Polska po zmianie rządu odmówiła przyjęcia nawet jednego imigranta w ramach "solidarności eu". :)

U

ultimate

Guest
Oto rozwiązanie problemu zasypiających kierowców – dzwonek umieszczony na szyi, który reaguje przy opuszczeniu głowy. Metalowy dzwonek należy przypiąć do kołnierzyka, alarm jest wyzwalany, kiedy czujnik zostanie dociśnięty przez opadającą głowę. Czy to faktycznie aż tak głupie? (1936)

dzwonek-728x715.jpg

Pestek

Well-Known Member
688
1 879
Słyszałem argument, że elektryki w zasadzie nie są eko, bo przecież baterie wymagają prądu, a ten idzie ze standardowej elektrowni, w której się spala węgiel itd. Do tego komponenty, które są wydobywane z ziemi. Więc właściwie bebe samochody, a nie eko.
A jednak nawet po wliczeniu tych rzeczy wychodzi, że są eko. Potrzeba 6-18 miesięcy, żeby nadgoniły z emisją w stosunku do spalinowych(bo produkcja rzeczywiście wytwarza więcej emisji). Prawie połowa użytkowników też ma panele słoneczne, i w tych wypadkach dorównują i wyprzedzają jeszcze szybciej. 90 % pobieranej energii przechodzi do kół, gdzie tylko około 30 % przy spalinowych samochodach.
I nawet wiedząc, że globalne ocieplenie to straszak, i tak - mniejszy smog i generalnie czystsze powietrze.

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
Słyszałem argument, że elektryki w zasadzie nie są eko, bo przecież baterie wymagają prądu, a ten idzie ze standardowej elektrowni, w której się spala węgiel itd. Do tego komponenty, które są wydobywane z ziemi. Więc właściwie bebe samochody, a nie eko.
A jednak nawet po wliczeniu tych rzeczy wychodzi, że są eko. Potrzeba 6-18 miesięcy, żeby nadgoniły z emisją w stosunku do spalinowych(bo produkcja rzeczywiście wytwarza więcej emisji). Prawie połowa użytkowników też ma panele słoneczne, i w tych wypadkach dorównują i wyprzedzają jeszcze szybciej. 90 % pobieranej energii przechodzi do kół, gdzie tylko około 30 % przy spalinowych samochodach.
I nawet wiedząc, że globalne ocieplenie to straszak, i tak - mniejszy smog i generalnie czystsze powietrze.

90% to wydajność silnika (chociaż pewnie jest trochę mniejsza) ale dodajmy łatwe odzyskiwanie energii z hamowania. U czystych spalinówek nie da się nic odzyskać co się spaliło. Elektryki to przyszłość... ale to nie powód by je dotować :p

ernestbugaj

kresiarz umysłów
851
3 044
Właśnie, przecież tu chodzi o ludzkość jako taką. W ogóle to pokazuje jak wiele wysiłku wymaga wyrwanie się z kolektywnego myślenia, skoro takie stadne zachowania mamy zakodowane w podświadomości. Tym bardziej uświadczam, się w przekonaniu, że libertarianie to nadludzie. ☺️

Do góry Bottom