Polscy Libertarianie

Słupek

Member
335
2
libertarianin[dot]pl
Dziwna sprawa, pojawili się znikąd, z gotowym statutem i długą rozpiską ideową, ale nigdzie na stronie nie można sie doszukać kto za to odpowiada. Pobieżna lektura sugeruje, że to taki lepszy UPR, w formie stowarzyszenia - żadnego radykalizmu tudzież anarchoszatanizmu.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 986
15 158
Ciekawe. Trochę pachnie mi to pacyfikacją libertarianizmu i wyprowadzenie na internetowe manowce. Ktoś dostał zadanie od oficera prowadzącego?

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
tosiabunio napisał:
Ciekawe. Trochę pachnie mi to pacyfikacją libertarianizmu i wyprowadzenie na internetowe manowce. Ktoś dostał zadanie od oficera prowadzącego?
pewniye jest jak gados...

Barcisz

New Member
111
2
kilka sprzeczności, jakie można znaleźć w ich postulatach dowodzi jedynie, że anarchokapitalizm jest jedynym konsekwentnym wnioskiem, wynikającym z poglądów libertariańskich.

Dobrym nawykiem byłoby, gdyby osoba ubiegająca się o bycie członkiem władzy wykonawczej lub ustawodawczej miała minimum wyższe wykształcenie
przy czym postulują całkowitą prywatyzację szkolnictwa i brak ingerencji ministerstwa w program... no to każdy sobie założy szkołę i sobie "wyższe wykształcenie" przyzna...

Aborcja
Legalność aborcji jest sprawą bardzo kontrowersyjną. Z naszego punktu widzenia decyzja o podjęciu współżycia jest akceptacją wszystkich jego konsekwencji, więc mimo samoistnego ograniczenia wolności matki, musimy dbać o wolność dziecka.
To rodzic lub sam uczeń powinien wybierać czy chce uczyć się, a jeśli tak to na jakich zasadach i w jakiej szkole
to skąd pewność, że zaczynając współżycie, człowiek zna jego konsekwencje?

Postulujemy całkowitą likwidację opieki socjalnej
Niestety, nie każdego stać na zapewnienie swojemu dziecku najlepszej edukacji, dlatego jedynym wpływem państwa na edukacje powinno być wspomaganie najuboższych oraz najlepszych poprzez liczne stypendia

itd...

OP
OP
Słupek

Słupek

Member
335
2
Niektórzy chyba sugerowali tutaj, że Teluk ma jakieś powiązania ze służbami. Zakładając, że to prawda, rzecz rysuje się ciekawie. Skompromitowany w środowisku libertariańskim Teluk odcina się od libertarianizmu, a krótko po tym pojawia się nowa "libertariańska" inicjatywa.

Chociaż nie wydaje mi się, żeby ktoś uznał nas na tyle groźnych by na poważnie inwigilować środowisko.

23HailEris

Member
277
10
Od razu widać, że to nie są "swoi" tylko jakieś leszcze oferujące niewiadomoco i niewiadomopoco, rozcieńczając na dodatek wszystko w konserwatywnych szczynach.

Jak ta inicjatywa będzie się rozwijać trzeba by im zrobić jakiś najazd ;) , bo jakby nie patrzeć to jest podszyw pod libertarianizm, który może jedynie zrobić zamieszanie, I już po wsze czasy wszyscy będą nas kojarzyć z Korwinem :dodgy:

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
A

Anonymous

Guest
Polscy Libertarianie napisał:
Aborcja
Legalność aborcji jest sprawą bardzo kontrowersyjną. Z naszego punktu widzenia decyzja o podjęciu współżycia jest akceptacją wszystkich jego konsekwencji, więc mimo samoistnego ograniczenia wolności matki, musimy dbać o wolność dziecka. W przypadku gdy kobieta jednak nie chce dziecka powinna je urodzić i dopiero wtedy zrzec się wszelkich praw rodzicielskich. W przypadku ciąży powstałej na skutek przestępstwa nie można dopuścić do popełnienia zbrodni - morderstwa na nienarodzonym dziecku. Po urodzeniu zostałoby ono przekazane pod opiekę specjalnych, prywatnych ośrodków opiekuńczych, finansowanych z pieniędzy przestępców, adopcji i dobrowolnych datków.

Strajki
Jesteśmy przeciwni wszelkiego rodzaju strajkom. Pracownik podpisując umowę zgadza się na wszystkie jej warunki i w przypadku, gdy warunki pracy mu nie odpowiadają powinien zerwać umowę i zapłacić stosowną karę i jeśli chce wytoczyć proces pracodawcy a nie wychodzić na ulicę!

Bezpieczeństwo
Zmniejszenie wydatków państwa da olbrzymie oszczędności. Dzięki temu możliwe będzie zwiększenie wydatków na bezpieczeństwo publiczne. Postulujemy także zaostrzenie kar za ciężkie przestępstwa takie jak zabójstwa, gwałty, porwania czy włamania. Oprócz tego za celowe uważamy zmianę systemu powoływania Prokuratora Generalnego, który według nas powinien być mianowany przez Prezydenta RP, niezależny od rządu i nieusuwalny na okres kadencji (z możliwością autodymisji bądź odwołania go przez Sąd Najwyższy w przypadku prawomocnego wyroku za ciężkie przestępstwo).

Sądownictwo
Wyznajemy zasadę, że “nie ma przestępstwa bez ofiary”, a więc np. posiadanie narkotyków, ściąganie z Internetu kopii muzyki czy filmów nie są przestępstwami. Jesteśmy natomiast za zwiększeniem rygoru kar za morderstwa, rozboje, gwałty itp. oraz za pozbawienie prawa do własności czyli wyzysk i kradzieże. W pierwszym przypadku winny nie powinien mieć prawa wyjść na wolność pod żadnymi warunkami! Ponadto, dla wielokrotnych morderców, którzy nie rokują nadziei na zmianę należy przywrócić karę główną. Jest to wyjście ostateczne, ale w dużej części ma stanowić element odstraszający.

Enought. Jak na razie mam wrażenie, że mam na nich wyjebane. Bony oświatowe może i mnie się podobają. I łaskawie przyznają pedałom prawo do dziedziczenia ale zero jest tam wzmianek o adopcji. Strajki be. I kurwinistyczne przekonanie, że surowe kary państwowe są sposobem rozwiązania problemu przestępczości.

I kurwa, klasycznie - MORDERSTWO NA NIENARODZONYM musiało się pojawić.

OP
OP
Słupek

Słupek

Member
335
2
Myślałem, że ja wrzucam za dużo prywatnych danych do Sieci, ale Krzysiu przebił wszystko :]

A

Antoni Wiech

Guest
MRT napisał:
nr gg ze strony : "734848" + google = http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=6752989

mail z allegro per.nobody@gmail.com + google = wniosek o stypendium http://www.scribd.com/doc/13713520/Wnio ... Stypendium

z pełnym adresem , telefonem itd.

"Krzysztof Kornakiewicz" + Nasza-klasa.pl = http://photos.nasza-klasa.pl/5576273/18 ... c5905.jpeg

+ konto członkowie i sympatycy UPR w "znajomych"

stawiam na jakąś "frakcję" wszyscy wiemy "czego" ;) i znowu będzie płacz, że ten MRT taki zły ...

Reakcjonista namierzony, bierzmy bejzbole i w drogę :D

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Ja proponuję najnormalniej ich olać. Niech se robią co chcą a po jakimś czasie przestanie im się chcieć.

@Słupek
Zamień proszę link do nich na hxxp:// lub h**p:// zamiast http://. Albo wstaw skrót. Po co kogoś pozycjonować w szukarkach?

tosiabunio napisał:
Ktoś dostał zadanie od oficera prowadzącego?
Raczej nie. Służby, nawet obce, jak robią prowokację to nie posługują się anonymusem. Zawsze najpierw "wprowadzają" gościa w środowisko. Poznają go z tym, tamtym a ten jest znajomym tego, tamtego.... Cała procedura. Kiedyś gadałem o tym z kimś z bliskim szefostwa ISILu. Zawsze to samo. Napatrzyli się już niemało. Obce, tajne, jawne, krajowe, mundurowe i niemundurowe jadą zawsze podobnie. Służby dają twarz. Dupka dzwącego, popaprańca czy innego niedojebka ale twarz. A to amatorka.

Słupek napisał:
Niektórzy chyba sugerowali tutaj, że Teluk ma jakieś powiązania ze służbami.
To o mnie chodzi. Ja nie sugerowałem tylko stwierdziłem, że wygląda i zachowuje się jak menda. I zdziwiłbym się gdyby nią nie był.

Słupek napisał:
Skompromitowany w środowisku libertariańskim Teluk odcina się od libertarianizmu, a krótko po tym pojawia się nowa "libertariańska" inicjatywa.
To raczej nie on. Przynajmniej bezpośrednio.

Słupek napisał:
Chociaż nie wydaje mi się, żeby ktoś uznał nas na tyle groźnych by na poważnie inwigilować środowisko.
Nawet jak bylibyśmy osiedlowymi hodowcami kanarków, to jakaś menda musiała by się wkręcić. Bo czymś te mendy muszą się wykazywać.

Avx

Active Member
831
186
Chyba kojarzę tego kolesia (acz raczej z widzenia, nie miałem okazji gadać) :) Sam trochę współpracowałem z UPR Nowy Sącz, do czasu, kiedy uznałem, że konserwatywne gadanie mi się jednak przejadło, do lokalu i tak prawie nikt oprócz mnie nie przychodzi i ogólnie działanie polityczne jest stratą czasu (nie wspominając o tym, że moralnie wątpliwe). Generalnie przeszedłem z prawicowego libertarianizmu bardziej na lewicowy, antypaństwowy. Aczkolwiek nawet wtedy, gdy w tymże partyjnym lokalu siedziałem, byłem przeciw takim pomysłom jak ograniczenie dostępu do narkotyków dla nieletnich, rządowa polityka pieniężna zamiast złota, "wprowadzenie czasowych ceł ochronnych" (rotfl...) i parę innych.

Barcisz napisał:
co się chłopa tak czepiacie? może trzeba z nim pogadać...;)

Też tak myślę.

W ogóle nie byłoby zresztą sprawy, gdyby nazwał to jakimś "stowarzyszeniem konserwatywno liberalnym". Największy problem nie w jego poglądach, a w tym , że podpina libertarianizm pod coś, co nim nie jest. No ok, samemu jeszcze w 2008 coś takiego mi się chwilami zdarzało, ale jednak nie aż tak nasilone.

perfectto

New Member
3
0
Witam,
trochę to zajmie zanim wszystko wyjaśnię. Więc może po kolei:

1. Nie mamy nic wspólnego ani z żadnym Telukiem, ani z UPR'em (to, że mam w znajomych na nk "sympatycy UPR" świadczy tylko o tym iż, uważam, że na polskiej scenie politycznej jest to póki co najlepszy twór (choć niedoskonały, z wieloma wadami) prawicowy).

2. Nie jestem sam: jest to nieformalne zrzeszenie grupki osób, którzy mają zbliżone poglądy przedstawione na stronie.

3. Avx: tak, byłem na jednym spotkaniu UPR, na którym ty również być może byłeś. Później nie angażowałem się już w nic z UPR, gdyż podobnie jak ty, nieco ewoluowałem i również niektóre kwestie (choćby stosunek do wyznań religijnych, a szczególnie KRK) przestały mi odpowiadać.

4. Co do jednego z bardziej kontrowersyjnych aspektów: nazwy. Jesteśmy zdecydowanie za wolnością, jednak nie do takiego stopnia, żeby dopuścić do anarchii (bardziej postulujemy minarchizm). Część naszych poglądów może być uważana za konserwatywne. Aborcja, ograniczenie dostępu do narkotyków dla dzieci itp. jednak są dokładnie wprost zastosowaniem zasady "wolność mojej ręki...". W przypadku aborcji naruszony zostaje "nos" dziecka przez danie większej wolności "ręce" matki. W kwestiach ekonomicznych jesteśmy całkowitymi wolnościowcami, a niektóre postulaty, które mogą wydawać się niewolnościowe wynikają tylko ze wzgledu na obecną sytuacje geopolityczną Polski: całego VATu bez wystapienia z UE nie zlikwidujemy. Gdzie widziecie w naszych postulatach rządową polityke pieniężną nie mam pojęcia. Jesteśmy za wprowadzeniem parytetu złota, jednak na chwile obecną jest to technicznie nie możliwe, i powinno być raczej przeprowadzone po wcześniejszych reformach, a nie na samym początku. Jesteśmy przede wszystkim wolnościowcami, ale także REALISTAMI. Dążymy do zlikwidowania (o ile to możliwe) podatków posrednich i wprowadzenia niższych, prostych podatków bezpośrednich.

Oczywiście, można być super zajebistymi wolnościowcami, ale co z tego, że w ciagu pół roku doprowadzi do takiego burdelu w kraju, że przez następne 100 lat polacy będą się modlić o socjalistów. Aha, i anarchokapitalizm nie jest jedynym wyjściem ;)

5. Co do moich danych osobowych, cóz... kiedyś niepotrzebnie wrzuciłem te dokumenty dla znajomego. Pozostaje mi tylko pogratulować dociekliwości. Oczywiście, już je usunąłem.

W razie czego jestem do waszej dyspozycji. GG już znacie :>
Pozdrawiam.

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
no i witam, i prawie wszystko ok, macie jakieś poglądy, coś chcecie robić. Pamiętajcie, że libertarianizm jest bardzo szerokim pojęciem i poszczególne nurty l. są ze sobą sprzeczne, to co prezentujecie na stronie imho to minarchizm (umiarkowany i reformistyczny) , dlatego całe towarzystwo ankapów reaguje alergicznie na takie inicjatywy "z nikąd". Cały czas się zdarza że ktoś przykleja się do l. i pieprzy głupoty (min. Korwin, Teluk), robiąc nam koło tzw pióra i próbuje podciągać pod l. jakieś dziwne swoje odjazdy. mimo gorącego powitania zapraszam na wiki i na forum

Do góry Bottom