Zakaz uboju rytualnego w Polsce powinien obowiązywać od dawna.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 860
Chyba się zaraz spalę i poczytam posty Matrix. Powinno być lepsze od Star Wars Drinking Game.

inho

Well-Known Member
1 635
4 518
Kogo obchodzi co ty uważasz?
To jest dosyć popularna figura retoryczna, szkoda tylko, że pozbawiona jakiegokolwiek argumentu. ;) Odpowiadając na pytanie - nie wiem. Piszę co uważam i tyle. Czy dyskusja, w szczególności na forum, nie jest właśnie po to, żeby wyrażać swoje opinie i poglądy?

Ciekawi mnie też, w jaki sposób chcesz kogoś przekonać do tego co Ty uważasz? Każdy Twój argument o wyższości akapu nad etatyzmem można skontrować: "to twoja opinia, kogo to obchodzi". ;)

Żywe zwierze dla propertarian, to jedynie biologiczna maszyna, kwestie etyczne prezentuje Tibor Machan.
Wiem, ale ja się z tym nie zgadzam. Dla mnie to jednak jest różnica gdy ktoś przez miasto przeciągnie za samochodem przywiązany na lince rower (lub dowolny inny przedmiot) i to samo zrobi z psem/dzieckiem etc. ;)

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Wiem, ale ja się z tym nie zgadzam. Dla mnie to jednak jest różnica gdy ktoś przez miasto przeciągnie za samochodem przywiązany na lince rower (lub dowolny inny przedmiot) i to samo zrobi z psem/dzieckiem etc. ;)
W akapie, gdy będziesz świadkiem takiej sytuacji, będziesz mógł wyciągnąć swój karabin i rozwalić takiego sadystę. Zadowolony?

Rotor

Member
41
17
Ja widzę różnicę pomiędzy, prostym owadem (inicjującym agresję ;) ) i zwierzęciem ze złożonym układem nerwowym. Mam nadzieję, że nie każecie mi określać się wobec każdego gatunku na Ziemi. ;)

Ależ każemy. Nie żeby mnie to strasznie interesowało, ale chciałbym wiedzieć, jak złożony układ nerwowy musi mieć jakakolwiek istota, żebyś domagał się przyznania jej jakichś praw.

A

Antoni Wiech

Guest
Ależ każemy. Nie żeby mnie to strasznie interesowało, ale chciałbym wiedzieć, jak złożony układ nerwowy musi mieć jakakolwiek istota, żebyś domagał się przyznania jej jakichś praw.

Właśnie też mnie to interesuje, bo używałeś wcześniej określenia "zwierzęta", więc nie sądziłem, że różnicujesz te, które mają mieć jakieś prawa, a inne nie.

inho

Well-Known Member
1 635
4 518
To raczej kwestia zdroworozsądkowa i po części kulturowa. Nie mam spisanej listy. ;) Ubój przemysłowy zwierząt hodowlanych jest na tyle odrębną i usystematyzowaną materią, że można przyjąć za zasadę nie znęcania się nad tymi zwierzętami. Nikt przecież nie będzie ścigał rolnika za takie czy inne ubicie kuraka do rosołu albo Antoniego Wiecha za zabicie komara. ;)

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
istota z układem nerwowym ≠ człowiek

Ja widzę różnicę pomiędzy, prostym owadem (inicjującym agresję ;) ) i zwierzęciem ze złożonym układem nerwowym.

Do jasnej cholery, co ma "złożoność układu nerwowego" do człowieczeństwa?
Libertarianizm jest ideą wyłącznie dla jednego gatunku, dla Homo Sapiens.
Widzę, że lewacki zasraniec Singer przerobił już wiele mózgów na humanitarną macę. :(
Przydałaby się jakaś akcja w stylu Wołyń-Jedwabne na uniwersytetach, by oczyścić narody z chwastów.

A

Antoni Wiech

Guest
To raczej kwestia zdroworozsądkowa i po części kulturowa. Nie mam spisanej listy. ;) Ubój przemysłowy zwierząt hodowlanych jest na tyle odrębną i usystematyzowaną materią, że można przyjąć za zasadę nie znęcania się nad tymi zwierzętami. Nikt przecież nie będzie ścigał rolnika za takie czy inne ubicie kuraka do rosołu albo Antoniego Wiecha za zabicie komara. ;)

Będzie lub nie będzie. W Hollywood podobno owady wykorzystywane do filmów mają wyznaczony czas na odpoczynek.. I nie chodzi tutaj o to, że ja np. popieram się znęcanie się nad zwierzętami. Problem polega na tym, że różni obrońcy zwierząt chcą je chronić przy pomocy policyjnej pały. Nie mówię, że Ty, chodzi o pewną konsekwencję prawną jaka się pojawia po różnych ustawach chroniących zwierzęta, a zmienia się po prostu w zamordyzm. Np. Szwecja:

http://polonia.wp.pl/country,7,titl...-dwa-razy-dziennie,wid,9834550,wiadomosc.html

inho

Well-Known Member
1 635
4 518
Będzie lub nie będzie. W Hollywood podobno owady wykorzystywane do filmów mają wyznaczony czas na odpoczynek.. I nie chodzi tutaj o to, że ja np. popieram się znęcanie się nad zwierzętami. Problem polega na tym, że różni obrońcy zwierząt chcą je chronić przy pomocy policyjnej pały. Nie mówię, że Ty, chodzi o pewną konsekwencję prawną jaka się pojawia po różnych ustawach chroniących zwierzęta, a zmienia się po prostu w zamordyzm. Np. Szwecja:

http://polonia.wp.pl/country,7,titl...-dwa-razy-dziennie,wid,9834550,wiadomosc.html
Tak jak pisałem wyżej, ja podchodzę do tego zdroworozsądkowo. ;) Unormowanie w masowym uboju przemysłowym mi nie przeszkadza.
Szwecja to dla mnie źródło intelektualnego gnoju zalewającego resztę Europy.

istota z układem nerwowym ≠ człowiek
Nigdzie tego nie napisałem.

Do jasnej cholery, co ma "złożoność układu nerwowego" do człowieczeństwa?
Libertarianizm jest ideą wyłącznie dla jednego gatunku, dla Homo Sapiens.
Każda idea jest wyłącznie dla homo sapiens, bo zgodnie z obecnym stanem wiedzy żaden inny znany gatunek nie jest na takim poziomie rozwoju żeby tworzyć idee. Człowiek jako istota rozumna może ustanowić sobie takie zasady jak wolność, prawo własności, może też ustanowić sobie zasadę nietraktowania istot żywych przedmiotowo.

Widzę, że lewacki zasraniec Singer przerobił już wiele mózgów na humanitarną macę. :(
Przydałaby się jakaś akcja w stylu Wołyń-Jedwabne na uniwersytetach, by oczyścić narody z chwastów.
Zaleciało Korwinem, eod z mojej strony. :)

A

Antoni Wiech

Guest
Tak jak pisałem wyżej, ja podchodzę do tego zdroworozsądkowo. ;) Unormowanie w masowym uboju przemysłowym mi nie przeszkadza.
Szwecja to dla mnie źródło intelektualnego gnoju zalewającego resztę Europy.

Zdroworozsądkowo czyli jak? Czemu Twój zdrowy rozsądek chroni krowy przy pomocy rządowych macek, ale już kurczaków nie? Widziałeś kiedyś jak kurczak po obcięciu siekierą głowy skacze i sika krwią na wszystkie strony? Bez wątpienia nie jest to dla niego przyjemne...

Till

Mud and Fire
1 070
2 288
Piszę co uważam i tyle. Czy dyskusja, w szczególności na forum, nie jest właśnie po to, żeby wyrażać swoje opinie i poglądy?

Tylko, że pisząc "uważam, że" miałeś na myśli "wszyscy powinni przyjąć, że".

inho

Well-Known Member
1 635
4 518
Zdroworozsądkowo czyli jak? Czemu Twój zdrowy rozsądek chroni krowy przy pomocy rządowych macek, ale już kurczaków nie? Widziałeś kiedyś jak kurczak po obcięciu siekierą głowy skacze i sika krwią na wszystkie strony? Bez wątpienia nie jest to dla niego przyjemne...
;) Randomowe impulsy nerwowe. Dla kurczaka nie jest to ani przyjemne ani nieprzyjemne ponieważ za interpretację bodźców odpowiedzialny jest mózg, do którego po przerwaniu rdzenia kręgowego w odcinku szyjnym nic już nie dociera i prawie natychmiast umiera.

Tylko, że pisząc "uważam, że" miałeś na myśli "wszyscy powinni przyjąć, że".
Nigdy w życiu. Piszę to co myślę, myślę to co piszę. ;)

Kończę ten temat, bo już nic nowego nie napiszę. ;)

A

Antoni Wiech

Guest
;) Randomowe impulsy nerwowe. Dla kurczaka nie jest to ani przyjemne ani nieprzyjemne ponieważ za interpretację bodźców odpowiedzialny jest mózg, do którego po przerwaniu rdzenia kręgowego w odcinku szyjnym nic już nie dociera i prawie natychmiast umiera.

Nie sądzę, że randomowe. Najprawdopodobniej po jebnięciu siekierą jest taki ból, że jest przesyłany do reszty ciała dlatego kurczak jeszcze fika. Może głowa zdycha szybciej co nie zmienia faktu, że nie jest to dla niego fun. Poza tym nie odpowiedziałeś mi na pytanie.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Nigdzie tego nie napisałem.
To było do Rotora - patrz cytat w poście.

Każda idea jest wyłącznie dla homo sapiens, bo zgodnie z obecnym stanem wiedzy żaden inny znany gatunek nie jest na takim poziomie rozwoju żeby tworzyć idee. Człowiek jako istota rozumna może ustanowić sobie takie zasady jak wolność, prawo własności, może też ustanowić sobie zasadę nietraktowania istot żywych przedmiotowo.
Ale narzucanie takiej idei przemocą, jest z libertariańskiego punktu widzenia inicjowaniem agresji.

Zaleciało Korwinem, eod z mojej strony. :)
Tak. Celowo napisałem w ten sposób, ponieważ uważam, że idee Singera to element wojny informacyjnej, której celem jest niewolenie ludzi.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 803
Człowiek jako istota rozumna może ustanowić sobie takie zasady jak wolność, prawo własności, może też ustanowić sobie zasadę nietraktowania istot żywych przedmiotowo.
Zgadza się. Bądź więc istotą rozumną i ustanów sobie zasadę nietraktowania istot żywych przedmiotowo, a mnie pozwól ustanowić zasadę traktowania ich przedmiotowo. :)

Do góry Bottom