tolep
five miles out
- 8 579
- 15 476
No dobra, to ja mam bardzo dziwne pytanie: mam na 2och zewnetrznych dyskach kupe filmow umiejscowionych w wielu folderach reprezentujacych rozne kategorie. I teraz pytanie, czy znacie jakis software, ktory pozwolilby mi na automatyczne zeskanowanie tego dysku i zapisanie nazw tych wszystkich folderow i znajdujacych sie w nich filmow do zwyklego pliku txt? Po prostu w razie awarii dysku i straty zawartosci chcialbym wiedziec co stracilem (a nie chce mi sie spisywac recznie ani robic screenshotow jesli istnieje jakas lepsza metoda). Z gory dzieki za pomoc.
find /katalog/z/filmami > lista.txt
Na systemach unix like:
Kod:find /katalog/z/filmami > lista.txt
Na Windowsa też są odpowiedniki, systemowy find w windowsach chyba też to umie robić, od biedy można odpalić GNU find przez cygwina, bądź zabootować jakiegoś linuksa.
Na windowsie możesz np. zrboić coś takiego w cmd.Mam windows 7. Nie znam sie na linuksach, gnu, unix, etc. ....
cd C:\katalog\z\filmami
dir /s /b >lista.txt
Moszesz wpisać cokolwiek chcesz, może to być list.txt., może być dowolna inna nazwa pliku.W wersji angielskiej bedzie list.txt? Po za tym tak samo?
Moszesz wpisać cokolwiek chcesz, może to być list.txt., może być dowolna inna nazwa pliku.