UPR

Orion

Member
83
7
hahahaha spadłem z krzesła.

UPR ma coś wspólnego z libertarianizmem? Jest tam może garstka takich ludzi, bardzo mały, wycinek prawicowychi centro libertarian, których można policzyć na palcach jednej ręki (głównie słowa tego capa Krzysztofa Bosaka, na pytanie odnośnie sojuszu UPR z LPR-em). Ta partia to typowa partyjka, która chce nagonić do siebie dosłownie każdego, aby wreszcie mieć jakiś procent poparcia. W najwyższym czasie na jednej stronie korwin próbuje zachęcić wolnościowców, na drugiej artykuł, że geje i lesbijki to sodomia i gomora. Wspomnieć jeszcze można jak JKM poklaskiwał Chińczykom, mówiąc, że to dobrze, iż zniewolili Tybet a światu przysłowiowe gówno do tego. Gdzie tutaj wolność?

Nazwę ten przebrzydły szlam zwany UPR; partią-kameleonem, zmienia się w co chce aby zjednać sobie ludzi z różnych stron. Typowe zagrywki wannabe dorobkiewiczów.

Odnośnie granic, powinna być granica klasycznego libertariańskiego przykazania odn samoposiadania: "wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa"aksjomat nieagresji, reszta moim zdaniem, wiadomo oprócz prawa własności, powinna być puszczona na wolność (narko, prostytuki i wsio). Libertarianizm to jest w dużej mierze anarchia, co innego paleolibertarianizm to już inna sprawa, tam wrzucę obsrane kolibry itp i to jest właściwie UPR. Dlatego UPR absolutnie nie ma nic wspólnego z całkowitą wolnością, czym jest libertarianizm.

A

Anonymous

Guest
Przeczytałem większość stron w tym temacie... I zdziwiła mnie tak duża niechęć Forumowiczów do UPR.
Unia Polityki Realnej postuluje niskie podatki, wolny rynek, szerokie swobody obywatelskie.
Jest trochę konserwatyzmu (przeciw aborcji, prawu dla homosiów) jak i bywają nacjonaliści. Partia jak i sympatycy posiadają pewien rozrzut w światopoglądzie (np. anarchokapitaliści, minarchiści, konserwatywni liberałowie).
Jaką macie jednak dzisiaj alternatywę wyborczą?

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
machexxx napisał:
SzabloZębny napisał:
Duch Subiektywny łączy się z Duchem Obiektywnym, z którego związku powstaje samoświadomy siebie Duch Absurdalny, i cykl dialektyczny zaczyna się do nowa..

Albo to zdanie nie ma kompletnie żadnego sensu albo ja nie rozumiem takiego poziomu abstrakcji. Tak czy inaczej - "samoświadomy siebie" nie brzmi najlepiej wg mnie.

A skąd się biorą Duch Subiektywny i Duch Obiektywny?

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Ostatni post z 2009? Dziwne, przecież było o nich głośno jak się podzielili w 2011. Właśnie od ich podziału i odejścia Korwina w ogóle o nich nie słyszałem ani się nie interesowałem. Wchodzę teraz na stronę i szok.

Wikipedia 13.10.2011 https://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Unia_Polityki_Realnej&oldid=28295159
Do podstawowych postulatów partii należą:
  • znaczne obniżenie podatków;
  • redukcja administracji państwowej;
  • zniesienie regulacji prawnych utrudniających prowadzenie działalności gospodarczej;
  • prywatyzacja, m.in. państwowej służby zdrowia, szkolnictwa oraz spółek państwowych;
  • ograniczenie roli publicznych ubezpieczeń społecznych, majątkowych i osobowych;
  • przywrócenie kary śmierci dla morderców.
Wikipedia 06.11.2011 https://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Unia_Polityki_Realnej&oldid=28604399
Celem partii jest utworzenie państwa minimum, ograniczonego do realizacji podstawowych funkcji, takich jak zapewnienie:
  • bezpieczeństwa swoim obywatelom,
  • niezbędnej infrastruktury do efektywnego funkcjonowania,
  • sprawnego i efektywnego sądownictwa,
  • niewielkiej administracji.
Wikipedia 24.11.2011 https://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Unia_Polityki_Realnej&oldid=28801496
zresztą zgodna z aktualną:
Celem partii jest utworzenie państwa minimum, ograniczonego do realizacji podstawowych funkcji, takich jak zapewnienie:
  • bezpieczeństwa swoim obywatelom,
  • niezbędnej infrastruktury do efektywnego funkcjonowania,
  • finansowania edukacji w stopniu podstawowym oraz średnim,
  • minimum socjalnego dla emerytów,
  • finansowania leczenia dla ciężko i obłożnie chorych.
Zgadza się z tym co jest na ich niby oficjalnej stronie http://www.upr.org.pl/wiki/Program_Gospodarczy

Hitch

3 220
4 880
Jak słucham o urzędowej karze śmierci to mi się nóż w kieszeni otwiera. Jak banda niekompetentnych kretynów ma decydować o czymś takim? Nie ma ludzi nieomylnych, a w Polsce to nawet nie ludzie zajmują się sektorem prawnym i "bezpieczeństwa" tylko zwierzęta głupsze od małp lub psów. Albo prawo osobistej zemsty i pełna odpowiedzialność za odjebanie niewinnego człowieka, albo spadówa z takimi postulatami posranymi.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
To nie miało być o żadnej karze śmierci!

Wersja dawna programu:
znaczne obniżenie podatków;
redukcja administracji państwowej;
prywatyzacja, m.in. państwowej służby zdrowia, szkolnictwa oraz spółek państwowych;

Wersja obecna:
finansowania edukacji w stopniu podstawowym oraz średnim,
minimum socjalnego dla emerytów, (a co z ich składkami? minimum socjalne to więcej niż teraz, czy mniej?)
finansowania leczenia dla ciężko i obłożnie chorych.

Gdzie się podziała obniżka podatków?? Nawet tu http://www.upr.org.pl/wiki/Program_Gospodarczy#Podatki nie ma nic o obniżkach.

Rebel

komunizm warstwowy
679
822
Podejrzewam że może być tak że ujebało im się że żeby zmieniać sytuację w Polsce należy zdobyć władzę. Jednak że hasła wolnorynkwe słabo się sprzedają postanowili mówić to co dobrze się sprzedaje. Jednak nie zadali sobie pytania czemu ludzie mają ich wybrać skoro duże partie mówią to samo a mają więcej kasy na promocję i wizerunek.
Takie to orły w upeerze zostały.

Jest jeszcze opcja że nie lubią wolnego rynku a lubią władzę i planują jakiś sojusz czy przyłączyć się do jakiejś dużej partii. i tak się przygotowują. Bo nie wiem co tak na prawdę taka z dupy partia jakdzisiejszy upeer może zaoferować przeciętnemu wyborcy. kto by chciał na nich głosować...

M

MichalD

Guest
Madlock, to przykład wyborcy domagającego się pełnej czystości ideologicznej, antykonformistycznego.

Problem w tym, że postulaty libertariańskie są w Polsce niewybieralne , a każdy program liberalny jeśli ma wygrać, musi być w daleką stronę ucentrowiony i mniej lub bardziej okraszony socjalnym populizmem. Inaczej członkowie danej partii, będą mogli sobie tylko pisać blogaski, nagrywać v-logi i pisać o liberaliźmie na forach.

Do góry Bottom