Wolnościowa reprywatyzacja

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Nikt nie mowil, ze przejscie z totalitaryzmu do wolnosci bedzie latwe...

Szczególnie jak się będzie wychodzić w taki pokrętny sposób. Dziurawy ten plan, że hej.

To może lepiej sprzedać, a kasę podzielić? Wtedy dzielimy sumę uzyskanej rynkowo kasy i każdy dostaje część całego majątku państwowego, a nie jedynie najbliższych mu państwowych nieruchomości/przedsiębiorstw. Bo tak w ogóle, po co każdemu podatnikowi udziały w firmach przydzielonych mu przez komisję, a policzonych przez inną komisję (księgowych)? A kto sprawdzi, czy księgowi nie zaniżyli/zawyżyli wartości księgowej?

Serio, wolę losowanie. Zawsze mam szansę na 100% Orlenu, a w tym systemie to na niepotrzebne mi udziały w pobliskiej fabryce transformatorów. Wolałbym zdecydowanie kasę.

• Like
Reactions: fds
OP
OP
libertarianin.tom

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 703
7 121
Szczególnie jak się będzie wychodzić w taki pokrętny sposób. Dziurawy ten plan, że hej.

To może lepiej sprzedać, a kasę podzielić? Wtedy dzielimy sumę uzyskanej rynkowo kasy i każdy dostaje część całego majątku państwowego, a nie jedynie najbliższych mu państwowych nieruchomości/przedsiębiorstw. Bo tak w ogóle, po co każdemu podatnikowi udziały w firmach przydzielonych mu przez komisję, a policzonych przez inną komisję (księgowych)? A kto sprawdzi, czy księgowi nie zaniżyli/zawyżyli wartości księgowej?

Serio, wolę losowanie. Zawsze mam szansę na 100% Orlenu, a w tym systemie to na niepotrzebne mi udziały w pobliskiej fabryce transformatorów. Wolałbym zdecydowanie kasę.

Kasa nie bylaby zlym pomyslem. Ale obawiam sie, ze po licytacji kasa by dziwnie wyparowala. Poszlaby na policje i agentow (zeby nas wiecej gnebili...), wojsko (ktore i tak w razie ataku wezmie nogi za pas) i urzedasow.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
@libertarianin.tom
Mentalność w Polsce jest taka, że ludzie nie mogą się dogadać na poziomie spółdzielni mieszkaniowych, więc jak dostaną akcje, to zostaną wyruchani przez zorganizowaną razwiedkę. Razwiedcziki wejdą do zarządu podzielonych firm, rozkradną je bez problemu, bo mają w tym wprawę i nikt nic nie dostanie. Będzie gorsza kaka, niż z "bonami prywatyzacyjnymi".
Patrz jak niedawne umieszczenie zaledwie kilku zasrańców w KNP rozwaliło partię! Dlaczego to było możliwe? Bo razwiedka jest zorganizowana i robi cały czas wszystko, by ludzie się nie zorganizowali.
To kolejny argument za tym, że akcje i kolektywna własność, to najgłupszy pomysł.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
A jak byście widzieli prywatyzację obozu Auschwitz?
Oddać ziemię upaństwowioną przez Niemcy poprzednim właścicielom. Albo zrobić tak, by mieli prawo pierwokupu swej ojcowizny. Co potem z tym zrobią, to ich sprawa. Tylko że problem dotyczy wyłącznie Brzezinki, bo w Oświęcimiu na większości terenu obozu, wcześniej były składy tytoniu i jakieś drobne biznesy.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
To by trzeba sprawdzić mapy z tamtego okresu. Ale wydaje mi się, że większość dziś ogrodzonego terenu, była przed wojną miejscem publicznym.

tolep

five miles out
8 589
15 492
Cytata z OF:

Resort skarbu wstrzymał prywatyzację Polskiej Żeglugi Bałtyckiej „w związku z opiniami lokalnej społeczności opowiadającymi się przeciwko procesowi prywatyzacji PŻB.”

Do góry Bottom