Shemyazz
New Member
- 500
- 38
Niemożliwe jest zacytowanie NT, gdzie Chrystus mówi o swoim przesłaniu tylko dla Żydów, ponieważ Ewangelie powstały między 70, a 110 r. n. e., a więc już po działalności św. Pawła. Z tego względu bazowanie tylko i wyłącznie na Biblii może przysporzyć pewnych problemów. Niemniej jednak jest jeden fragment, który mocno to sugeruje:
Ponadto nie można interpretować chrześcijaństwa w oderwaniu od kościoła. Takie wolne interpretacje to po pierwsze herezja, po drugie wówczas np. haitańskie wudu jest odmianą katolicyzmu. No i ja sam wtedy jestem chrześcijaninem, bo chociaż Chrystusa za boga nie uznaję, to jego nauki stosuję wedle moich wybiórczych i bardzo odmiennych od ogólnie przyjętych interpretacji .
(Mt 10,5-8)Tych to Dwunastu wysłał Jezus, dając im następujące wskazania: Nie idźcie do pogan i nie wstępujcie do żadnego miasta samarytańskiego! Idźcie raczej do owiec, które poginęły z domu Izraela. Idźcie i głoście: Bliskie już jest królestwo niebieskie. Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umarłych, oczyszczajcie trędowatych, wypędzajcie złe duchy! Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie!
Ponadto nie można interpretować chrześcijaństwa w oderwaniu od kościoła. Takie wolne interpretacje to po pierwsze herezja, po drugie wówczas np. haitańskie wudu jest odmianą katolicyzmu. No i ja sam wtedy jestem chrześcijaninem, bo chociaż Chrystusa za boga nie uznaję, to jego nauki stosuję wedle moich wybiórczych i bardzo odmiennych od ogólnie przyjętych interpretacji .