Tania chińszczyzna z DX, Aliexpress, Gearbest itp.

gaga

New Member
1
0
Zgadzam się, ja miała 2 gb i naprawdę było cięzko. Jak zmieniłam na czwórkę to dopiero się trochę odbiłam.

OP
OP
tolep

tolep

five miles out
8 594
15 495
W moim Redmi Note 3 MTK najpierw (przeze mnie) pekła szybka, teraz go zostawiłem na stoliku w bistro i poszedł w pizdu.

Moim pierwszym narzucajacym się wyborem jest teraz Redmi Note 3 PRO (ze Snapdragonem) z uwagi na oryginalny globalny ROM. No i moge mieć go od ręki, wysyłka z PL, FV, za 900.

Możecie podrzucic jakies alternatywy? 5,5 cala mniej więcej, minimum 32GB pamieci, min. 3 GB RAM, min. 4000mAh, mniej więcej w tych cenach. Raczej mi się spieszy, na sprzęcie alternatywnym długo nie pociągnę :D

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 987
15 158
Bierz tego Redmi Note 3 Pro, bo w tej cenie pewnie trudno coś znaleźć lepszego. Mnie się nic nie rzuciło, a na UMI bym się raczej nie decydował - produkują więcej różnych modeli rocznie niż updatów software'u w tym samym czasie.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 740
Zamówiłem sobie tani laptop za $180 (z dostawą), z przeznaczeniem do pracy w podróży. Ma na nim być Linux.
Firma Jumper, model EZbook 2 (4GB RAM, Intel X5 Z8300, 64GB EMMC, 14.1' 1080x1920, 10000 mAh,...).
20160718143053_10060.jpg

Oczywiście w niego trzeba doinwestować, by był bardziej używalny, ale dzięki internetom dowiedziałem się co (i jak!) trzeba będzie zrobić. Chodzi o wzmocnienie klawiatury z dołu i o lepszy radiator dla procka. Ten laptop (inne chińskie laptopy w podobnych obudowach też) ma jedną ciekawą cechę, którą zamierzam wykorzystać, mianowicie wolne miejsce w środku. Nie jest tego dużo, ale mała płytka z elektroniką tam się zmieści.

Szukam w kitajskich sklepach jeszcze dwóch rzeczy:
- router z własną baterią i wolnym portem USB (na modem LTE/WCDMA) na który można wgrać dd-WRT/OpenWRT/Gargoyle/etc.
- odbudowy na twardy dysk (lub dysku w obudowie) z własną baterią
Jakieś sugestie?

Ostatnia edycja:

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 888
12 270
Taka drobna uwaga, pisałem o tym na sb, ale warto chyba powtórzyć - podstawą opodatkowania vat jest "wartość realna", na którą składa się wartość przedmiotu powiększona o koszty przesyłki. Jeżeli na dołączonym do paczki rachunku nie są wyszczególnione te koszty, to UC je sam oszacuje. Tym sposobem mocno wjebałem, bo sam koszt przesyłki lotniczej, którą miałem gratis oszacowano mi na prawie 200 zł i od tego radośnie naliczono VAT ku chwale Ojczyzny ... Dlatego warto Majfrendom przypominać by zero też wpisywali.

Madmar318

Well-Known Member
307
1 089
@up
Nie wysyłałeś do UC emailem dowodu wpłaty? Ja wysyłałem + zrzut ekranu z transakcji. Nie doliczają wtedy kosztów wysyłki, wiedzą że jest wliczona w koszt produktu. Poza tym nie spotkałem się z tym żeby UC szacował podatki na podstawie nalepca z deklaracją zamówienia. Chinole tam wpisują zwykle ułamek ceny produktu.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 888
12 270
Popełniłem błąd wybierając przesyłkę kurierską. W takim przypadku kurier sam dokonał zgłoszenia na podstawie dokumentów, którymi dysponował. Zostałem poinformowany, że ponowna odprawa jest możliwa, ale będzie mnie kosztować to 290 zł. Kurier DHL.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 740
Mam już od dwóch dni ten tani laptop (Jumper|EZbook 2).
Jak by ktoś chciał takie lub podobne kupić, to w skrócie opiszę to.
[-] głośny klik touch panelu
[-] brak możliwości odłączenia mikrofonów (normalnie włożenie czegokolwiek w gniazdko na mikrofon odłącza sprzętowo mikrofon, a tu brak gniazdka)
[-] brak interfejsu sieciowego Ethernet (RJ45)
[-] to logo takie tandetne, lepiej by było gdyby go nie było (osobiście bym wolał by było tam jakieś chińskie logo, które byłoby podświetlone na czerwono, wyglądałoby tak jak napisy na skałach z czasów Mao ;) )
[+] jakość/cena SUPER
[+] wyświetlacz jest dobry
[+] akumulatorki o dziwo trzymają długo
[+] stosowanie przeróbek opublikowanych w necie, by usztywnić klawiaturę, IMO nie jest konieczne
[+] jak coś komuś nie pasuje, to może rozkręcić i przerobić, jak coś spierdoli to nie będzie płakał, bo to taniocha (części można kupić luzem)
[+] łatwo się rozkręca i rozbiera na czynniki pierwsze ...no i łatwo się składa do kupy

Mam pytanko.
Czy ktoś ma doświadczenia z akumulatorkami NiZn (1.55V) lub bateriami cyfrowymi?
Warto w to wejść (we wszystkich urządzeniach w domu na R6/AA i R3/AAA)?
Które lepsze?

Madmar318

Well-Known Member
307
1 089
Nie wiem jak z samo-rozładowaniem NiZn. Nie interesowałem się tą technologią, więc nie będę się wymądrzał w tym temacie. Natomiast najlepsze ogniwa Ni-Mh to eneloopy. Nie wszyscy o tym wiedzą. NiZn mają nieco lepsze parametry jeśli idzie o akumulacje energii. "gęstość energetyczna akumulatorów NiZn jest aż o 1/3 wyższa niż w przypadku akumulatorów NiCd (Wh/kg oraz Wh/litr)". W przypadku eneloopów występuje minimalne samo-rozładowanie, stosunkowo duża pojemność, w internecie można kupić w dobrych pieniądzach. Ale polecam te białe o ciut niższej pojemności i wysokiej żywotności. Bardzo ważne jest ładowanie ogniw. Kupując komplet dobrych ogniw, które będą ładowane jakimś badziewiem który nic nie kontroluje i/lub ładuje zbyt dużym prądem, odbije się na trochę szybszym dobiciu ogniw...
Nie ma czegoś takiego jak baterie cyfrowe. Lepszą (ale nie bez wad) technologią jest li-ion, która jest stosowana w większości sprzętów, ale ogniwa litowo-jonowe mają już wyższe napięcia, są potencjalnie niebezpieczne. Trzeba wiedzieć jak się z nimi obchodzić.

Ostatnia edycja:

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 740
Nie ma czegoś takiego jak baterie cyfrowe.
Są.
Zerknij np. na: UNBatteries.com
Lepszą (ale nie bez wad) technologią jest li-ion, która jest stosowana w większości sprzętów, ale ogniwa litowo-jonowe mają już wyższe napięcia, są potencjalnie niebezpieczne.
Baterie cyfrowe to baterie Li-[coś tam, zależy od producenta] z wbudowaną przetwornicą i mikrokontrolerem.
Trzeba wiedzieć jak się z nimi obchodzić.
To właśnie elektronika w tych bateriach nie dopuszcza do przeładowania, niebezpiecznego rozładowania, przegrzania i do zbyt dużych obciążeń.

Hmmm. Idealne to do mieszaczy do kawy i zupek jednorazowych, ciśnieniomierzy/tętnomierzy, latareczek, młynków do pieprzu i innych takich. Ale do radia, czy słuchawek BT raczej nie. Tak mi się wydaje, bo nigdy tego w ręku nie miałem.

Ostatnia edycja:

Madmar318

Well-Known Member
307
1 089
Jeszcze raz napiszę. Nie ma czegoś takiego jak bateria cyfrowa. A to gdzie znajduje się elektronika i to że tam jest przetwornica, nie oznacza że to jest inna technologia, jeśli idzie o akumulacje samej energii.

Na rynku królują ogniwa litowo-jonowe ale w niektórych urządzeniach stosowane są litowo-polimerowe które mają nieco inną charakterystykę i można je obciążać większym prądem. Stosowane są w różnego rodzaju urządzeniach/zabawkach RC oraz w tzw. "dronach". Ja mam taką baterię w swoim tablecie.

Ostatnia edycja:

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 740
Nie ma czegoś takiego jak bateria cyfrowa.
To jest potoczna nazwa handlowa u chińskich sprzedawców. A co mają pisać? Bateria litowo-coś_tam z przetwornicą? Ludzie jak widzą Li-coś_tam, to kojarzy się to im nie z 1.2÷1.5V tylko z >3.5V.
Piszą tak pewnie bo na inną nazwę nikt im nie kliknie i nie kupi. Być może jest inny powód, ale ja go nie znam.

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 387
To jest potoczna nazwa handlowa u chińskich sprzedawców. A co mają pisać? Bateria litowo-coś_tam z przetwornicą? Ludzie jak widzą Li-coś_tam, to kojarzy się to im nie z 1.2÷1.5V tylko z >3.5V.
Piszą tak pewnie bo na inną nazwę nikt im nie kliknie i nie kupi. Być może jest inny powód, ale ja go nie znam.
Każda bateria litowo-polimerowa ma taki układzik... ale to wynika z łatwego uszkodzenia ogniw li-pol... BTW też pierwszy raz słyszę by nazywać to baterią cyfrową... I po co...tez nie wiem...

Do góry Bottom