C
Cngelx
Guest
Od dłuższego czasu interesuje mnie tematyka tzw. przetrwania w sytuacjach nadzwyczajnych. Nie mam zbytnio ochoty rejestrować się na forach wyspecjalizowanych w tym temacie (np. boungler.pl). Sądzę, że sensowną dyskusję da się przeprowadzić tutaj.
Jedną z głównych kwestii, która mnie nurtuje jest to jakie lekarstwa należałoby zgromadzić. "Specjaliści" sugerują aby mieć przy sobie pół apteki, np: http://boungler.pl/forum/showthread.php?tid=1928
Ten pomysł wydaje mi się totalnie absurdalny. Osobiście rzadko mi się zdarza stosować jakiekolwiek lekarstwa. A w Europie Zachodniej lekarze zalecają paracetamol na 90% chorób, a mimo to ludzie tam jakoś żyją.
Proponowany przeze mnie zestaw jest więc bardzo ograniczony:
Nie chodzi mi tu o zabawę w preppersa, bo to wydaje mi się w gruncie rzeczy głupie.
Liczę na sensowna dyskusję, bo chciałbym napisać poradnik dot. przetrwania w "akapie".
Jedną z głównych kwestii, która mnie nurtuje jest to jakie lekarstwa należałoby zgromadzić. "Specjaliści" sugerują aby mieć przy sobie pół apteki, np: http://boungler.pl/forum/showthread.php?tid=1928
Ten pomysł wydaje mi się totalnie absurdalny. Osobiście rzadko mi się zdarza stosować jakiekolwiek lekarstwa. A w Europie Zachodniej lekarze zalecają paracetamol na 90% chorób, a mimo to ludzie tam jakoś żyją.
Proponowany przeze mnie zestaw jest więc bardzo ograniczony:
- Artykuły higieniczne: chusteczki antybakteryjne, żel do mycia rąk "na sucho"
- Środek uniwersalny: biały denaturat
- Lekarstwa: słaby środek przeciwbólowy (paracetamol, kwas acetylosalicylowy), środek przeciwbiegunkowy (węgiel aktywny), środek dezynfekujący (nadmanganian potasu), antybiotyk (penicylina, cefuroksym), silny środek przeciwbólowy (tramadol, morfina, ketoprofen), stymulant (adrenalina, amfetamina, metamfetamina, D-IX, metylokantynon, guarana), uzupełnienie niedoborów (magnez)
- Środki opatrunkowe: plastry, bandaże, gaziki, tampony, gaza, opaska zaciskowa, opatrunki
- Narzędzia: nóż, nożyczki, pęseta, kubek, igła, nici, agrafka, maseczka przeciwpyłowa, taśma, rękawiczki nitrowe, prezerwatywy
Nie chodzi mi tu o zabawę w preppersa, bo to wydaje mi się w gruncie rzeczy głupie.
Liczę na sensowna dyskusję, bo chciałbym napisać poradnik dot. przetrwania w "akapie".
Ostatnio edytowane przez moderatora: