mikioli
Well-Known Member
- 2 770
- 5 387
Nie koniecznie przez propagandę... często po-prostu siłę, czy wrażenie siły. W Sparcie jakieś 6 tys Spartan rządziło 350 tys niewolników + jakaś ilość ludzi bez praw politycznych... to jest jakieś 1 Spartiata na 60 Helotów... i to się kręciło, aż liczba spartan spadła do śmiesznych ilości liczonych w setkach... i nie zakończył istnienia Sparty bunt niewolników ale wróg zewnętrzny... Siła to nie tylko siła fizyczna..Tak tych na szczycie, no może się spełnią. I tak bycie beneficjentem postępu naukowego>bycie królem. Przynajmniej dla mnie.
Ale zauważ, że zamordyzm się utrzymuje przez propagandę, nawet dzisiaj państwo wcale nie ma tyle siły aby stłamsić wszystkich. Nawet członkowie państwa są jebani w dupę przez tych z góry.
Inna kwestia to też mali tyrani, których jest pełno, ale nie sądzę aby mieli jaja aby tyranić bardziej niż na podwórku.
Jak na moje jak powstanie akap i będzie wystarczająca ilość ludzi to się utrzyma, ja bym wolał strzelać do ścierwa niż znowu być zniewolonym.
Wydawało mi się, że zaczynasz roztrząsać problem zakładając obiektywizm, twoich subiektywnych sądów, że coś jest korzystne, a coś nie. Ale mogłem się pomylić.Lewactwo nie ma nic wspólnego z roztrząsaniem tego, jak się coś sprzedaje to też się zastanawia nad pragnieniami ludzkimi, po to aby wprowadzić produkt który się sprzeda.