Tania chińszczyzna z DX, Aliexpress, Gearbest itp.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 740
No to jak mają to nazywać? Tak nazywają i już. Ja mam trochę sprzętów na AAA i AA, więc się po prostu pytam;
- co lepsze, baterie z przetwornicą, czy baterie NiFe?

Madmar318

Well-Known Member
307
1 089
To nie jest taka prosta sprawa... ogniwa litowo jonowe czy polimerowe magazynują więcej energii, ale są delikatne. Markowe ogniwa typu Sanyo, LG, Samsung posiadają dobre zabezpieczenia które w razie w. mają za zadanie nie dopuścić do wybuchu ogniwa (CID i PCT). W przypadku tanich chińskich ogniw, zawierających elektronikę zabezpieczającą przed nadmiernym rozładowaniem i przeładowaniem, zdarzają się przypadki samozapłonu. Następną kwestią wartą rozpatrzenia jest sprawność zaimplementowanej przetwornicy. Jeśli jest zbudowana na dobrych podzespołach to przetwornica obniżająca napięcie może mieć dość wysoką sprawność. Jeśli nie to szkoda kasy. Jeszcze pytanie jakie ogniwo zastosowali chinole. Czy chińską myśl techniczną, czy też od zachodnich dostawców.

Polecam blog
http://mdiy.pl/bailong-ultrafire-maxday-5800-6800-8800-mah/
http://mdiy.pl/odzysk-ogniw-18650-z-baterii-laptopa-cz-2/

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 740
Znalazłem dla kolegi tani smartfon dla dzieci. Doogee X3 za $38 z dostawą. Kupił 3 szt. w osobnych paczkach. Oglądałem, pobawiłem się jeden zrootowałem. Taniocha ale warta każdego centa. Aktualnie najtańszy na rynku z czterema rdzeniami i 1GB RAM. Byłem pozytywnie zaskoczony.
s_eb4b903bd8.png

W skrócie:
procek MT6850 cztery rdzenie, 1GB RAM, 8GB ROM, akumulator 1800mAh, 2 SIM (zwykły+mikro) + 1 SD, 4.5' 854*480 TFT, BT 4.0, radio FM, WiFi 2.4GHz
2G: 850/900/1800/1900MHz
3G: 850/900/1900/2100MHz
Wady:
- Android 6.0 trzeba ściągnąć z ich serwera (bez logowania)
- nie ma Cyanogenmod, ani żadnego innego ROM-u, bo procek Mediatek MT6850M (oraz MT673x) jest zbyt świeży
- mały akumulator
- w wykończeniu metalizowane (posrebrzane) plastiki - ja tego nie cierpię (a to jest i w droższych fonach), przecież zwykłe plastiki byłyby tańsze i ładniejsze
Jak ktoś potrzebuje tani fon bez LTE, to polecam.

Ostatnia edycja:

Madmar318

Well-Known Member
307
1 089
Wiele razy robiłem zakupy w GB. Jakiś rok temu może 1,5 były problemy z tym sklepem, paczki nie dochodziły, trzeba było długo czekać na zwroty kasy, czasami długie odpowiedzi na pytania. Obecnie się poprawili i można spokojnie tam zamawiać.
Widzę że niezły ten Asus, tylko szkoda że na tym andku. Pasma LTE są na chiński rynek?

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 740
Też sobie kupiłem Doogee X3 (czarny), bo jak kolega go kupił dzieciom, a ja go macałem, to mi się spodobał. Da się go obsługiwać wyłącznie kciukiem lewej ręki (bez zmiany głośności, niestety dali głośność po drugiej stronie - taka pojebana cwel-moda), bo moja prawa ręka jest zarezerwowana dla papierosa. Płaciłem już 2 dolce więcej. Dziś jak bym go kupował to płaciłbym $15 więcej, bo ceny tanich smartfonów poszły o $10÷$20 w górę. Nie wiem czy to spisek, czy nagle fony zaczęły się sprzedawać i taniochę przestali robić. Ale wracając do produktu, to jest tam pewien feler. Pamięć wewnętrzna 8GB ma tak naprawdę tylko 4GB. Po prostu producent płyty lub pamięci co innego wpisał do chipa. Więc do znajomego i sprawdzamy fony dzieciaków. W dwóch jest to samo, a w jednym jest jak trzeba. Uroki taniej telefonii. ;)
Ja zamówiłem mojego z pamięcią SD 32GB (Netac) za $7.30, słuchawkami XiaoMi Piston za $3.50, szybką i silikonową osłoną <$3. Słuchawki oryginały są jak trzeba, karta jest ok. a na szybkę i osłonę czekam.
W CM 12.x radio nie działa, a w 13.x nie działają dwie karty SIM. Więc fon grzecznie czeka sobie na resztę i na poprawiony CM.

Pasma LTE są na chiński rynek?
Sprawdź:
http://willmyphonework.net/
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks_in_Europe

Ostatnia edycja:

Madmar318

Well-Known Member
307
1 089
Mogę się mylić, ale z tego co wyczytałem na forum androida to na polski rynek najlepiej kupić z pasmem 850. Przykładowo Xiaomi w wersji International posiadają takie pasmo a reszta nie. Pasmo ponoć przydaje się w mniejszych miastach gdzie pokrycie zasięgiem jest słabsze.. Poza tym ten Asus w dobrej cenie jak na takie parametry.

OP
OP
tolep

tolep

five miles out
8 594
15 495
800. Ale to bez sensu pieprzenie technogimbazy, bo LTE 800 to gunwo samo w sobie. Nieco sprzeczne wewnętrznie parametry - duży zasięg i duża prędkość. Jeśli jakiś telefon nie ma pasma LTE 800, to jest to naprawdę mało znaczący brak.

Madmar318

Well-Known Member
307
1 089
tolep czyli z tego co piszesz można śmiało brać Xiaomi przeznaczony na rynek chiński i tego Asusa. Widzę że opinie o tym paśmie są podzielone..

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 740
Zobaczyłem takie coś - VOYO V2, jest to mini-PC z power bankiem. Ja nie potrzebuję aktualnie mini-PC, ale gdy to zobaczyłem natychmiast przyszło mi do głowy, by użyć to w roli serwera z mini UPS-em. Taki UPS pociągnąłby przez chwile HDD na USB, wystarczająco długo, by nie było zwalonych sektorów podczas zaniku napięcia.
Do wad należy brak slotu na kartę SD i tylko jeden wolny port USB. Zaletami są niska cena $76 wraz z wysyłką, brak wentylatora oraz małe gabaryty. Zastanawiam się.

strona producenta: http://en.myvoyo.com/chanpin/Mini PC/521.html
Aliexpress: https://www.aliexpress.com/item/Ult...4-2-Tablet-PC-HDMI-Bluetooth/32266884324.html
GearBest: http://www.gearbest.com/tv-box-mini-pc/pp_494200.html

TB2b5IqipXXXXXaXpXXXXXXXXXX_!!1829597607.jpg

OP
OP
tolep

tolep

five miles out
8 594
15 495
Z Asusem Zenfone 2 ZE551ML jest taka sprawa, że to już jest półtoraroczny i zdaje się w ogóle ostatni telefon z procesorem Intel Atom (Intel wycofał się z tego rynku). Z drugiej strony, aktualizacja do Androida 6.0 jest.

Akurat kuzyn takiego ma i sobie dosyć chwali. Kupił go rok temu w Euro RTV AGD i zapłacił coś koło 1100 zł (nadal po tyle stoją). Jeśli mowa o tym z linku do gearbesta od @Yogi , to 16 GB pamięci wewnętrznej to już na dziś za mało. I nie zgadza mi się jakby wersja procesora z ilością RAM. Wersje 4GB miały Atoma 3580.

Xiaomi jaki chciałeś?

OP
OP
tolep

tolep

five miles out
8 594
15 495
MIUI nie jest ciężkie, tylko jest w ogóle najlepszą istniejącą nakładką na Androida. A właściwie, to coś więcej niż "nakładka".

Co do zakupu w Chinach dla początkującego, mam mieszane uczucia. To trochę skomplikowane. Są wersje telefonów china i global, odpowiednio do tego inne ROM-y. Ten co pokazałeś to wersja chińska, z dwoma tylko językami (CHN/EN)

Raczej kupiłbym na Twoim miejscu w Polsce, z FV na swoją firmę lub na zaprzyjaźnionego przedsiębiorcę, który Ci odda VAT. Róznica w cenie po odliczeniu VAT powinna być niewielka, rzędu 50-150 zł

Madmar318

Well-Known Member
307
1 089
Wydałem już parę tysiaków w Chińskich sklepach, ale telefonu jeszcze nie kupowałem. Ponoć MIUI po jakimś czasie zamula i sporo osób instaluje CM, nie wiem ile ludzi tyle opinii. A napis international nie świadczy o tym że to jest wersja Global? Jak to jest, wiem że wersje Global można aktualizować bez wgrywania ROM'a (jak to się zwie OTA?) ale problem jest z dostępem do roota?

OP
OP
tolep

tolep

five miles out
8 594
15 495
Nie, nie "zamula". Aby wrzucić inny ROM, trzeba odblokować bootloader. http://en.miui.com/thread-202290-1-1.html

Osobiście tak właśnie zrobiłem i na Redmi Note 3 ze Snapdragonem 650 zaisnstalowałem i używam oficjalną wersję stabilna Global która co ileś tygodni dostaje poprawki.

Gdy kupiłem telefon, w Polsce i z FV, miałem jakiegoś deva, nie wiem czy global czy jakąś przeróbkę MIUI Polska która aktualizowała się raz w tygodniu. Ja już za stary jestem żeby się bawić w jakieś dłubanki. OS w komputerze czy w telefonie ma po prostu stabilnie działać i zarządzać aplikacjami. Roota nie potrzebuję. Nie wiem po co miałbym potrzebować.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 740
Roota nie potrzebuję. Nie wiem po co miałbym potrzebować.
Blokada reklam, zmiana dostawcy DNS (jak się nie korzysta z VPN to nie trzeba rootować), konfiguracja IPv6, zastąpienie apek od Google apkami OpenGApps oraz wywalenie niechcianych certyfikatów i wywalenie bloatware.

Ostatnia edycja:

vapaus

Active Member
209
251
NEXX WT3020
Zajebisty malutki router za 15$ z portem USB . Idealny pod modem LTE. Jest na niego OpenWRT. Zasilany z współczesnych ładowarek smartfonowych, jedyny minus, że trzeba sobie to dokupić oddzielnie. Bardzo tanie i mobilne rozwiązanie.
Korzystam już 3 miesiąc, żadnych problemów.

Do góry Bottom