Przydatne programy

C

Cngelx

Guest
@pLT ...w wysokiej temperaturze - jak wysokiej - 80 stopni? ...saletrę miałbym do pieca ładować? he he
@komp ...muszę to zniszczyć, ze względu na dane
Nie do pieca, tylko do dużej beczki, a temperatura tak wysoka aż się stopi. Z pamięciami flash nie powinno być problemu, dyski trzeba najpierw rozebrać.
Kiedyś usuwałem w ten sposób dane ze starych telefonów w całkowicie pomyślny sposób. Dodałem ino trochę benzyny cięzkiej i starych szmat.

Napisałem o azotanie sodu, bo podobno NSA tego używa i według ich badań jest to najskuteczniejsze.

OP
OP
Mad.lock

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 110
Najpierw wyczyść i nadpisz kilka razy (i to już by wystarczyło). Paranoja mode: rozkręć, wyciągnij talerze, potraktuj je pilnikami i młotkiem. Ultraparanoja mode: wyrzucaj każdy kawałek gdzie indziej (przypadkowe kosze, studzienki, rowy). Jeśli wierzysz, że Twoi wrogowie dysponują technologiami obcych, to trzymanie miesiącami w beczce też nic nie da XD

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Możesz mi wierzyć lub nie, ale nie wystarczyłoby. Dane dałoby się wyciągnąć...

I ktoś zadałby sobie tyle trudu, aby zrobić to dla jakichś danych biznesowych?

Są softy do nadpisywania różnymi patternami, randomami, itd. (http://www.dban.org/ dla HDD, https://www.blancco.com/ dla SSD) Ja wiem, że jakieś NSA, jak siądzie, to może coś potem odczyta, ale wątpię, czy będzie tym zainteresowane i czy będzie to opłacalne. Są prostsze metody.

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 932
Dopiero niedawno zorientowałem się, że zamiast przeklinać idiotów w parlamencie europejskim, którzy zmuszają miliardy ludzi do klikania akceptacji cookies na wszystkich stronach świata można to dziadostwo automatycznie akceptować. Np dla chrome jest rozszerzenie CookiesOK. Przepuszczał część stron więc dodałem jeszcze I don't care about cookies.
Święty spokój.

jkruk2

A fronte praecipitium a tergo lupi
828
2 387
Generalnie chodzi o to żeby nie pozbywać się pamięci wyrzucając ją do śmieci, przed wyrzuceniem należy dobrze "zabezpieczyć" nośniki, tak żeby ktoś nie mógł z nich odzyskać informacji.

OP
OP
Mad.lock

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 110
Możesz mi wierzyć lub nie, ale nie wystarczyłoby. Dane dałoby się wyciągnąć...

Myślę, że inho podał optymalny sposób.
Uwierzę jak zobaczę albo jak ktoś wytłumaczy jak można to zrobić. Mówię o wielokrotnym nadpisywaniu. Na przykład kilkukrotna defragmentacja dysku po skasowaniu plików na przemian z kasowaniem i usuwaniem rzeczywistych ale bezwartościowych plików. Mogę sobie bowiem wyobrazić, że mogliby mieć jakiś algorytm, który odsiewa losowy szum danych czy coś. Potem dopiero nadpisanie losowymi bitami.

inho

Well-Known Member
1 635
4 516
Soft do czyszczenia dysków jest prawie zawsze wystarczający – nie sprawdzi się w przypadku dysków fizycznie niesprawnych lub nie w pełni sprawnych.

kompowiec

freetard
2 580
2 645
@komp ...muszę to zniszczyć, ze względu na dane
Ja się nigdy nie bawiłem w odzyskiwanie ale jak chcesz wyczyścić to użyj DBAN -https://pl.wikibooks.org/wiki/Darknet_w_praktyce/Internet#Uniwersalny_spos.C3.B3b_-_Darik.27s_Boot_And_Nuke_.28DBAN.29

Tam też opisałem sposób czyszczenia dla dysków HDD i SSD (czyli penów).

a potem mi daj :p

Ostatnia edycja:

MaxStirner

Well-Known Member
2 775
4 721
Dla tych dla których Acrylic DNS Proxy jest za mądry i nie chcą pracować też z DNSCrypt (bo jest z wiersza poleceń i serwery trzeba wprowadzać edytorem ręcznie), a chcą korzystać z bezpiecznych i szyfrowanych serwerów DNS, jest Simple DNSCrypt.
Lista serwerów obsługujących protokół DNSCrypt (wraz z kluczami publicznymi) jest tu:
https://github.com/jedisct1/dnscrypt-proxy/blob/master/dnscrypt-resolvers.csv

Program DNSCrypt jest na niemal wszystkie platformy, w tym Android.

Używam stale juz chyba rok, odkąd poleciłeś. No problem, poza może sporą ilością głuchych serwerów na liście. Wczoraj doszła ciekawa sytuacja - przy próbie połączenia z jakimś egzotycznym serwerem z Mołdawii Orange wyswietlił mi blokade, i ostrzezenie że to serwer ransomware. Może false positive, ale radze uważać z ta listą

Alu

Well-Known Member
4 634
9 694
Gimp albo Paint.NET czy są dobre nie wiem, ale to są chyba najbardziej zaawansowane z darmowych

Do góry Bottom