Rzeczpospolita "Trotyl na wraku tupolewa"

sierp

to ja :-)
577
305
Poszperałem trochę. Spektrometry ruchliwości jonów mają wskaźnik fałszywych alarmów rzędu kilku procent. Poza tym trotyl wykryto także na próbkach, które do analizy w laboratorium w USA wysłał krewny jednej z ofiar katastrofy.

http://sierp.libertarianizm.pl/?p=1079

Tak, że prawdopodobieństwo, że to naprawdę trotyl jest bardzo wysokie. I moim zdaniem dobrze się stało, że nagłośniono to teraz, przed ostatecznym zbadaniem próbek. Bo te badania mają odbyć się w... Moskwie.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 803
W ramach rozluźnienia atmosfery:
1TNT_logo_sure_we_can.jpg

Mamy też namierzonego sprawcę zamachu:

Wylie_TNT_City.jpg

Wiadomo, że wszystkiemu winne są korporacje. Trzeba się zająć A.C.M.E.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
To się nie wpisuje w Sztukę Wojny; "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go (...)" :)
A może właśnie się wpisuje w Sztukę Wojny?

Ruscy nie muszą już chyba nikomu udowadniać, że są w stanie rżnąć nas bez pomadki jak i kiedy chcą, nord stream itp. jak na mój gust są wystarczające i rozwiewają wszelkie wątpliwości.
Nie muszą. W jednych kwestiach nie doceniamy Ruskich a w innych ich przeceniamy. Przez ostatnie 20 lat, USA, Chiny i inni zrobili wiele, by osłabić Rosję. Obecnie siły wewnętrzne Rosji, skierowane przeciw własnym obywatelom, są kilka razy większe od ruskiej armii. Rosja powoli gnije od wewnątrz. Nie widać tego ale demonstracje są, dążenia separatystyczne są praktycznie wszędzie za Uralem. Rosja się musi prężyć, by zatuszować jakąś swą słabość, oczywiście zgodnie ze Sztuką Wojny.

margines

wujek dobra rada
626
84
Gmyz z tego co mi wiadomo to solidny dziennikarz śledczy, który naraził się władzy. Widać jego informatorzy zagrali vabank żeby skompromitować jego i jego gazetę, która non stop jedzie po partii rządzącej.
Efektu uboczny (mam nadzieję, że nie cel pierwotny) jest taki, że ludzie będą teraz bardziej znieczuleni na kolejne smoleńskie informacje.
Jeśli był "solidnym politykiem śledczym" to nie mógł "narazić się władzy" , bo RP to część mainstreamu i nie zauważyłem, żeby "non stop jechali po partii rządzącej" , bo RP to część mainstreamu. Ludzie to jest motłoch/społeczeństwo, oni mają w dupie jakiś smoleńsk, ludzie martwią się jak spłacić rachunki, jak ogarnąć kredyt, burżua martwi się gdzie znajdzie roboli to zrobienia złotych kondygnacji na kominku, a ta reszta niby "świadomych" (jakieś 5%) mądrzy się i pierdoli o tym "jak to z tym smoleńskiem było".

• Like
Reactions: Alu

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
Fajnie się wczoraj zmieniał przekaz dnia w GW z "no jasne , że był trotyl, skoro to poligon" na "Rzepa podpala Polskę kłamstwami !" ...

Norden

Well-Known Member
723
901
PiS: mamy swoje źródło, ale go nie ujawnimy, bo mamy dziwne samobójstwa
Wczorajsza publikacja "Rzeczpospolitej" o śladach trotylu na wraku Tu-154, który rozbił się w Smoleńsku, wywołała polityczną burzę. - Potwierdzamy te wszystkie rzeczy, mamy swoje źródło, ale go nie ujawnimy - mówił rzecznik PiS Adam Hofman w porannym programie TVN 24 "Jeden na jeden".

http://wiadomosci.onet.pl/katastrofa-smolenska,5292519,temat.html

To, że Rzeczpospolita nagle neguje to co napisała musi oznaczać, że czegoś wyraźnie się wystraszyli :)

military

FNG
1 766
4 727
Co za kraj - jeśli informacje o takich ważnych sprawach mają być poparte argumentami typu "wiem bo wiem, ale nie powiem skąd", to pięknie dziękuję. Nie dość, że jest się ograniczanym na każdym kroku, obserwowanym, podejrzanym, zniewalanym i zastraszanym, a do tego obciążanym gigantycznymi zobowiązaniami na zasadzie "...i lepiej nie podskakuj!", to jeszcze najważniejsi ludzie w kraju pociskają takie dziecinne durnoty. Nie, kurwa, nie wierzę wam i nie uwierzę, dopóki nie przedstawicie dowodów. Takimi tekstami z podstawówki to se Kaczyński może swoich niedorozwiniętych wyznawców karmić.

EDIT:
Właśnie przeczytałem, że GW pytała pisowców, czy przeproszą za słowa o zamordowaniu 96 osób. Nożeszkurwajapierdolę. Brudziński się oburza i twierdzi, że nie ma za co przepraszać. A twierdzę, że nie ma KOGO przepraszać. Czy GW, znana z miłości do Kaczyńskiego, poczuła się osobiście urażona sugestią, że został zamordowany?

Polacco

Active Member
132
76
Fajnie się wczoraj zmieniał przekaz dnia w GW z "no jasne , że był trotyl, skoro to poligon" na "Rzepa podpala Polskę kłamstwami !" ...
Właśnie przeczytałem, że GW pytała pisowców, czy przeproszą za słowa o zamordowaniu 96 osób. Nożeszkurwajapierdolę. Brudziński się oburza i twierdzi, że nie ma za co przepraszać. A twierdzę, że nie ma KOGO przepraszać. Czy GW, znana z miłości do Kaczyńskiego, poczuła się osobiście urażona sugestią, że został zamordowany?
Na gazeta.pl w ogóle nie wchodzę żeby nie napędzać im ruchu. Gdyby byli zwykłym brukowcem to bym akceptował ich istnienie. Ale oni mają ambicje polityczne. Przy czym nie można o tym głośno mówić:
http://www.rp.pl/artykul/92106,9475...wykonal-wyrok-sadu-i-przeprosil-Agore-SA.html
BTW Oprócz "reklam prądu" AGORA dostała też od rządu portale polska.pl i poland.pl.

cracko

Member
39
9
"Test przeprowadzony przez amerykański National Institute of Justice z udziałem spektrometru Itemiser wykazał zero fałszywych alarmów przy wykrywaniu trotylu (używano do jego „zmylenia” pestycydu 3-metylo-4-nitrofenolu). Producent spektrometru Sabre 5000 chwali się wskaźnikiem fałszywych alarmów poniżej 1%. Niemiecki Institut für Umwelttechnologien podaje, że ich przenośny spektrometr ma liczbę fałszywych alarmów poniżej 4%."
http://foxmulder2.blogspot.com/2012/10/co-z-tym-trotylem.html

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
cracko, sierp o tym pisał u siebie na blogu.

A wracając do motywu "podrzucili info o trotylu, żeby PiS się do reszty skompromitował" --> dzisiaj wracając z pracy usłyszałem w radiu: "Rzepa wyciągnęła zawleczkę z Kaczyńskiego". Fajna metafora.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Co za kraj - jeśli informacje o takich ważnych sprawach mają być poparte argumentami typu "wiem bo wiem, ale nie powiem skąd", to pięknie dziękuję.
Dawno temu Lepper gadał o tajemniczych "Talibach w Klewkach". Większość traktowała to z przymrużeniem oka. Gdyby powiedział skąd to wie, to seryjny samobójca miałby więcej roboty. Tu akurat nie są winni politycy a system który zastali. Mnie to się również nie podoba.

M

Matrix

Guest
Może Polska powinna być dumna, że zamachowcy wykonali ten wypadek. Tylko zawsze się do tego przyznają, chociażby tego nie wykonali, tak dla swojego prestiżu. Co to za zamach, który nie ma motywu typu Polska taka a taka niech ma za swoje, słabszego gracza nie wykańcza się zamachem, bo nie ma to najmniejszego sensu.

Brunoxp

Heartless libertarian
21
75
Poszperałem trochę. Spektrometry ruchliwości jonów mają wskaźnik fałszywych alarmów rzędu kilku procent. Poza tym trotyl wykryto także na próbkach, które do analizy w laboratorium w USA wysłał krewny jednej z ofiar katastrofy.

http://sierp.libertarianizm.pl/?p=1079

Tak, że prawdopodobieństwo, że to naprawdę trotyl jest bardzo wysokie. I moim zdaniem dobrze się stało, że nagłośniono to teraz, przed ostatecznym zbadaniem próbek. Bo te badania mają odbyć się w... Moskwie.

Sama rzekoma obecnosc sladow pochodnych srodkow wybuchowych nie swiadczy jeszcze o wybuchu i zamachu.

Maciej Lasek: Wybuch jest zawsze związany z zaistnieniem kilku zjawisk. Pierwsze, to fala ciśnieniowa lub fala uderzeniowa, czyli nagły wzrost ciśnienia. Taki wzrost ciśnienia powinien pozostawić ślady na konstrukcji samolotu, poprzez odpowiednie wygięcie blach ale również powinien zostać zarejestrowany przez choćby pomiar nadciśnienia w kadłubie samolotu. W samolotach pasażerskich, mierzony jest z dużą częstotliwością taki parametr jak nadciśnienie. Służy on do monitorowania możliwości wystąpienia dehermetyzacji kadłuba w czasie lotu na dużej wysokości. Ten parametr został przez nas prześledzony do samego zderzenia z ziemią. Nie wykazuje on żadnych odchyleń, nie został zarejestrowany skok ciśnienia. Druga sprawa to fala termiczna, czyli wysoka temperatura. Należałoby się spodziewać, że w miejscu zadziałania środków bojowych, wybuchowych, następuje skok temperatury i nadtopienie fragmentów konstrukcji. To może być jeden z dowodów, wskazujących na zadziałanie takich środków. Zebrane przez członków komisji materiały w żaden sposób nie wskazały na znalezienie takiego miejsca. I trzecia sprawa, to pochodne materiałów wybuchowych, choćby z powodu nie całkowita sprawdzenia, czyli sprawdzenie czy na szczątkach pobranych z samolotu nie znajdują się materiały wybuchowe. I to jest ta trzecia ekspertyza, która została wykonana w Polsce. Te wszystkie trzy elementy są warunkami koniecznymi do tego, by można było powiedzieć, że doszło do wybuchu.

Hitch

3 220
4 880
A żeby móc stwierdzić (lub nie) te trzy rzeczy trzeba mieć dostęp do całego wraku, wszystkich jego elementów, ciał zabitych oraz rejestrów systemów monitorujących działanie maszyny...

ford

Active Member
314
33
Byl to zamach, jednak uważam, ze w tym wypadku należy to przemilczeć, gdyż samolot wypełniony był zamordystami, tymi najgorszymi z możliwych. Ja ich tam nie żałuje, źle ze nie żyją, ale tez źle, ze się urodzili i żyli w sposób zamordystyczny, gdzie na każdego szukali haka i każdego chcieli trzymać za mordę. Sami na siebie sprowadzili nieszczęście. Dla mnie 10kwietnia, to był szczęśliwy dzień, gdzie Bóg posłał zło prosto do piekła.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Tak, masz rację. Bo wiadomo, że zamachu dokonali najlepsi zamordyści z możliwych. Dlatego będziemy milczeć, żeby nie psuć opinii najlepszym zamordystom. W końcu tak niewielu ich zostało.

Do góry Bottom