S
stormtrooper
Guest
Rozwiń to bo nic o tym nie wiem, jedynie wiem, że chodziło o przymus obrony państwa i stąd powstał stosunek lenny senior-wasal, aby nie brać udziału w obowiązku obrony.
Ja z zasady nikomu nie ufam. Inna sprawa, że nie wiem, kto w przeszłości miałby być taką elitą.kr2y510 napisał:To akurat prawda. Demokracja zniszczyła wszelkie elity, nie tylko te ziemiańskie. Czy znasz jakiegoś przedstawiciela elit (nie koniecznie finansowych), który zawsze mówi prawdę, który wie co to honor i któremu Ty ufasz? Dzisiejsze elity, to bandyci, złodzieje i celebryci trafnie określeni przez Michalkiewicza jako "kurwięta płci obojga".
Chłopi zapierdalali na szlachtę jako niewolnicy, a im to pasowało. A kto stworzył idee i "ją narzucił" to mnie to już mniej interesuje.Antoni Wiech napisał:chuj, że 90% ludności było niewolnikami).
Nie z winy szlachty. Tę ideę narzucił Kościół całej Europie! W interesie ekonomicznym właściciela jest niemieć żadnych niewolników a mieć dostęp do pracowników/podwykonawców.
O to mi chodziłokawador napisał:Antoni napisał:Gdzie jest oryginał tego?
Patrz postscriptum na końcu:
http://www.nakedcapitalism.com/2011/12/ ... ainty.html
Hans-Hermann Hoppe is quite real. While one reader identified Code Name Cain as John Denson (adjunct scholar at the Mises Institute), it is my opinion that he is the fruit of my imagination. However, CNC was not intended to be satire in the normal sense of the word. Reader Chad, who has some familiarity with Hoppe’s work, declared that even ‘if this is an apocryphal interview, it’s not satirical hyperbole.’ StPaulite added, “the direct quotes in red are without fail more batshit than the rest of the text.”
In fact, I found Hans-Hermann Hoppe’s ideas fascinating, but it would have been quite difficult to construct a dialogue entirely from snippets of his book. Even if I had done that, there would still have been a risk of misrepresenting his thought. Code Name Cain was created so that I could try to fill in missing or uncertain details of a Hoppe-like philosophy in the most logical manner I could think of, without attributing these additions to Hoppe himself. Some fine points that a couple readers thought I personally invented were actually adapted (rather faithfully) from Hoppe’s book: in particular, the graphs in part VI showing time-preference curves for different types of individuals (compare p. 8 of Hoppe’s book).
In defense of readers that thought CNC was simply a satire, reader RanDomino cites Poe’s law: “[...] it is difficult or impossible to tell the difference between sincere extremism and an exaggerated parody of extremism.”
Nazwę Wólka wprowadzono urzędowo w 1948 roku, zastępując poprzednią niemiecką nazwę Fährkaten[2][3]. Na mapie z 1789 roku widnieje nazwa Fehrkaten[4].
Był rzecznikiem pokojowej chrystianizacji i obrońcą Indian. Bronił ich przed kontyngentami złota, morderstwami i pracą niewolniczą. Podejmował próby poprawy ich ciężkiej sytuacji przez organizowanie samodzielnych kolonii indiańskich w dzisiejszej Wenezueli. Wielokrotnie jeździł w obronie Indian do Hiszpanii. Mimo wielu przeciwników był inspiratorem wydania przez Karola I "Nowych Praw" (promulgowanych w r. 1542), które zakazywały brania w niewolę i zmuszania Indian do pracy na plantacjach.
Tu też nie wiemW interesie ekonomicznym właściciela jest niemieć żadnych niewolników a mieć dostęp do pracowników/podwykonawców.
kr2y510 napisał:No, bo jakoś musieli chłopów zniewolić. Kiedyś chłop mógł porzucić ziemię i iść w inne miejsce. Owszem ziemia była nadawana ale była konkurencja. I wystarczyło zniesienie jednego świętego (nie pamiętam jak się nazywał), by zniewolić większość chłopstwa. Bo pozostali byli wolnymi najmitami. I wybierali pomiędzy "Kozią Wólką" a "Wólką Kosowską".
Patrz ile jest Wólek (https://pl.wikipedia.org/wiki/Wólka) w Wikipedii.
VernonSmith napisał:Był rzecznikiem pokojowej chrystianizacji i obrońcą Indian.
VernonSmith napisał:czytałem że plantacje bawełny w USA rozwijały się głównie dzięki temu że było niewolnictwo.
To była ciężka praca, ...
stormtrooper napisał:I tak nie wiem, co ma do tego Kościół i zniesienie świętego.
stormtrooper napisał:Wiem, że przywiązanie chłopa do ziemi powstało na skutek immunitetów nadawanych lokalnym panom przez władcę,
No właśnie, więc o czym my tu mówimy? Szlachta była bandą zamordystów i tyle.kr2y510 napisał:No, bo jakoś musieli chłopów zniewolić.
kr2y510 napisał:stormtrooper napisał:I tak nie wiem, co ma do tego Kościół i zniesienie świętego.
Jak to KURWA CO?
Zrobili to specjalnie i celowo.
kr2y510 napisał:stormtrooper napisał:Wiem, że przywiązanie chłopa do ziemi powstało na skutek immunitetów nadawanych lokalnym panom przez władcę,
A kto narzucił tych namaszczonych władców i kto manipulował motłochem, by ten był posłuszny?