Przetrwanie w akapie (survival, prepping)

tolep

five miles out
8 595
15 506
wymieniałeś że do spalinowej piły potrzeba benzyny 95 i oleju, a do elektrycznej ino oleju...

Benzyny i dwóch olejów, z czego jeden nie byle jaki, a drugi byle jaki. Zaś do elektrycznej jednego byle jakiego.

W promieniu 200-300 metrów ode mnie znalazłbym kilkanaście szlifierek kątowych na 230V, kilkadziesiąt wiertarek na 230V i kilkaset innych przydatnych urządzeń i maszyn elektrycznych.

I żadnego kampera, ani żadnego urządzenia napędzanego nietypowo poza kosami spalinowymi i kosiarkami.

Ostatnia edycja:

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 171
Benzyny i dwóch olejów, z czego jeden nie byle jaki, a drugi byle jaki. Zaś do elektrycznej jednego byle jakiego.
no ale to ino do dwusuwowego silnika napędzanego benzyną 95, jak wlejesz beznyne do dwusuwa to potrzebujesz ino tego oleju do łańcucha...

a do piły elektrycznej napędzanej prądem a agregatora dizlowskiego też potrzebujesz dodatkowo dwóch olejów

ja nei wiem co znajde bo nie wiem co ludzie mają i nei wiem ile z tych rzeczy nie miało by właściciela...

D

Deleted member 4683

Guest
No tak, po wybuchu taka krótkofalówka mogłaby słuzyc np. jako młotek...

Podobno warstwa ( pojedyńcza ) grubej folii aluminiowej w miarę dobrze chroni przed skutkiem działania impulsu elekrtromagnetycznego.

pLT - orientujesz się jaki jest okres przydatności cefuroksymu ?

pozdro

bombardier

Well-Known Member
1 413
7 098
Właśnie zamówiłem permetrynę na kleszcze, więc postanowiłem przypomnieć o niej. W tym roku, przez ciepłą zimę, pewnie znowu będzie plaga skurwysyństwa - jak w zeszłym. Tylko pamiętajcie żeby koty izolować, inaczej się przekręcą.

bombardier

Well-Known Member
1 413
7 098
Najlepiej połączyć jedno i drugie. DEET działa tylko odstraszająco (ale na kleszcze często niewystarcza - konieczna jest duża ilość i stężenie), a permetryna eliminująco (ale komar zdąży ukłuć). No i permetryny nie stosuje się na skórę, tylko na ubranie- nawet po kilku praniach wykazuje jeszcze skuteczność, więc prać osobno jak jest kot. Psy można bezpośrednio spryskać roztworem, jest ona w składzie wielu gotowych produktów.

I ku przestrodze:

Ostatnia edycja:
OP
OP
C

Cngelx

Guest
Właśnie zamówiłem permetrynę na kleszcze, więc postanowiłem przypomnieć o niej. W tym roku, przez ciepłą zimę, pewnie znowu będzie plaga skurwysyństwa - jak w zeszłym. Tylko pamiętajcie żeby koty izolować, inaczej się przekręcą.
Tak jeszcze dodam, że permetryna jest skuteczne nie tylko na kleszcze, ale ma też inne zastosowania.

No i permetryny nie stosuje się na skórę, tylko na ubranie
No właśnie inne zastosowania to między innymi leczenie chorób skóry wywołanych pasożytami, zwłaszcza świerzbowcami. Wówczas zamiast sprayu lepiej użyć jej w formie maści o mniejszym stężeniu i posmarować skórę bezpośrednio.

bombardier

Well-Known Member
1 413
7 098
Dlaczego warto mieć linę, gdy się mieszka w bloku/wieżowcu:

Jak zjeżdzać bez przyrządów? Tzw. metodą w kluczu.

Można to zrobić również na pojedyńczej linie, ale jest to bardziej niewygodne.
Jest jeszcze metoda afrykańska, podobno wygodniejsza (ale wymaga dwóch lin), muszę kiedyś przetestować.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom